HEM

Aktuellt

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare. Här är fem saker du inte visste om det stora vinlandet.

1. Spanien är världens största vinland sett till odlingsytan. Ser man till volym hamnar Spanien på en hedrande tredjeplats, i toppen för volym finner vi Italien och Frankrike.

2. Den mest odlade druvan är Airén (grön druva) som används till enklare bulkviner och till druvdestillat som används för tillverkning av spansk brandy.

3. Kärt barn har många namn… Druvan Tempranillo har olika namn i olika delar av Spanien. Här stöter man på namn som: Tempranillo,Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Ull de Llebre, Cencibel.

4. En klassisk Rioja har ofta toner av vanilj som kommer av att vinerna lagras på amerikanska ekfat som släpper ifrån sig en stor mängd vanillin.

5. Cava tillverkas på samma sätt som champagne, det vill säga en andra jäsning i flaska.

Se nedan för tips på bra viner från Spanien:

Reserva de la Familia Juvé y Camps
2016
Reserva de la Familia Juvé y Camps
Om du gillar cava så bör du prova den här! Juvé y Camps är ett familjeägt vinhus som producerade sina första mousserande viner för 100 år sedan (i källaren under familjens hem nära Barcelona). Idag drivs produktionen av familjens dotter, Meritxell Juvé som dessutom sett till att all odling är ekologisk.

”Den absolut bästa cava jag någonsin druckit!” skriver signaturen Eva på Vinguiden. Cavan har fått överlag högt betyg av vinkännare, där den beskrivs som fantastiskt fruktig och frisk på samma gång i kombination med en relativt hög torrhet.

Både smakerna och dofterna är fina och man känner lätt igen citrus, mandel, aprikos och bröd.

750 ml - 12% -
169 kr

Marqués de Riscal Reserva
2019
Marqués de Riscal Reserva
Ett av de mest folkkära vinerna på Systembolaget där det har funnits i drygt 30 år. Producenten Marqués de Riscal har gjort ett fantastiskt jobb för Riojas världsrykte, med viner och vingårdar som topprankas.

De allra främsta kvalitetsvinerna från Rioja kommer från högt belägna vingårdar, främst i Rioja Alavesa, där Marques de Riscal ligger. Hur beskriver man den här klassikern då? Jo, det är ett ekfatslagrat, typiskt Riojavin gjort på druvan Tempranillo.

Här hittar vi tydliga toner av vanilj, björnbär, plommon och torkade äpplen, och i eftersmaken kryddor som nejlika och muskot.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Conde Valdemar Rosé
2022
Conde Valdemar Rosé
En rosé från Rioja, gjord på lokala druvorna Tempranillo och Garnacha. Beskrivs som ett friskt, rent och klart vin med fin, återhållen fruktighet. Smaken har inslag av av citrus och röda äpplen.

Ännu en produkt från den kunniga vinfamiljen Martinez Bujanda som driver Bodegas Valdemar. Basen finns i den lilla orten Oyòn som ligger strax utanför Logrono, ”huvudstad” i La Rioja.

”Grunden till ett bra är vingården. En välskött vingård och bra druvor är avgörande för kvaliteten. Vi arbetar hela tiden med små förbättringar i varje steg” har Ana Martinez Bujanda förklarat. Nu kan du avgöra om de har lyckats med sitt rosévin.

750 ml - 13% -
129 kr

Pazo de San Mauro Albariño
2022
Pazo de San Mauro Albariño
Mitt i hjärtat av den frodiga Ebro-dalen i Rioja Alta finner man Marqués de Vargas odlingar som odlar druvorna, nu inne på fjärde generationen. Området, känt som Los Tres Marqueses då tre markiser , varav en från familjen de la Mata, en gång grundande gårdar här, är optimalt för druvodling.

Marqués de Vargas använder inga som helst bekämpningsmedel i sina druvodlingar, och är väldigt noggrann med att beskära rankorna under tillväxtperioden – allt för att öka kvaliteten på skörden.

I den här flaskan finns 100% Albariño-druva som ger ett friskt och
fruktigt vin med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
225 kr

Conde Valdemar Gran Reserva
2015
Conde Valdemar Gran Reserva
En äkta Rioja från Bodegas Valdemar i norra Spanien.Vinfamiljen
Martinez Bujanda äger ett flertal vingårdar i Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja och det gör att man kan producera viner med enbart druvor från egna odlingar – det är tämligen unikt i området Rioja.

Röda druvsorter som Tempranillo och Garnacha står i fokus – och i det här vinet finns dessutom Tempranillo-druvan. ”Jag upptäckte detta fantastiska vin för säkert 15-20 år sedan och det är lika bra nu också. Mycket värt sitt pris” skriver en läsare på Vinguiden, som ger maxbetyg 5.

Vinet är kryddigt med liten sträv ton med smak av torkad frukt, kaffe,
choklad, stall, fat och vaniljsötma.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
179 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Doftrikt egensinne från Andalusien

Doftrikt egensinne från Andalusien

En av de mest aromatiska vintyper som finns är oloroso, den mörka, torra sherryn från Jerez i Andalusien. Men så kommer också ordet från spanskans olor som betyder doft. Ett vin för mat? Alla dagar ..

Läs mer
Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från lan..

Läs mer
Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Det finns mycket märkliga viner världen över… och så finns det Palo Cortado. Ett starkvin, alltså en sherry, sprunget ur staden Jerez och något så ovanligt som ett vin som tillverkar sig självt. Näs..

Läs mer
Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer