HEM

Aktuellt

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu säljs den på auktion – för 15.000 kronor glaset.

Endast 600 flaskor av Romanée Conti tillverkades 1961 i Bourgogne i Frankrike. En av flaskorna såldes 1963 till en fransk kund i Languedoc-Roussillon 1963 av vinmakaren Andre Noblet. Strax efteråt gavs den bort till ett nygift par i Wiltshire i Storbritannien som present.

Det nygifta paret lade flaskan längst in i sin vinkällare, och där glömdes den bort helt. Flaskan legat helt orörd i alla år fram tills nyligen. Ifjol var det dags för paret att fira diamantbröllop och då skickade de ner svärsonen i vinkällaren för att hitta lämpligt vin att fira med. Då gjorde den vinintresserade svärsonen det otroliga fyndet av den sällsynta flaskan som är en få överlevande Romanée Conti från 1961.

Som tur var firades diamantbröllopet med andra vinflaskor, och Romanée Conti-flaskan tycks ha fått en perfekt lagring i gömman under alla år. Nu ska den rara buteljen med sin unika proveniens säljas på auktion i Storbritannien.

– Det är ett nöje att kunna erbjuda en så sällsynt flaska som är så uppskattad av så många. Det faktum att dess historia kan spåras direkt under hela resan från gården Romanée Conti och att den har bevarats perfekt gör detta ännu mer spännande. Så fantastiskt att deg var undangömd och glömd i så många år. Men någon kommer att bli mycket glad att för det! säger Mark Robertson, chef för Dreweatts vinavdelning.

Denna någon kommer också att få betala en hel del pengar. Det beräknade priset för källarfyndet ligger på mellan 70.000 och 90.000 kronor. Det är rena rama fyndet jämfört med den dyraste Romanée Conti som sålts på auktion. En flaska från fredsåret 1945 gick för fem miljoner kronor till kinesiska samlare.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer