HEM

Aktuellt

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svampen från jord till bord?

För oss vinälskare är svampen ett perfekt komplement då den tar smaken från maten och vinet till nya höjder. Vin gör sig ofta bäst till mat som matchar dryckens fyllighet och syra. Fylliga och mustiga viner passar bra till smakrik mat, medan ett lätt och fruktigt vin passar till en lättare måltid. Om det känns svårt att veta vilket vin du ska välja är svampen i många fall en brygga till smakupplevelsen då den skapar harmoni mellan mat och dryck. Valet av vin blir med andra ord mindre känsligt.

Tre tips för hur du bäst matchar vin till svamp

Finns det något godare än smörstekta kantareller på rostat bröd? Saltet och fettet i smöret lyfter smakerna i svampen. Allt som egentligen behövs för att komplettera rätten är ett gott glas vin. Här rekommenderar vi ett torrt vitt vin, t.ex. en Chardonnay från centrala Bourgogne som Olivier Leflaive.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
2021
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
329 kr

Till en finare middag med en bit kött är en god svampsås ofta ett utmärkt val. Klassiska Karl-Johansvampen passar till de flesta kötträtter och till en sådan måltid kan ett mustigt rödvin vara i sin ordning. Testa gärna en flaska Villa Puccini med inslag av fat, mörka körsbär och kryddnejlika.

Villa Puccini
2019
Villa Puccini
Frisk, aningen matbitter, inslag av lingon, bra frukt i balanserad stil, lätt i karaktären med fint avslutande balans, aningen kryddig.
375 ml - 12.6% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
59 kr

Sist men inte minst favoriten – svamprisotto. En härlig maträtt att avnjuta under sensommarkvällen i goda vänners sällskap. Ofta är det gott att använda flera slags svampar i risotton. Eftersom vin används vid tillagningen är det givet att ett glas vin även passar som dryck till måltiden. Ett strävt rött vin som Fontanafredda Ebbio passar utmärkt till att balansera krämigheten i rätten.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
2022
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
145 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer
Svamp är en perfekt smakbrygga till vin

Svamp är en perfekt smakbrygga till vin

Äntligen börjar det bli säsong för de underbara svenska skogssvamparna. Smörstekt svamp är den perfekta smakbryggan till vin. Svampen blir en mjuk och fluffig kudde och gifter samman vin och mat. S..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer