HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spanat in vinterns hetaste champagner.

Så när i juletid och inför det nya året så känner många ett behov av extra lyx och festligheter, men de rådande restriktionerna gör det utmanande. Så vi får helt enkelt fira med våra närmaste och inte med fler än åtta, och vad passar då bättre än att sätta lite extra guldkant med en god flaska champagne?

Visst finns det andra mousserande viner som är nästan lika bra och lite billigare. Men champagne är alltid något extra, och du får vad du betalar för. Champagneproduktion är ett av de mest komplexa, arbetskrävande och tidskrävande metoderna för vinframställning, något som avspeglar sig i den speciella smaken.

Visste du att vinet får sin slutjäsning på flaska i minst 15 månader? Under mognaden så roteras vinet i flaskan och sedan tas jästfällningen bort, till slut fylls flaskan på med vin och socker innan korken sätts på. Men så finns det också 49 miljoner bubblor i en flaska champagne. Tillvägagångssättet kallas ”Méthode Champenoise”.

Alla druvor som används i champagne handplockas och pressas i en täckt miljö. De får bara pressas två gånger, en gång för att göra koncentrerad cuvée med mycket socker och komplex syra, andra gången för att göra taille som är fruktigare och mer mineralrik. Sju druvsorter är tillåtna i champagne: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbane.

Under den rådande pandemin har champagnedrickandet gått ner något oerhört, under våren var nedgången så stor som 36 procent. Många fester och bröllop har varit inställda och då går konsumtionen av naturliga skäl ner. Desto större anledning att ta igen den champagne du missat nu, även om du måste göra det i hemmets lugna vrå.

Vinguiden tipsar om sex champagner du inte får missa:

Louis Roederer Collection 242

Louis Roederer Collection 242

Rejäl fräschör, citrus, gula äpplen, inslag av mjölkchoklad, bröd, kola, nougat i komplext koncentrerad stil.
Art.nr: 7602 - Pris: 499 kr

Billecart-Salmon Brut Rosé

Billecart-Salmon Brut Rosé

Smakrik, elegant med mineral ton, röda äpplen, blodgrape, apelsin, fin friskhet, toner av järn, intensiv smak med bra längd där rödbäriga toner dominerar.
Art.nr: 7758 - Pris: 679 kr

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Tropiska toner, frisk, citrus, inslag av aprikos, frukt, bärig i utpräglad druvtypisk stil med inslag av nötter och en liten krämighet, komplex.
Art.nr: 75319 - Pris: 419 kr

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2009

Citrus, gröna äpplen, viss fruktsyra, vanilj, utvecklad, inslag av smör, nötter, påtaglig ursprungstypiskhet med medellång eftersmak.
Art.nr: 72474 - Pris: 395 kr

Ruinart Blanc de Blancs

Ruinart Blanc de Blancs

En släng av rök, mineral ton, frisk med karaktär av citrus, äpple, lätt nötig, smörig, balanserad med relativt lång eftersmak, koncentrerad.
Art.nr: 88291 - Pris: 749 kr

Moët & Chandon Brut Impérial

Moët & Chandon Brut Impérial

Bra balans med fin frukt, äppeltoner, aningen smörig karaktär, bra syra i mycket drickvänlig, ursprungsklassad stil med lång eftersmak.
Art.nr: 7518 - Pris: 459 kr


Du kanske även vill läsa dessa