HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt.

Men visste du att…

1. Chardonnaydruvan smakar i princip ingenting? Jo lite, lite citrus, och så är den medelfyllig. Resten av smak och doft kommer från var den växer och själva vintillverkningen. Är det varmt där den odlas, blir vinerna fylliga, kraftiga och gärna lite eldiga. I svala klimat som Chablis däremot, blir vinerna mer eleganta, friska med gärna en stålig karaktär.

2. uttrycket ”jag gillar inte Chardonnay men jag dricker gärna Chablis”, kommer från att vinerna i Chablis, som alla är tillverkade på Chardonnay, är friskare i sin karaktär, har en mineral ton och ofta är vare sig fatade som ger vaniljkaraktär eller att vinet genomgått en så kallad malolaktisk jäsning som ger lite nötiga toner?

3. begreppet Blanc de blancs i Champagne, där Chardonnay upptar omkring en tredjedel av odlingsarealen, är en champagne tillverkad på endast denna gröna druvsort? Vintypen är av kännarna att betrakta som ett av de allra finaste vinerna, inte minst för sin eleganta syras skull och att vinet gärna får en mineral klang med påtaglig fräschör.

4. det finns en liten kommun i Bourgogne som heter Chardonnay och som sägs vara druvans ursprung? Kommunen ligger i Maconnais, den underregion som faktiskt står för de lite enklare vinerna på den omhuldade druvan. Några gör emellertid gällande att ursprunget finns i Libanon där druvan kallas Obaideh och fortfarande odlas.

5. att det finns nästan 800 viner från över 25 länder på Chardonnay på Systembolaget? Där Frankrike, USA och Italien (!) är topp tre. Prisspannet är mellan 23 och 3 799 kronor där den dyraste är champagnen Salon Blanc de Blancs 2006 och den billigaste Spring Village från Kalifornien, 18,7 centiliter på petflaska. Men så tillkommer en krona för pant.


Doft: Inslag av nötter, smör, frisk, mineral karaktär, blommig, aningen parfymerad, liten fatton.

Smak: Inslag av smör, nöt, fat, citrus i balanserad, ursprungspräglad stil med viss komplex karaktär och medellång eftersmak, elegant.

750 ml - 13% -
139 kr

Doft: Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil.
Smak: Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, med lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Doft: Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.
Smak: Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.
750 ml - 12.5% -
139 kr

Doft: Druvtypisk, inslag av vanilj, fat, tropisk frukt, smör, nötter.
Smak: Nötter, smör, fat, liten vaniljsötma, eldiga toner i välbalanserad stil, gula plommon, liten mineral ton i elegant, återhållen stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
219 kr

Doft: Fruktsöt ton, vegegativt, vanilj, moget äpple, nöt, aromatisk.
Smak: Nötig ton, inslag av fat, vaniljsötma, frukt, äpple, stenfrukter, viss eldig ton med både mineral och syrlig ton i avslut.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
89 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa