HEM

Aktuellt

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt.

Men visste du att…

1. Chardonnaydruvan smakar i princip ingenting? Jo lite, lite citrus, och så är den medelfyllig. Resten av smak och doft kommer från var den växer och själva vintillverkningen. Är det varmt där den odlas, blir vinerna fylliga, kraftiga och gärna lite eldiga. I svala klimat som Chablis däremot, blir vinerna mer eleganta, friska med gärna en stålig karaktär.

2. uttrycket ”jag gillar inte Chardonnay men jag dricker gärna Chablis”, kommer från att vinerna i Chablis, som alla är tillverkade på Chardonnay, är friskare i sin karaktär, har en mineral ton och ofta är vare sig fatade som ger vaniljkaraktär eller att vinet genomgått en så kallad malolaktisk jäsning som ger lite nötiga toner?

3. begreppet Blanc de blancs i Champagne, där Chardonnay upptar omkring en tredjedel av odlingsarealen, är en champagne tillverkad på endast denna gröna druvsort? Vintypen är av kännarna att betrakta som ett av de allra finaste vinerna, inte minst för sin eleganta syras skull och att vinet gärna får en mineral klang med påtaglig fräschör.

4. det finns en liten kommun i Bourgogne som heter Chardonnay och som sägs vara druvans ursprung? Kommunen ligger i Maconnais, den underregion som faktiskt står för de lite enklare vinerna på den omhuldade druvan. Några gör emellertid gällande att ursprunget finns i Libanon där druvan kallas Obaideh och fortfarande odlas.

5. att det finns nästan 800 viner från över 25 länder på Chardonnay på Systembolaget? Där Frankrike, USA och Italien (!) är topp tre. Prisspannet är mellan 23 och 3 799 kronor där den dyraste är champagnen Salon Blanc de Blancs 2006 och den billigaste Spring Village från Kalifornien, 18,7 centiliter på petflaska. Men så tillkommer en krona för pant.

Bichot Bourgogne Origines Chardonnay
2020
Bichot Bourgogne Origines Chardonnay

Doft: Inslag av nötter, smör, frisk, mineral karaktär, blommig, aningen parfymerad, liten fatton.

Smak: Inslag av smör, nöt, fat, citrus i balanserad, ursprungspräglad stil med viss komplex karaktär och medellång eftersmak, elegant.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Wente Morning Fog Chardonnay
2018
Wente Morning Fog Chardonnay
Doft: Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil.
Smak: Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, med lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2022
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Doft: Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.
Smak: Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
2020
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
Doft: Druvtypisk, inslag av vanilj, fat, tropisk frukt, smör, nötter.
Smak: Nötter, smör, fat, liten vaniljsötma, eldiga toner i välbalanserad stil, gula plommon, liten mineral ton i elegant, återhållen stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
319 kr

Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
2021
Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
Doft: Fruktsöt ton, vegegativt, vanilj, moget äpple, nöt, aromatisk.
Smak: Nötig ton, inslag av fat, vaniljsötma, frukt, äpple, stenfrukter, viss eldig ton med både mineral och syrlig ton i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

När det gäller vitt vin på blå druvor är Champagne kanske det bästa exemplet. I distriktet är två av tre godkända druvor blå, ändå är slutresultatet överhängande vitt. Så vad händer egentligen under..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Vita viner från Bourgogne

Vita viner från Bourgogne

Få vinområden har sådan status i världen som Bourgogne. När det kommer till vitt vin, är det Chardonnay som gäller, och ett närmast mytiskt vin presenterar sig. Oefterhärmligt men trots det ett av v..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer