HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svampen från jord till bord?

För oss vinälskare är svampen ett perfekt komplement då den tar smaken från maten och vinet till nya höjder. Vin gör sig ofta bäst till mat som matchar dryckens fyllighet och syra. Fylliga och mustiga viner passar bra till smakrik mat, medan ett lätt och fruktigt vin passar till en lättare måltid. Om det känns svårt att veta vilket vin du ska välja är svampen i många fall en brygga till smakupplevelsen då den skapar harmoni mellan mat och dryck. Valet av vin blir med andra ord mindre känsligt.

Tre tips för hur du bäst matchar vin till svamp

Finns det något godare än smörstekta kantareller på rostat bröd? Saltet och fettet i smöret lyfter smakerna i svampen. Allt som egentligen behövs för att komplettera rätten är ett gott glas vin. Här rekommenderar vi ett torrt vitt vin, t.ex. en Chardonnay från centrala Bourgogne som Olivier Leflaive.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
2020
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr

Till en finare middag med en bit kött är en god svampsås ofta ett utmärkt val. Klassiska Karl-Johansvampen passar till de flesta kötträtter och till en sådan måltid kan ett mustigt rödvin vara i sin ordning. Testa gärna en flaska Villa Puccini med inslag av fat, mörka körsbär och kryddnejlika.

Villa Puccini
2018
Villa Puccini
Frisk, aningen matbitter, inslag av lingon, bra frukt i balanserad stil, lätt i karaktären med fint avslutande balans, aningen kryddig.
375 ml - 12.6% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
59 kr

Sist men inte minst favoriten – svamprisotto. En härlig maträtt att avnjuta under sensommarkvällen i goda vänners sällskap. Ofta är det gott att använda flera slags svampar i risotton. Eftersom vin används vid tillagningen är det givet att ett glas vin även passar som dryck till måltiden. Ett strävt rött vin som Fontanafredda Ebbio passar utmärkt till att balansera krämigheten i rätten.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
2021
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svamp är en perfekt smakbrygga till vin

Svamp är en perfekt smakbrygga till vin

Äntligen börjar det bli säsong för de underbara svenska skogssvamparna. Smörstekt svamp är den perfekta smakbryggan till vin. Svampen blir en mjuk och fluffig kudde och gifter samman vin och mat. S..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer