HEM

Aktuellt

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernard Farges, ny president för Bordeaux-rådet CIVB.

På ett år har Bordeaux-vinerna tappat från 5,2 miljoner hektoliter till 4,2 miljoner hektoliter i försäljning. Det motsvarar 133 miljoner vinflaskor. Delvis kan tappet förklaras med en dålig skörd 2017, men sanningen är att många konsumenter i stället börjat välja andra vinsorter, bland annat italienska som ständigt skördar nya framgångar.

– Vi har problem med bilden av våra viner i konsumenternas ögon. Bordeaux-viner uppfattas som dyra, det stämmer endast för några av sorterna. Men en del instegsviner håller inte nivån som förväntas av kunderna, säger Bernard Farges.

Även exporten av vinerna går sämre, på ett år är tappet 13 procent. Bland annat säljer de sämre i Kina.

– Konsumenttrenderna förändras. Fransmän föredrar rosé, vitt och crémant, och det går även utanför gränserna.

Några lösningar som Bordeaux ska försöka är rabattkuponger i stormarknader och bättre reklam för att nå den yngre generationen.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bäst i rödvinsklassen

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och ..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring. Svalka och mörker De två vikti..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer
Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent. – Trots en långsammare öknin..

Läs mer