HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger det också resultat.

Cava är som bekant en spansk angelägenhet. Det är ett mousserande vin där den övervägande delen vin produceras i landets nordöstra hörn, Katalonien. Men cava är också ett problem då det står inför en utav de svåraste utmaningarna under dess snart 200 år långa historia: klimatförändringen.

Stora delar av den områdesbetecknade vingårdsarealen stryker Medelhavskusten och påverkas därmed betydligt mer av de klimatologiska förändringarna, i synnerhet då Medelhavet är ett varmt hav. Eftersom det redan tidigare varit lite för varmt för att råvaran, alltså druvorna, ska uppbära den kvalitet man velat, blir problemet än större. Eller utmaningen, beroende på hur man tacklar frågan. Men redan nu ser man hur de som går i bräschen jobbar.

– Vinproducenter har sökt sig till svalare områden, allt närmare bergskedjan Montserrat med sin klippiga profil, där klimatet och jordmånen är märkbart annorlunda. Skördeuttaget blir visserligen lite lägre, men kvaliteten på druvorna desto bättre.

Problem eller naturlig utveckling

Det berättar Jose Jiménez García, vingårdsansvarig på Juvé y Camps, en av de mest kvalitetsorienterade cavafirmorna med säte i Sant Sadurní, cavans huvudstad. Och fortsätter:

– Så långt är det egentligen inga problem utan en naturlig utveckling som inte behöver ha med den globala uppvärmningen att göra. Eller så har den precis det.

José Jiménez García ger därmed inget tecken på oro när klimatfrågan hamnar högst upp på agendan, trots allt. Han ser snarare utmaningarna i den men är naturligtvis samtidigt ytterst på det klara med om vad förändringen betyder. Idag och imorgon. Samtidigt som han hela tiden funderar på hur Juvé y Camps ska tackla den.

– Som exempel kan jag berätta att vi haft ungefär samma mängd nederbörd de senaste åren. Men det är inte bara mängden som spelar in utan också snarare när den kommer. Visst är det märkbart att klimatet förändras, att det faktiskt blir varmare, säger han till Vinguiden.

Klonade druvor – ett försvar mot klimathotet

I Katalonien där absoluta lejonparten av cavan tillverkas är det främst tre inhemska, lokala druvsorter som används, Macabeo, Xarel.lo och Parellada, de så kallade klassiska druvorna. Alla tre har olika växtcykler och mycket olika, gärna komplementerande karaktärer. Föga överraskande används de till ungefär lika stora delar i varje vinegendoms standardcava. Men det är inte bara de olika karaktärerna druvorna ger, utan också hur de tacklar klimatet som gör dem intressanta, något Vinguiden blir högst varse vid besöket när vi placerar oss i en av vingårdarna, Can Rius på 220 meter över havet, som täcker endast någon hektar. Här experimenteras det nämligen med en annan druva, den mer kända Chardonnay, men då flera kloner för att se vilken av dem som ger bäst resultat. En åtgärd för att tackla klimatförändringen.

– Just nu är R 8-klonen den bästa, förklarar han. Den ger visserligen mindre alkohol men samtidigt mer syra. Det här har kommit att bli allt viktigare, vi måste ligga i takt med tiden och gamla kunskaper är inte så mycket värda alla gånger längre.

Anpassning ger kvalitet

Även på insidan av vinegendomen, alltså i vineriet, förekommer diskussionen om klimat, vilka druvor som är optimala i just detta nu och hur blanda som bäst.

Förutsättningarna som gäller är tre klassiska druvor: Macabeo (kallas Viura i Rioja), Parellada och Xarel.lo. Sedan finns ytterligare några druvor för rosé och för det mousserande. Man skulle kunna tro att fler producenter väljer Chardonnay med tanke på den berömmelse druvan och – i synnerhet – vilka fenomenala egenskaper den ger. Men fler och fler jobbar ofta hellre med de tre ursprungsdruvorna och har bestämt sig för att göra det kvalitativt.

Det är här Antonio Orte Vellé, vinmakare på Juvé & Camps, kliver in och pekar med hela handen.

– Det är viktigt att vissa av de druvor vi använder till vår cava odlas på högre höjd. Det är oftast först då man kan dra nytta av klimatet, fortsätter Antonio.

Klimatet är svårt att göra något åt, åtminstone kortsiktigt. Men att anpassa sig är en helt annan sak. Och att då ta plats på högre höjd är en i teorin enkel sak. Sedan måste gården finnas tillgänglig, ha rätt jordmån, ligga i korrekt solläge och så vidare. Det är knappast en enkel sak att hitta rätt miljö för odling av druvor. Men som det ser ut idag helt nödvändig.

Tillverkning utan kompromisser

Juvé & Camps är idag att betrakta som en av de absolut främsta kvalitetsivrarna för cava, för bubbel generellt i Spanien. Och när Antonio Orte Vellé berättar att vinfirman nu släpper en exceptionell vingårdscava under etiketten Cava de Paraje, en ny reglementering från DO Cavas vinmyndigheter, sluts cirkeln samtidigt som man visar att kvaliteten är inget man förhandlar bort. Utan ständigt jobbar vidare med, oavsett utmaning i form av konkurrens från norra Italien, klimatfrågor eller ens närvaron av Chardonnay.

En tydlig filosofi med kvalitet i första rummet vinner i längden. Alltid.
 class=

Reserva de la Familia Juvé y Camps
2016
Reserva de la Familia Juvé y Camps
Fin äppelton, bra syra med lite jordiga toner i doft, inslag av äppelskal, röda äpplen, fin ton av brödighet. I smak välbalanserad med tydlig äppelkaraktär, bra frisk ton med jordiga inslag, päron och en snudd av honungsmelon i elegant förpackning.
750 ml - 12% -
169 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Cava får ny spännande kvalitetsklass

Cava får ny spännande kvalitetsklass

Länge var cava ett slags budgetalternativ till champagne. Nu tar det spanska bubbelvinet emellertid ett mycket efterlängtat kliv mot kvalitet med lanseringen av vingårdscavor, det mest intressanta s..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer