HEM

Kékfrankos

Druva med ursprung i Centraleuropa och Balkan som idag hittar ut runt om i världen. Är samma som Blaufränkisch i Österrike och tyskarnas Lemberger och står för endruvsviner med finess. Kékfrankos odlas idag, under andra namn, runt om i världen, från Japan, Australien, Spanien, Italien till USA. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Kékfrankosviner

Kékfrankos – en av Centraleuropas viktigaste druvor

Visst är Kékfrankos synonymt med Ungern och de fantastiska röda vinerna landet producerar, i synnerhet på sistone, även om druvan är klassisk. Men det odlas faktiskt runt om i både Balkan och Centraeuropa. I Tyskland där den går under namnet Lemberger, producerar den eleganta viner, ibland används den som blanddruva i Ungern, men när vinerna kommer från exempelvis ungerska Villány, Eger eller Szekszárd hittar vi en fin komplexitet och tydlig druvtypiskhet.

Druvan är en korsning mellan Gouais Blanc och Blaue Zimmettraube och nämns första gången i officiella sammanhang först i mitten på 1800-talet. Men man tror att det är en mycket gammal druva och att den härstammar från Centraleuropa, oklart emellertid exakt var. Namnet anspelar på ett franskt ursprung, Kékfrankos på ungerska betyder blå fransk. Men det kan också anspela på den tyska regionen Franconia. På tyska heter druvan däremot Blaufränkisch som har samma semantiska betydelse som Kékfrankos.

Tidigare trodde man att Kékfrankos vara synonymt med Gamay, inte minst på grind av hur vinerna kunde uppträda, men det är en teori man idag avskrivit. Kékfrankos odlas idag, under andra namn, runt om i världen, från Japan, Australien, Spanien, Italien till USA.

Kékfrankos – en druvsort med peppriga toner

Viner på Kékfrankos är ofta kryddiga till sin karaktär, peppriga med initialt markerad, lite kärv strävhet. Men tanninerna mjuknar efterhand och vinerna får då en mjuk smak, närmast elegant med pigg frisk ton och med påtagligt bäriga toner, gärna blåbär och röda vinbär, därav tron att det var samma druvsort som franska Gamay. När den används i blandningar står den för både struktur och friskhet. Druvsorten mognar sent och är relativt högavkastande.

kekfrankos

Mat som passar bra ihop med Kékfrankosviner

Unga viner på Kékfrankos blir ofta lite robusta med markerad, kärv strävhet. Då gäller smakrik mat, gärna mustiga grytor på kanin eller lamm. Är vinerna mogna med mjukare, elegantare smaker gäller samma med maten, nötkött med finess och tillbehör som förstärker syran i maten och därmed balanserar den i vinet. Varför inte stekt kalv med slungad potatis, ärter och skirat smör? Eller schnitzel på kalv som torde vara det optimala.


Fakta om Kékfrankos

  • Odlas: Stora delar av Centraleuropa och Balkan; Ungern, Österrike, Tyskland där den kallas Lemberger, Tjeckien, Serbien och hela vägen ner till Italien.
  • Kända områden: Villány och Szekszárd i södra Ungern, Moravia i Tjeckien, Burgenland i Österrike samt Württemberg i Tyskland, men även Finger Lakes i USA.
  • Smak: Initialt påtaglig strävhet som lägger sig efter något år och blir då mjuk, elegant. Här hittar vi även kryddiga toner, inslag av körvel, lakrits, blåbär och peppar.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Kötträtter, gärna på nöt, med eleganta smaker, i synnerhet om vinet har några år.
  • Synonymer: Blaufränkisch (Österrike), Lemberger (Tyskland), Gamé (Bulgarien) Frankovka (Slovakien) Franconia (Italien).