HEM

Kännarbubbel

Lite så har det blivit, att champagnen Krug lovordas av de som i alla fall anser sig vara vinkännare. Men vi andra kan också älska bubblet. Oavsett pris. Och bli lite av vinsnobbar på köpet.

Få varumärken har sådan exklusiv klang som champagnen Krug. Kanske är det endast klockan Patek Philippe, båten Riva eller, möjligen, kaviaren Beluga som kan mätas med denna exklusiva superchampagne. Kanske.

Det finns ju ett klassiskt talesätt, förmodligen myntat av Krugs marknadsavdelning: Det finns champagne, och så finns det Krug.

Samtidigt, det är svårt att inte hålla med. Har man väl fått upp smaken för bubblorna, är man gärna fast i Krugträsket. Och värre saker kan ju hända. Det är ju heller inte konstigt med tanke på de kvalitetsanspråk champagneegendomen har.

Redan om vi börjar i Champagne, vet vi att här görs ett vin som inte har sin motsvarighet någon annanstans. Champagne har ju en status andra vindistrikt bara kan drömma om. Högsta lägstanivå, högsta högstanivå och bäst däremellan. Alla som älskar vin, älskar, nej, avgudar champagne. Men detta har ju inte kommit gratis. Och att säga att förutsättningar spelar champagneproducenterna i händerna, är respektlöst. Det gäller ju att veta att dra nytta av fördelarna.

Det kan man på Krug. Med råge. Firman tillhör den exklusiva skaran företag inom ramen för LVMH, lyxkoncernen Louis Vuitton Moët Hennesy och bara det ställer stora krav. På kvalitet, aldrig på volym. Det passar Krug bra, med sina endast 20 hektar i Champagne, är produktionen återhållet minimal, trots att man jobbar med flera odlare i området som ser det som ett ärofyllt uppdrag att ha Krug som samarbetspartner. Och ju exklusivare det blir, desto mer sjunker volymen. Marknadstekniskt ett genidrag eftersom priserna höjs i samma ögonblick. Mycket.

Clos de Mesnil är kanske det mest berömda vinet och till det hämtas druvorna från den lilla vingården på knappa två hektar med samma namn. Att produktionen är försvinnande liten vet varje champagneälskare av rang, likaså att priset är högt, motsvarande omkring 6 000 kronor på den internationella vinscenen. Detta är ju ett vin som har närmast mytiskt renommé och alla som provat det instämmer nog om den upplevelse det är att ta sig en klunk Clos de Mesnil eller två. Snäppet värre, i exklusiv produktion, är Krug Clos d’Ambonnay där druvorna kommer från en vingård som är på 0,68 hektar. Nu är vi uppe på 15 000 kronor flaskan. Men vinet säljer slut så fort det landar i vinbutikernas förhall.

Krugs sammanlagda produktion är mycket liten, vi talar knappt 700 000 flaskor per år. Och visst är man ödmjukt medveten om sin egen förträfflighet.

– För huset Krug är njutning bortom all känsla av perfektion och förutsägbarhet, säger också Olivier Krug när Vinguiden sluter upp på exklusiv provning.

På bordet står Krug Grande Cuvée, som är egendomens ingångschampagne, några årgångar och till sist Krug Rosé, ännu ett mytomspunnet vin. Det är lätt att konstatera att vinerna är gigantiska i sin subtila karaktär, enastående och i det närmaste utan motsvarighet. Det handlar i mångt och mycket om att ta vara på förutsättningarna som finns i form av terroir, men också att skapa sig dem, hitta de bästa vingårdslägena, veta att skörda i exakt rätt tidpunkt, förstå blandningens förtrollning, alla processer under vinifieringen, något också egendomen gjort alltsedan det grundades 1843 av Johann-Joseph Krug, liksom idén om vilket vin man vill göra.

Rent tekniskt går det till så att samtligt vin jäser på gamla fat av mindre modell. Man undviker den malolaktiska jäsningen, alltså då vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyror, för att bibehålla så mycket syra som möjligt, vilket också är hemligheten bakom lagringspotentialen och friskheten i vinerna. Efter detta ligger vinerna minst sex år på jästfällningen för att få så mycket karaktär som möjligt. Vissa viner ligger ännu längre.

Det är naturligtvis inte så enkelt som det låter. Varje del i processen, allt från kloner på vinrankorna, jordmånen, uppbindningen, beskärningen, skörden, vinifieringen, lagringen är minutiöst planerad. Inget lämnas åt slumpen. Inget.

Men så ligger man också i en egen division. Inte bara i Champagne, utan när det kommer till varumärken generellt. Något som också visar vilken enorm ansträngning som ligger bakom arbetet där kvalitet alltid sätts främst.

Då får det gärna kosta.

Krog eller ”Krryg”?

Ibland hör vi ”Krryg” med ett skorrande r, ibland ett hårt, närmast aggressivt ”Krog”, med tyskklingande avslut, med vad gäller?

Både och, om man så vill. Men åter vill snobbarna gärna visa att de kan mer än andra och säger då gärna Krug med tyskt uttal, bara för att visa att de känner till att egendomen skapades av tysken Johann-Joseph Krug.

I Krugs hemland, alltså Frankrike, säger man ”Krryg” med det karakteristiska franska skorrandet. Fransk chauvinism? Absolut. Samtidigt är det väl minst lika rätt. Egendomen har ju funnits i över 150 år i landet.

Vad Olivier Krug säger? Han är ju fransman.


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att sabrera champagne

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Nu har du råd med champagne varje dag – nä..

Nu har du råd med champagne varje dag – nä..

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer