HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots stram budget.

Tidningarna är fulla med smarta spartips. Till exempel ska du undvika spontanköp och sälja begagnat. I år är det kanske lite enklare att hålla igen på sluttampen av januari då många nöjen helt enkelt är stängda i pandemitider.

Trots allt vill många ändå unna sig en flaska vin den sista helgen innan den efterlängtade löneutbetalningen som de flesta får måndagen den 25:e januari 2021. Vi på Vinguiden har tagit fram en lista på sju riktigt prisvärda viner som sätter extra guldkant på årets fattigaste helg, utan att det behöver kosta skjortan.

Vad sägs om ett gott rött vin från Sydafrika? En butelj Hills of Cape Grande Reserve är dessutom på en hel liter, trots att prislappen är rimliga 69 kronor.

Klassikern Gato Negro är en riktig långkörare i Sverige, och det är på goda grunder. Få röda viner erbjuder ett bättre förhållande mellan smak och pris. För 64 kronor kan du förgylla lördagsmiddagen.

Ett annat rimligt prissatt vine är Masi Modello från Italien. Det lite lättare röda vinet från Veneto är gjort på refosco och raboso och passar fint till fisk och grönsaker för den som tänker lite extra på hälsan i januari. Alkoholhalten är låga 12 procent och sockerhalten tre gram per liter. Det innebär att en flaska inte ens innehåller en sockerbit.

Även Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon 2019 innehåller hela 1000 ml trots att priset stannar på 79 kronor. Ja, det hörs ju nästan på namnet. Grandiosa Cabernet Sauvignon har en djup och fruktig smak med inslag av solmogna skogshallon, lakrits och kryddiga örter. Vinet har även en ekfatskaraktär vilket ger en rundare smak till vinet och toner av mjuk vanilj. Sockerhalten är låga 0,5 gram för hela litersflaskan.

Hills of Cape Grande Reserve
Hills of Cape Grande Reserve
Fylligt och fruktigt vin med smak av svarta vinbär, björnbär, choklad, vanilj och kaffe. Eftersmaken är lång och kompletteras av mjuka fina tanniner. Doften är stor med härliga inslag av björnbär, körsbär, örter och fat.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
109 kr

Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon
2019
Grandiosa Gran Especial Cabernet Sauvignon
Djup och fruktig smak med inslag av solmogna skogshallon, lakrits och kryddiga örter. Vinet har även en ekfatskaraktär vilket ger en rundare smak till vinet och toner av mjuk vanilj.
1000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Copertino Riserva
2013
Copertino Riserva
Balanserad smak i mycket drickvänlig stil, åt det lättare hållet med tydligt utvecklad karaktär, röda bär, torkade frukter, fat, viss kryddig ton, medellång eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Gato Negro Cabernet Sauvignon
2022
Gato Negro Cabernet Sauvignon
Fruktig smak med inslag av mörka bär så som svarta vinbär och björnbär och en ton av fat och vanilj. Matvänlig syra och lång fruktig eftersmak.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
65 kr

Masi Modello Trevenezie
2021
Masi Modello Trevenezie
Ungdomlig, bärig smak med inslag av mörka körsbär, skogshallon och lakrits.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
95 kr

Saint-Lavoy Vin Rouge
Saint-Lavoy Vin Rouge
Det rubinröda vinet är gjort på druvor som ger ett fylligt och generöst vin med smakrik mörk frukt, mjuka tanniner och lång eftersmak.
1000 ml - 14% -
81 kr

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
2020
Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes
Kryddigt smakrikt vin med inslag av nejlikor, choklad, fat och vanilj omslutna i fruktiga toner av mogna körsbär. Välbalanserat vin med fin syra och mjuka tanniner.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Maskrosvinet gör comeback

Maskrosvinet gör comeback

Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i träd..

Läs mer
Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer