HEM

Aktuellt

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt.

Men visste du att…

1. Chardonnaydruvan smakar i princip ingenting? Jo lite, lite citrus, och så är den medelfyllig. Resten av smak och doft kommer från var den växer och själva vintillverkningen. Är det varmt där den odlas, blir vinerna fylliga, kraftiga och gärna lite eldiga. I svala klimat som Chablis däremot, blir vinerna mer eleganta, friska med gärna en stålig karaktär.

2. uttrycket ”jag gillar inte Chardonnay men jag dricker gärna Chablis”, kommer från att vinerna i Chablis, som alla är tillverkade på Chardonnay, är friskare i sin karaktär, har en mineral ton och ofta är vare sig fatade som ger vaniljkaraktär eller att vinet genomgått en så kallad malolaktisk jäsning som ger lite nötiga toner?

3. begreppet Blanc de blancs i Champagne, där Chardonnay upptar omkring en tredjedel av odlingsarealen, är en champagne tillverkad på endast denna gröna druvsort? Vintypen är av kännarna att betrakta som ett av de allra finaste vinerna, inte minst för sin eleganta syras skull och att vinet gärna får en mineral klang med påtaglig fräschör.

4. det finns en liten kommun i Bourgogne som heter Chardonnay och som sägs vara druvans ursprung? Kommunen ligger i Maconnais, den underregion som faktiskt står för de lite enklare vinerna på den omhuldade druvan. Några gör emellertid gällande att ursprunget finns i Libanon där druvan kallas Obaideh och fortfarande odlas.

5. att det finns nästan 800 viner från över 25 länder på Chardonnay på Systembolaget? Där Frankrike, USA och Italien (!) är topp tre. Prisspannet är mellan 23 och 3 799 kronor där den dyraste är champagnen Salon Blanc de Blancs 2006 och den billigaste Spring Village från Kalifornien, 18,7 centiliter på petflaska. Men så tillkommer en krona för pant.

Bichot Bourgogne Origines Chardonnay
2020
Bichot Bourgogne Origines Chardonnay

Doft: Inslag av nötter, smör, frisk, mineral karaktär, blommig, aningen parfymerad, liten fatton.

Smak: Inslag av smör, nöt, fat, citrus i balanserad, ursprungspräglad stil med viss komplex karaktär och medellång eftersmak, elegant.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Wente Morning Fog Chardonnay
2018
Wente Morning Fog Chardonnay
Doft: Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil.
Smak: Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, med lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2022
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Doft: Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.
Smak: Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
2021
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
Doft: Druvtypisk, inslag av vanilj, fat, tropisk frukt, smör, nötter.
Smak: Nötter, smör, fat, liten vaniljsötma, eldiga toner i välbalanserad stil, gula plommon, liten mineral ton i elegant, återhållen stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
299 kr

Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
2021
Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
Doft: Fruktsöt ton, vegegativt, vanilj, moget äpple, nöt, aromatisk.
Smak: Nötig ton, inslag av fat, vaniljsötma, frukt, äpple, stenfrukter, viss eldig ton med både mineral och syrlig ton i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
109 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer
Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
Mest sålda vita vinet

Mest sålda vita vinet

Om det var förutsägbart när det kommer till vår faiblesse för röda viner, är det mer överraskande vad vi föredrar för vita viner. En druva dominerar, men samtidigt kommer vinet på denna druva från o..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

När det gäller vitt vin på blå druvor är Champagne kanske det bästa exemplet. I distriktet är två av tre godkända druvor blå, ändå är slutresultatet överhängande vitt. Så vad händer egentligen under..

Läs mer