HEM

Stellenbosch vs McLaren Vale

Klimatets betydelse

Klimat och mikroklimat har stor betydelse för vindruvans utveckling. Om det är för varmt så leder det till att druvorna får för hög sockerhalt och ett skal-/frukt-ratio som ger viner med hög alkoholhalt och låg komplexitet. De tenderar ofta att bli ”syltiga” och onyanserade. I varma länder odlas de bästa vinerna i områden som är svalare. Det kan åstadkommas genom att man odlar på högre höjd; temperaturen sjunker med ungefär 0,9°C per 100 meter. Maritima klimat med havsströmmar, vindar som blåser in från havet, fukt och dimma kan också fungera svalkande.

Stellenbosch

Stellenbosch ligger öster om Kapstaden. Här har man odlat vin sedan 1600-talet och området kan med all rätt kallas för Sydafrikas Napa-valley. Klimatet är ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och kalla, blöta vintrar. Stellenbosch ligger dessutom kustnära och regionen präglas av Benguelaströmmen som för upp svalt vatten från Antarktis. Svala havsvindar blåser sedan in över Stellenbosch från havet och kanaliseras av omgivande bergskedjor. Resultatet blir en förhållandevis sval region som lämpar sig mycket väl för kvalitetsvinsproduktion. Stellenbosch är kanske mest känd för viner på cabernet sauvignon, som ofta produceras i en mer elegant europeisk stil.

McLaren Vale

35 kilometer söder om Adelaide ligger vindistriktet McLaren Vale. Området har ett medelhavsklimat med fyra tydliga årstider och ligger inklämt mellan en bergskedja och havet. McLaren Vale är främst känt för produktion av torra röda viner på shiraz, grenache, mourvedre, cabernet sauvignon och merlot men man producerar även vita viner på chardonnay, semillon, sauvignon blanc och riesling. Shirazdruvor som växer i McLaren Vale blir något mindre än shiraz från andra ställen i Australien vilket innebär att andelen skal är större. I skalen finns smakämnen, tanniner, färgämnen och andra ämnen vilka bidrar till komplexitet i ett vin. I McLaren Vale finns dessutom en rad olika jordmåner, kloner av shiraz samt varierande vinifieringsfilosofier, vilket innebär att en rad olika stilar produceras.

av David Björkén, sommelier

SA_AUS

Vinguiden
rekommenderar

121.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier