HEM

Aktuellt

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernard Farges, ny president för Bordeaux-rådet CIVB.

På ett år har Bordeaux-vinerna tappat från 5,2 miljoner hektoliter till 4,2 miljoner hektoliter i försäljning. Det motsvarar 133 miljoner vinflaskor. Delvis kan tappet förklaras med en dålig skörd 2017, men sanningen är att många konsumenter i stället börjat välja andra vinsorter, bland annat italienska som ständigt skördar nya framgångar.

– Vi har problem med bilden av våra viner i konsumenternas ögon. Bordeaux-viner uppfattas som dyra, det stämmer endast för några av sorterna. Men en del instegsviner håller inte nivån som förväntas av kunderna, säger Bernard Farges.

Även exporten av vinerna går sämre, på ett år är tappet 13 procent. Bland annat säljer de sämre i Kina.

– Konsumenttrenderna förändras. Fransmän föredrar rosé, vitt och crémant, och det går även utanför gränserna.

Några lösningar som Bordeaux ska försöka är rabattkuponger i stormarknader och bättre reklam för att nå den yngre generationen.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell kl..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu sälj..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer