HEM

Chablis – Petit Chablis vs Chablis Grand Cru

Chablis

Chablis är en by i norra Bourgogne där man producerar vita viner på druvan chardonnay. I Chablis produceras fyra nivåer av viner: petit chablis, chablis village, chablis premier cru och chablis grand cru, där grand cru är den högsta nivån. I Chablis finns 40 premier cru-vingårdar och 7 grand cru-lägen, som alla ligger på samma sluttning. Vinerna från Chablis är torra och har hög syra. Det finns ofta en viss mineralsaltet och ibland lite rökiga toner.

Kimmeridgelera

Chablis utmärks av en jordmån bestående av kimmeridgelera, en kalkrik jordmån som består av sedimentära avlagringar av snäckor och skaldjur, som bildades för 150-200 miljoner år sedan i den så kallade Parisbassängen, som sträcker sig från de brittiska öarna över Paris och vidare mot distriktet Champagne, Chablis och ner mot övriga Bourgogne. I Chablis finns även en yngre jordmån bestående av portlandlera.

Petit Chablis

Den lägsta nivån i Chablis är petit chablis. Druvorna till petit chablis växer på en jordmån av portlandlera och vinerna är friska och fruktiga med en karaktär av citrus och gröna äpplen. Petit chablis är gjorda för att drickas unga och saknar den komplexitet som man hittar i till exempel Chablis premier cru eller grand cru. Petit chablis passar utmärkt till skaldjur och kan vara ett bra alternativ till exempelvis en sauvignon blanc från Loire, eller en enklare tysk riesling.

Chablis, Chablis premier cru och Chablis grand cru

Druvorna till chablis, chablis premier cru och chablis grand cru växer på kimmeridgelera. Typiskt för chablisviner är hög syra, citrusfruktighet, gröna äpplen och mineralitet. I premier cru och grand cru framträder mer komplexa toner med mogen frukt och mer fyllighet. Chablisviner är generellt inte ekade, men premier cru och grand cru-viner kan vara ekfatslagrade. Ekkaraktären är dock oftast tillbakadragen, men det finns producentvariationer där vissa ekar mer än andra.
Chablis har de senaste decennierna genomgått en snabb utveckling. Området var på nedgång under 50- och 60-talen, men nya metoder och ett medvetet kvalitetsarbete har inneburit att kvaliteten i området är högre än någonsin. Icke desto mindre så har det funnits diskussioner angående utvidgning av vingårdsarealer till jordmåner utan kimmeridgelera och det har funnits tendenser till för stora skördeuttag från vissa vingårdar.

Som med övriga Bourgogne så finns det många producenter, vilket innebär att det för en hugad spekulant av bra chablisviner, är värt att läsa på lite om producenten. Generellt är numera nivån hög, men producenter har olika stilar och det finns kvalitetsskillnader vilket ofta avspeglas i prisnivåerna.

Sammanfattning

Chablis är vita viner på chardonnay som utmärks av hög syra, frisk frukt och mineralitet. De enklaste petit chablis är viner som är gjorda för att drickas unga och passar utmärkt till skaldjur. Den högsta nivån; chablis grand cru är viner som har mer mogen frukt med större komplexitet och fyllighet, men fortfarande med den typiska mineraliteten. De kan ibland vara ekfatslagrade och de bästa klarar åtskilliga års lagring.

av David Björkén, sommelier

Chablis karta

Vinguiden
rekommenderar

Fler klipp i serien

Programserier