HEM

Syrah vs Shiraz

Syrah och shiraz, kärt barn har många namn brukar man säga. Enligt sägnen så fördes druvan till Frankrike med korsfarare från Iran, men moderna studier visar att den sägnen inte stämmer. Syrah har visat sig ha franskt ursprung och är en korsning mellan en vit druva från Savojen – mondeuse blanche och en ganska rustik röd druva – dureza.

Syrah är en mycket omtyckt druva som odlas i hela världen. I norra Rhonedalen produceras stilmässigt de mest stringenta syrah-vinerna i klassiska områden som Hermitage, Crozes-Hermitage, Côte-Rotie och Cornas medan den i södra Rhônedalen ingår i blender tillsammans med grenache och mourvèdre, så kallad GSM-blend.

Fyllighet med mörka frukter

Syrah/shiraz ger viner i ett relativt stort spekra men de är generellt fylliga och mörkfruktiga och kan vara relativt sträva och lagringsdugliga eller mjuka för yngre konsumtion, beroende på vinifieringsmetod.

Till Australien fördes druvan 1833 och där kallades den initialt för ’scyras’ och man producerade ganska tunga, alkoholstinna, portvinsliknande viner på den. Med tiden utvecklades dock en speciell stil med fruktdrivna viner och druvan fick namnet shiraz. Några av världens mest klassiska nya-världen-viner, som Penfolds Grange, produceras på shiraz.

Med tiden har syrah och shiraz mer kommit att beteckna stilar. Syrah betecknar en mer ursprunglig fransk stil där druvorna plockas något tidigare än för shiraz och där druvorna får macerera under längre tid för att extrahera mer tanniner. Resultatet blir ett stramt och elegant vin med bra syra och strävhet.

Mer eller mindre strävt

Druvorna till shiraz plockas något senare, vilket innebär att druvan innehåller mer fruktsocker. Det gör att alkoholhalten kan bli något högre hos shiraz. Druvorna macereras inte lika länge utan läggs ofta tidigt på amerikanska fat, vilket gör att ämnen med vaniljfatkaraktär extraheras. Shiraz är mer fruktdrivna viner, ofta med vaniljtoner och lägre strävhet än för syrah.

I dag produceras båda stilarna framgångsrikt över hela världen, där syrah betecknar viner producerade i en mer Rhône-liknande stil och shiraz betecknar mer fruktdrivna viner.

av David Björkén, sommelier

Veckans Klonk 9 - Syrah vs Shiraz karta

Vinguiden tipsar

Fler klipp i serien

Programserier