HEM

Aktuellt

Fira ungerska Furmint Day den 1:a februari

Furmint är kanske inte den mest välkända druvan, men viner producerade på den här ungerska klassikern börjar få allt mer uppmärksamhet. Passa på att prova ett Furmint-vin den 1:a februari då vinkännare världen över firar International Furmint Day.

Druvan Furmint omnämns för första gången år 1611 i en text från byn Erdőbénye i Ungerns Tokaj-region. Trots att druvan funnits i flera hundra år föll den i glömska för västvärlden när Ungern hamnade under Sovjetiskt styre. Endast de söta dessertviner som Tokaj-regionen är mest kända för nådde viss uppmärksamhet.

Det var först år 2006 som Tokaj-vinmakaren István Szepsy skapade det första torra Furmintvinet. Detta banade väg för en helt ny typ av viner som lyfte fram druvans komplexitet, och inte bara dess sötma. Ungefär vid denna tidpunkt var även frågan om socker på mångas läppar och hur det påverkar vår hälsa. Eftersom dessa nya Furmintviner har låg sockerhalt bidrog detta till att vinet ökade i popularitet.

Furmint Day

Den ungerske vinkännaren Dániel Kézdy beslutade år 2011 att införa Furmint February i Ungern för att uppmärksamma druvan. Några år senare instiftades International Furmint Day den 1:a februari. I Ungern pågår med andra ord event hela månaden, medan resten av världen primärt fokuserar på en dag. Detta görs däremot med vinprovningar, föreläsningar och olika sätt att uppmärksamma Furmint. Även Systembolaget verkar vara på bollen, med ett stort tillfälligt utbud av Furmintviner.

En unik druva

Furmintdruvan har genom DNA-testning visat sig härstamma från två olika druvor. En av dem är idag utrotad och den andra är franska druvan Gouais Blanc. Gouais Blanc spred sig över hela Europa under medeltiden och har lett till druvor som Chardonnay, Gamay och Riesling.

Furmint har ett tunt skal, vilket gör att vatten kan dunsta bort och ge druvan en hög sockerhalt, något som utnyttjats i de klassiska Tokajvinerna. Om vinodlaren istället skyddar druvan från att torka ut framträder fruktiga toner och en tydlig smak av mineraler. Furmintdruvan är med andra ord en mångfacetterad druva som beskrivs av FurmintUSA som “vikten och strukturen hos en Chardonnay, fruktigheten hos en Chenin Blanc samt syran och mineralsmaken hos en Pinot Grigio och Weisser Riesling”.

Dags att smaka Furmint

För närvarande finns tre Furmintviner på Systembolagets ordinarie sortiment, och hela nio stycken i det tillfälliga sortimentet. Tio stycken finns i beställningssortimentet och ytterligare ett Furmintvin har letat sig in på det Lokala och småskaliga sortimentet.

Vinguiden tipsar om 5 Furmint-viner du borde testa nu:

Furmint Condition
2019
Furmint Condition
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, marsipan, aprikos och citrus.
750 ml - 13.5% -
289 kr

Királyudvar Tokaji Furmint Sec
2019
Királyudvar Tokaji Furmint Sec
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, kryddor, aprikos, bivax, nötter och grillad citron.
750 ml - 12% -
259 kr

Gilvesy Váradi Furmint Gilvesy Winery
2019
Gilvesy Váradi Furmint Gilvesy Winery
Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, mineral, persika, örter och citron.
750 ml - 12% -
249 kr

Barta Tokaji Furmint Öreg Király Dülö
2018
Barta Tokaji Furmint Öreg Király Dülö
Nyanserad, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, bivax, rökig mineral, timjan, krusbär och citron.
750 ml - 12.5% -
269 kr

YOKO Furmint
2020
YOKO Furmint
Fruktig smak med inslag av gula päron, äpplen, apelsinblommor, mineral och persika.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kultdruvan som hittade hem

Kultdruvan som hittade hem

Må alla frankofiler gå i taket, men Cabernet Franc, den franska kultdruvan från Loire, trivs förbannat bra i Villány i södra Ungern. Som bäst? Nja, det är väl en smaksak, men herregud vilka viner so..

Läs mer
Vinets vagga gör stark comeback

Vinets vagga gör stark comeback

En av världens äldsta druvsorter, 300 soldagar per år och en vulkanisk jord med kalksten. Armenien har under årtusenden haft perfekta förhållanden för vinodling. Nu börjar vi svenskar att upptäcka d..

Läs mer