HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt.

Men visste du att…

1. Chardonnaydruvan smakar i princip ingenting? Jo lite, lite citrus, och så är den medelfyllig. Resten av smak och doft kommer från var den växer och själva vintillverkningen. Är det varmt där den odlas, blir vinerna fylliga, kraftiga och gärna lite eldiga. I svala klimat som Chablis däremot, blir vinerna mer eleganta, friska med gärna en stålig karaktär.

2. uttrycket ”jag gillar inte Chardonnay men jag dricker gärna Chablis”, kommer från att vinerna i Chablis, som alla är tillverkade på Chardonnay, är friskare i sin karaktär, har en mineral ton och ofta är vare sig fatade som ger vaniljkaraktär eller att vinet genomgått en så kallad malolaktisk jäsning som ger lite nötiga toner?

3. begreppet Blanc de blancs i Champagne, där Chardonnay upptar omkring en tredjedel av odlingsarealen, är en champagne tillverkad på endast denna gröna druvsort? Vintypen är av kännarna att betrakta som ett av de allra finaste vinerna, inte minst för sin eleganta syras skull och att vinet gärna får en mineral klang med påtaglig fräschör.

4. det finns en liten kommun i Bourgogne som heter Chardonnay och som sägs vara druvans ursprung? Kommunen ligger i Maconnais, den underregion som faktiskt står för de lite enklare vinerna på den omhuldade druvan. Några gör emellertid gällande att ursprunget finns i Libanon där druvan kallas Obaideh och fortfarande odlas.

5. att det finns nästan 800 viner från över 25 länder på Chardonnay på Systembolaget? Där Frankrike, USA och Italien (!) är topp tre. Prisspannet är mellan 23 och 3 799 kronor där den dyraste är champagnen Salon Blanc de Blancs 2006 och den billigaste Spring Village från Kalifornien, 18,7 centiliter på petflaska. Men så tillkommer en krona för pant.

Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eco
2018
Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eco

Doft: Inslag av nötter, smör, frisk, mineral karaktär, blommig, aningen parfymerad, liten fatton.

Smak: Inslag av smör, nöt, fat, citrus i balanserad, ursprungspräglad stil med viss komplex karaktär och medellång eftersmak, elegant.

750 ml - 13% -
139 kr

Wente Morning Fog Chardonnay
2018
Wente Morning Fog Chardonnay
Doft: Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil.
Smak: Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, med lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2021
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Doft: Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.
Smak: Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.
750 ml - 12.5% -
139 kr

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
2019
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
Doft: Druvtypisk, inslag av vanilj, fat, tropisk frukt, smör, nötter.
Smak: Nötter, smör, fat, liten vaniljsötma, eldiga toner i välbalanserad stil, gula plommon, liten mineral ton i elegant, återhållen stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
219 kr

Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
2020
Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
Doft: Fruktsöt ton, vegegativt, vanilj, moget äpple, nöt, aromatisk.
Smak: Nötig ton, inslag av fat, vaniljsötma, frukt, äpple, stenfrukter, viss eldig ton med både mineral och syrlig ton i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
89 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Vilka var egentligen de mest populära vita vinerna förra året? Gör dig redo för hämndlystna bläckfiskar, Rieslingfeber och – mera fisk. Vitt vin mitt under den kallaste av vårvinter? Ja, varför inte..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Chardonnay från Kalifornien

Chardonnay från Kalifornien

A glass of chard. En stående beställning i tv-såpan från 80-talet, Falcon Crest. Där har vi egentligen startskottet till vår vurm för Chardonnay. För äntligen förstod vi vad det var och att vin är t..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer