HEM

Aktuellt

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare. Här är fem saker du inte visste om det stora vinlandet.

1. Spanien är världens största vinland sett till odlingsytan. Ser man till volym hamnar Spanien på en hedrande tredjeplats, i toppen för volym finner vi Italien och Frankrike.

2. Den mest odlade druvan är Airén (grön druva) som används till enklare bulkviner och till druvdestillat som används för tillverkning av spansk brandy.

3. Kärt barn har många namn… Druvan Tempranillo har olika namn i olika delar av Spanien. Här stöter man på namn som: Tempranillo,Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Ull de Llebre, Cencibel.

4. En klassisk Rioja har ofta toner av vanilj som kommer av att vinerna lagras på amerikanska ekfat som släpper ifrån sig en stor mängd vanillin.

5. Cava tillverkas på samma sätt som champagne, det vill säga en andra jäsning i flaska.

Se nedan för tips på bra viner från Spanien:

Reserva de la Familia Juvé y Camps
2016
Reserva de la Familia Juvé y Camps
Om du gillar cava så bör du prova den här! Juvé y Camps är ett familjeägt vinhus som producerade sina första mousserande viner för 100 år sedan (i källaren under familjens hem nära Barcelona). Idag drivs produktionen av familjens dotter, Meritxell Juvé som dessutom sett till att all odling är ekologisk.

”Den absolut bästa cava jag någonsin druckit!” skriver signaturen Eva på Vinguiden. Cavan har fått överlag högt betyg av vinkännare, där den beskrivs som fantastiskt fruktig och frisk på samma gång i kombination med en relativt hög torrhet.

Både smakerna och dofterna är fina och man känner lätt igen citrus, mandel, aprikos och bröd.

750 ml - 12% -
169 kr

Marqués de Riscal Reserva
2018
Marqués de Riscal Reserva
Ett av de mest folkkära vinerna på Systembolaget där det har funnits i drygt 30 år. Producenten Marqués de Riscal har gjort ett fantastiskt jobb för Riojas världsrykte, med viner och vingårdar som topprankas.

De allra främsta kvalitetsvinerna från Rioja kommer från högt belägna vingårdar, främst i Rioja Alavesa, där Marques de Riscal ligger. Hur beskriver man den här klassikern då? Jo, det är ett ekfatslagrat, typiskt Riojavin gjort på druvan Tempranillo.

Här hittar vi tydliga toner av vanilj, björnbär, plommon och torkade äpplen, och i eftersmaken kryddor som nejlika och muskot.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr

Conde Valdemar Rosé
2021
Conde Valdemar Rosé
En rosé från Rioja, gjord på lokala druvorna Tempranillo och Garnacha. Beskrivs som ett friskt, rent och klart vin med fin, återhållen fruktighet. Smaken har inslag av av citrus och röda äpplen.

Ännu en produkt från den kunniga vinfamiljen Martinez Bujanda som driver Bodegas Valdemar. Basen finns i den lilla orten Oyòn som ligger strax utanför Logrono, ”huvudstad” i La Rioja.

”Grunden till ett bra är vingården. En välskött vingård och bra druvor är avgörande för kvaliteten. Vi arbetar hela tiden med små förbättringar i varje steg” har Ana Martinez Bujanda förklarat. Nu kan du avgöra om de har lyckats med sitt rosévin.

750 ml - 13.5% -
119 kr

Pazo de San Mauro Albariño
2022
Pazo de San Mauro Albariño
Mitt i hjärtat av den frodiga Ebro-dalen i Rioja Alta finner man Marqués de Vargas odlingar som odlar druvorna, nu inne på fjärde generationen. Området, känt som Los Tres Marqueses då tre markiser , varav en från familjen de la Mata, en gång grundande gårdar här, är optimalt för druvodling.

Marqués de Vargas använder inga som helst bekämpningsmedel i sina druvodlingar, och är väldigt noggrann med att beskära rankorna under tillväxtperioden – allt för att öka kvaliteten på skörden.

I den här flaskan finns 100% Albariño-druva som ger ett friskt och
fruktigt vin med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Conde Valdemar Gran Reserva
2015
Conde Valdemar Gran Reserva
En äkta Rioja från Bodegas Valdemar i norra Spanien.Vinfamiljen
Martinez Bujanda äger ett flertal vingårdar i Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja och det gör att man kan producera viner med enbart druvor från egna odlingar – det är tämligen unikt i området Rioja.

Röda druvsorter som Tempranillo och Garnacha står i fokus – och i det här vinet finns dessutom Tempranillo-druvan. ”Jag upptäckte detta fantastiska vin för säkert 15-20 år sedan och det är lika bra nu också. Mycket värt sitt pris” skriver en läsare på Vinguiden, som ger maxbetyg 5.

Vinet är kryddigt med liten sträv ton med smak av torkad frukt, kaffe,
choklad, stall, fat och vaniljsötma.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
179 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Absolut, och riktigt utvecklat och spännande sådant på druvan Viura.

Läs mer
Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra my..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer
Rioja

Rioja

Spaniens ledande vindistrikt har idag fått större konkurrens än någonsin tidigare. Men är det något som känns ouppnåeligt för andra vindistrikt är det just Riojas klassiska sida, de lagringsbara vin..

Läs mer
Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Njut av vinet från den ovanliga druvan Godello

Terras do Cigarrón Godello är inte något vanligt vin. Vinet består till 100 procent av druvan godello. För bara ett par decennier sedan var det mycket nära att druvan utrotades helt – krossad ..

Läs mer
Sherry… heter det inte längre

Sherry… heter det inte längre

Världens mest underskattade vin? Jag tror det, men det tar ett tag innan man gillar vinerna från sydspanska staden Jerez. Sherry, sa vi tidigare. Det gör vi inte längre. Men det är fortfarande lika ..

Läs mer