HEM

Aktuellt

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots stram budget.

Tidningarna är fulla med smarta spartips. Till exempel ska du undvika spontanköp och sälja begagnat. I år är det kanske lite enklare att hålla igen på sluttampen av januari då många nöjen helt enkelt är stängda i pandemitider.

Trots allt vill många ändå unna sig en flaska vin den sista helgen innan den efterlängtade löneutbetalningen som de flesta får måndagen den 25:e januari 2021. Vi på Vinguiden har tagit fram en lista på sju riktigt prisvärda viner som sätter extra guldkant på årets fattigaste helg, utan att det behöver kosta skjortan.

Vad sägs om ett gott rött vin från Sydafrika? En butelj Hills of Cape Grande Reserve är dessutom på en hel liter, trots att prislappen är rimliga 69 kronor.

Klassikern Gato Negro är en riktig långkörare i Sverige, och det är på goda grunder. Få röda viner erbjuder ett bättre förhållande mellan smak och pris. För 64 kronor kan du förgylla lördagsmiddagen.

Ett annat rimligt prissatt vine är Masi Modello från Italien. Det lite lättare röda vinet från Veneto är gjort på refosco och raboso och passar fint till fisk och grönsaker för den som tänker lite extra på hälsan i januari. Alkoholhalten är låga 12 procent och sockerhalten tre gram per liter. Det innebär att en flaska inte ens innehåller en sockerbit.

Även Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon 2019 innehåller hela 1000 ml trots att priset stannar på 79 kronor. Ja, det hörs ju nästan på namnet. Grandiosa Cabernet Sauvignon har en djup och fruktig smak med inslag av solmogna skogshallon, lakrits och kryddiga örter. Vinet har även en ekfatskaraktär vilket ger en rundare smak till vinet och toner av mjuk vanilj. Sockerhalten är låga 0,5 gram för hela litersflaskan.

Hills of Cape Grande Reserve
Hills of Cape Grande Reserve
Fylligt och fruktigt vin med smak av svarta vinbär, björnbär, choklad, vanilj och kaffe. Eftersmaken är lång och kompletteras av mjuka fina tanniner. Doften är stor med härliga inslag av björnbär, körsbär, örter och fat.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
112 kr

Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon
2019
Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon
Djup och fruktig smak med inslag av solmogna skogshallon, lakrits och kryddiga örter. Vinet har även en ekfatskaraktär vilket ger en rundare smak till vinet och toner av mjuk vanilj.
1000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Copertino Riserva
2015
Copertino Riserva
Balanserad smak i mycket drickvänlig stil, åt det lättare hållet med tydligt utvecklad karaktär, röda bär, torkade frukter, fat, viss kryddig ton, medellång eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Gato Negro Cabernet Sauvignon
2023
Gato Negro Cabernet Sauvignon
Fruktig smak med inslag av mörka bär så som svarta vinbär och björnbär och en ton av fat och vanilj. Matvänlig syra och lång fruktig eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
69 kr

Masi Modello Trevenezie
2022
Masi Modello Trevenezie
Ungdomlig, bärig smak med inslag av mörka körsbär, skogshallon och lakrits.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
99 kr

Saint-Lavoy Vin Rouge
Saint-Lavoy Vin Rouge
Det rubinröda vinet är gjort på druvor som ger ett fylligt och generöst vin med smakrik mörk frukt, mjuka tanniner och lång eftersmak.
1000 ml - 14% -
84 kr

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
2022
Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
Kryddigt smakrikt vin med inslag av nejlikor, choklad, fat och vanilj omslutna i fruktiga toner av mogna körsbär. Välbalanserat vin med fin syra och mjuka tanniner.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer