HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och dessutom ett ljuvligt sparrisrecept att njuta av i solen.

Riesling är ofta förstaval till sparris och det kan bero på att vinet är friskt och fruktigt – och oftast gifter sig perfekt ihop med sparris som innehåller natriumglutamat. Natriumglutamat finns i många livsmedel utöver sparris – t ex tomater, buljong-tärningar och dessutom i mycket färdigmat – och glutamaten gör att järnet i många viner får en metallsmak.

Tyskland har världens i särklass högsta konsumtion av sparris och där dricker man ofta vitt, halvtorrt vin till kokt sparris. Inte minst riesling, men även sylvaner och korsningar som rivaner.

Riesling är en karakteristiskt aromatisk och mineralig druva med inslag av blommor, päron, äpple och citrusfrukter. De skördas vid hög mognad och övermognad, vilket även ger en del söta viner. Även om områdena Alsace i Frankrike och Mosel i Tyskland kanske är mest kända för sin rieslingproduktion så produceras det riktigt bra rieslingviner från olika delar av världen.

Passande sparrisrecept till vinerna bjuder vi på längre ner i artikeln!

Aromatisk, druvig och kryddigt vin i doft med smak av honung, frukt och lite vitpeppar. Serveras vid 8-10°C.
750 ml - 12.5% -
150 kr

Bra riesling – värd varenda krona. Från Rheingau i Tyskland. Ett område känt för bra vita viner – och denna riesling långt ifrån ett undantag.
750 ml - 13% -
199 kr

Ett härligt fruktigt vin med inslag av persiskor, citroner, aprikos och lite honung. Mineraler – javisst, det är vanligt i en riesling. Bra balans och en avslutande päronton.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Sparris med grillade pilgrimsmusslor och nötsmör

Recept för 4 personer

12 gröna sparrisar
12 vita sparrisar
12 pilgrimsmusslor
salt och svartpeppar
smör till stekning

Nötsmör:
1 schalottenlök
skal från vita sparrisar
2 dl vitt vin
1 dl vatten
75 g smör
50 g skalade hasselnötter

Till garnering:
lite färsk dill

Gör så här:

1. Skölj alla sparrisar och bryt av de nedre träiga delarna av stammarna. Skala de vita sparrisarna med en potatisskalare och spar skalet.

2. Finhacka schalottenlöken och låt koka i vitt vin tillsammans med skalet från sparrisarna. Koka ner så nära på all vätska reduceras. Tillsätt vattnet och låt det koka ner till ⅓. Sila genom finmaskig sil över en skål och pressa ner så mycket vätska som möjligt. Rör ner smöret i den varma vätskan. Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem lätt i en torr stekpanna. Rör ner dem i smöret och ställ åt sidan.

3. Koka de vita sparrisarna i en vid kastrull med lättsaltat vatten, i 5 minuter. Koka de gröna sparrisarna i 2 minuter.

4. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i smör eller grilla dem 1-2 minuter på varje sida. Fördela sparrisarna på 4 tallrikar och lägg pilgrimsmusslor ovanpå. Skeda över rikligt med nötsmör, garnera med lite dill och servera till ett väl kylt glas riesling.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa