HEM

Aktuellt

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spanat in vinterns hetaste champagner.

Så när i juletid och inför det nya året så känner många ett behov av extra lyx och festligheter, men de rådande restriktionerna gör det utmanande. Så vi får helt enkelt fira med våra närmaste och inte med fler än åtta, och vad passar då bättre än att sätta lite extra guldkant med en god flaska champagne?

Visst finns det andra mousserande viner som är nästan lika bra och lite billigare. Men champagne är alltid något extra, och du får vad du betalar för. Champagneproduktion är ett av de mest komplexa, arbetskrävande och tidskrävande metoderna för vinframställning, något som avspeglar sig i den speciella smaken.

Visste du att vinet får sin slutjäsning på flaska i minst 15 månader? Under mognaden så roteras vinet i flaskan och sedan tas jästfällningen bort, till slut fylls flaskan på med vin och socker innan korken sätts på. Men så finns det också 49 miljoner bubblor i en flaska champagne. Tillvägagångssättet kallas ”Méthode Champenoise”.

Alla druvor som används i champagne handplockas och pressas i en täckt miljö. De får bara pressas två gånger, en gång för att göra koncentrerad cuvée med mycket socker och komplex syra, andra gången för att göra taille som är fruktigare och mer mineralrik. Sju druvsorter är tillåtna i champagne: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbane.

Under den rådande pandemin har champagnedrickandet gått ner något oerhört, under våren var nedgången så stor som 36 procent. Många fester och bröllop har varit inställda och då går konsumtionen av naturliga skäl ner. Desto större anledning att ta igen den champagne du missat nu, även om du måste göra det i hemmets lugna vrå.

Vinguiden tipsar om sex champagner du inte får missa:

Louis Roederer Collection 244
Louis Roederer Collection 244
Rejäl fräschör, citrus, gula äpplen, inslag av mjölkchoklad, bröd, kola, nougat i komplext koncentrerad stil.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
569 kr

Billecart-Salmon Brut Rosé
Billecart-Salmon Brut Rosé
Smakrik, elegant med mineral ton, röda äpplen, blodgrape, apelsin, fin friskhet, toner av järn, intensiv smak med bra längd där rödbäriga toner dominerar.
750 ml - 12% -
799 kr

Pommery Apanage Blanc de Blancs
Pommery Apanage Blanc de Blancs
Tropiska toner, frisk, citrus, inslag av aprikos, frukt, bärig i utpräglad druvtypisk stil med inslag av nötter och en liten krämighet, komplex.
750 ml - 12.5% -
649 kr

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut
2014
Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut
Citrus, gröna äpplen, viss fruktsyra, vanilj, utvecklad, inslag av smör, nötter, påtaglig ursprungstypiskhet med medellång eftersmak.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
469 kr

Ruinart Blanc de Blancs
Ruinart Blanc de Blancs
En släng av rök, mineral ton, frisk med karaktär av citrus, äpple, lätt nötig, smörig, balanserad med relativt lång eftersmak, koncentrerad.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
899 kr

Moët & Chandon Brut Impérial
Moët & Chandon Brut Impérial
Bra balans med fin frukt, äppeltoner, aningen smörig karaktär, bra syra i mycket drickvänlig, ursprungsklassad stil med lång eftersmak.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
539 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer
Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer