HEM

Furmint

Furmint är basen till det världsberömda söta vinet som går under namnet Tokaj. Det är också bakgrunden till druvans berömmelse, även om de flesta söta viner från nordöstra delen av Ungern är en blandning på Furmint och två, tre andra druvor. Icke desto mindre vilar Tokajs rykte på denna intressanta druva som både kan betraktas som neutral och terroirbenägen, alltså en druva som fångar upp sin växtplats. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Furmintviner

Furmint – bas i Ungerns flytande guld

Furmint är basen till det världsberömda söta vinet som går under namnet Tokaj. Det är också bakgrunden till druvans berömmelse, även om de flesta söta viner från nordöstra delen av Ungern är
en blandning på Furmint och två, tre andra druvor. Icke desto mindre vilar Tokajs rykte på denna intressanta druva som både kan betraktas som neutral och terroirbenägen, alltså en druva som fångar upp sin växtplats.

När den inte odlas i Tokaj i Ungern hittar vi den i nordvästra delen av landet distriktet Somlo, där man snarare tillverkar torra viner, ofta endruvsviner på Furmint. Det torra vinet på denna druva har
på sistone blivit mycket populär, inte bara då vi normalt konsumerar mindre söta viner, utan också för att vinerna idag har en helt annan kvalitet och därmed spridning. Viner får från detta område gärna inslag av lime, päron, mineralitet och fint kryddiga toner.

Även i sydöstra delen av Slovenien, norr om Ungern, hittar vi betydande odlingar på Furmint. Det är området som gränsar till ungerska Tokaj och som sedan 2012 har tillåtelse att skriva ut Tokaj som ursprung på vinflaskornas etikett. Vi ska samtidigt ha klart för ss att söta vita viner med botrytiskaraktär har sedan flera hundra år tillverkats i dessa trakter.

Furmint ger viner med koncentration

Furmint knoppar tidigt och mognar sent. Detta innebär att växtcykeln är mycket lång vilket i sin tur kräver sina områden med ett specifikt klimat. Samtidigt ger klimatet ifrån sig druvor med en mängd
intressanta egenskaper som hög sockerhalt, komplexa toner, nötiga inslag och fin koncentration. I många viner på Furmint hittar vi också en tydlig syra, fina fruktiga toner som lime, päron och grapefrukt.

furmint

Mat som passar ihop med Furmintviner

Torrt eller sött, det är frågan. Om vi först tittar på det torra vinet är det med sin fyllighet, fina syra och koncentration en bra följeslagare till kraftigare fiskrätter, kanske en fiskgryta med örtiga toner
eller smörstekt havsfisk med slungad potatis. Är det däremot sött är en klassiker desserter med hjortron. Men det söta vinet på Tokaj går också utmärkt till mögelostar.


Fakta om Furmint

  • Odlas: I Ungern och Slovakien men kan tidigare ha odlats runt om i Centraleuropa.
  • Kända områden: Tokaj i nordöstra delen av Ungern, samt Somlo i landets västra del där man företrädesvis gör torra viner på Furmint. Odlas också i södra delen av Slovakien, där man sedan 2012 har rätt att benämna sina viner med ursprunget Tokaj.
  • Smak: Fruktig med inslag av päron, grapefrukt, bra syra och en mineral ton. I de söta vinerna på Furmint blir upplevelsen mycket torkade aprikoser, saffran, honungsötma, men detta beror mer på att druvorna då är angripna av ädelröta.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Torra viner på Furmint passar till kraftigare fiskrätter som smörstekt havsabborre. De söta vinerna är utmärkta till desserter och mögelostar. De enklaste Furmintvinerna är utmärkta aperitifer med sin fräschör.
  • Synonymer: Moslovac och Pošip (Kroatien), omnämns ibland felaktigt som samma druva som den franska Gouais Blanc.