HEM

Aktuellt

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten. 

Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om det är en första dejt eller om du och din långvariga partner bestämmer er för att ha en dejtkväll. Vad ni än hittar på för aktivitet sitter ett glas vin eller två aldrig fel. Antingen för att lugna nerverna eller för att helt enkelt kunna släppa lite på vardagsstressen och få njuta en stund.

Olika vin kan passa olika bra beroende på tillfälle. För en mer avslappnad dejt som en somrig picknick på stranden eller ett glas på en uteservering i höstmörkret passar ett lättare vin bäst. Som till exempel en fruktig rosé eller ett friskt vitt vin. Om det är en första eller andra dejt kan det också vara bra att ta reda på vad den andre tycker om innan man beställer något speciellt.

Går du däremot all-in med en hemlagad middag eller planerar för en kväll på en flådigare restaurang, bör du lägga lite mer energi på att hitta rätt vin till maten. Gör ordentlig research eller rådfråga servitören. Köp gärna ett lite dyrare vin om så krävs för att få till den perfekta smakkombinationen.

Favoritviner för en lyckad dejt

Rosé

Via del Campo med smak av jordgubbar, körsbärs, blodapelsin och vit persika är perfekt som sällskapsdryck. Är du på jakt efter ett finare rosévin rekommenderar vi Mulderbosch med smak av hallon, färska örter, blodapelsin och smultron som passar bra även till en lunchdejt.

Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal
2022
Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal
Ungdomlig, mycket fruktig smak med inslag av jordgubbar, vit persika, körsbär och blodapelsin. Serveras vid 8-10°C.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé
2022
Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé
Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, färska örter, hallon och blodapelsin. Serveras vid 8-10°C.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
215 kr

Rött vin

Försök alltid att matcha rätt vin till rätt mat. Men generellt tycker vi att en flaska CHILL OUT passar till en smakrik vegetarisk måltid, alternativt en Beronia Ecologico om du serverar lamm- eller nötkött.

CHILL OUT Malbec Organic
2023
CHILL OUT Malbec Organic
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, mörka körsbär, örter, blåbär och lakrits.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
82 kr

Beronia Ecologico
2021
Beronia Ecologico
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, kakao, kryddnejlika och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Vitt vin

Osäker på vilken druva som passar bäst? Kör på din egna favorit. En Moulin Blanc för den som helst dricker Chardonnay eller en flaska Georg Breuer för Riesling-fantasten. Bägge passar bra till en lättare måltid eller som aperitif.

Maison Blanche Sauvignon Blanc Chardonnay
2023
Maison Blanche Sauvignon Blanc Chardonnay
Liten fruktsöt ton, äpple, citrus, aningen bitter, markerad syrlig ton med viss eftersmak.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Georg Breuer Riesling Sauvage
2023
Georg Breuer Riesling Sauvage
Lätt spritsig, fruktig med inslag av gröna äpplen, honungssötma, aprikos I ytterst välbalanserad stil.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
149 kr

Mousserande vin

Har ni dejtat länge och det är dags att “pop the question”? Då är champagne det självklara valet. Champagne Charles Ellner i den lägre prisklassen eller en klassisk Dom Pérignon för den som vill slå på stort!

Champagne Charles Ellner Grande Réserve
2016
Champagne Charles Ellner Grande Réserve
Här finns mognadstoner och inslag av citron, grape, äpple, en hint av honung, svala mineraltoner, fransk nougat och rostat bröd.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
349 kr

Dom Pérignon Blanc
2015
Dom Pérignon Blanc
Komplex, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, rökig mineral, vit choklad, marsipan, persika och apelsin.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
2499 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer
Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitt och Angeline Jolie ger sig in i champagnebranschen. Deras exklusiva roséchampagne Fleur de Miraval finns nu på Systembolaget. Bara 20.000 flaskor har framställts – men smakar det så ..

Läs mer
Klassikern som vi druckit – i 61 år

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att ..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
Fem bästa rosévinerna just nu

Fem bästa rosévinerna just nu

I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..

Läs mer