HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernard Farges, ny president för Bordeaux-rådet CIVB.

På ett år har Bordeaux-vinerna tappat från 5,2 miljoner hektoliter till 4,2 miljoner hektoliter i försäljning. Det motsvarar 133 miljoner vinflaskor. Delvis kan tappet förklaras med en dålig skörd 2017, men sanningen är att många konsumenter i stället börjat välja andra vinsorter, bland annat italienska som ständigt skördar nya framgångar.

– Vi har problem med bilden av våra viner i konsumenternas ögon. Bordeaux-viner uppfattas som dyra, det stämmer endast för några av sorterna. Men en del instegsviner håller inte nivån som förväntas av kunderna, säger Bernard Farges.

Även exporten av vinerna går sämre, på ett år är tappet 13 procent. Bland annat säljer de sämre i Kina.

– Konsumenttrenderna förändras. Fransmän föredrar rosé, vitt och crémant, och det går även utanför gränserna.

Några lösningar som Bordeaux ska försöka är rabattkuponger i stormarknader och bättre reklam för att nå den yngre generationen.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Rött till kött – under 100 kronor

Rött till kött – under 100 kronor

En del röda viner känns så sträva i munnen – måste det vara så? Det är det där med proteinerna i köttet. När vi dricker ett rött vin kan det ibland kännas strävt på tungan. Det är tanninerna, ..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

När det firas med öl och vin efter segern i slaget om Winterfell dricker Daenerys kaffe ur en mugg från Starbucks. – Latten som syns i senaste avsnittet var ett misstag. Daenerys hade beställt örtte..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer