HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernard Farges, ny president för Bordeaux-rådet CIVB.

På ett år har Bordeaux-vinerna tappat från 5,2 miljoner hektoliter till 4,2 miljoner hektoliter i försäljning. Det motsvarar 133 miljoner vinflaskor. Delvis kan tappet förklaras med en dålig skörd 2017, men sanningen är att många konsumenter i stället börjat välja andra vinsorter, bland annat italienska som ständigt skördar nya framgångar.

– Vi har problem med bilden av våra viner i konsumenternas ögon. Bordeaux-viner uppfattas som dyra, det stämmer endast för några av sorterna. Men en del instegsviner håller inte nivån som förväntas av kunderna, säger Bernard Farges.

Även exporten av vinerna går sämre, på ett år är tappet 13 procent. Bland annat säljer de sämre i Kina.

– Konsumenttrenderna förändras. Fransmän föredrar rosé, vitt och crémant, och det går även utanför gränserna.

Några lösningar som Bordeaux ska försöka är rabattkuponger i stormarknader och bättre reklam för att nå den yngre generationen.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

3 läskiga vintips till halloween

3 läskiga vintips till halloween

Halloween, årets läskigaste tidpunkt är snart här och då krävs läskiga vintips. Vissa föredrar bus eller godis men vi föredrar vin. Men då ska det vara ett riktigt Hallovin. Här är några viner som v..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer