HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svampen från jord till bord?

För oss vinälskare är svampen ett perfekt komplement då den tar smaken från maten och vinet till nya höjder. Vin gör sig ofta bäst till mat som matchar dryckens fyllighet och syra. Fylliga och mustiga viner passar bra till smakrik mat, medan ett lätt och fruktigt vin passar till en lättare måltid. Om det känns svårt att veta vilket vin du ska välja är svampen i många fall en brygga till smakupplevelsen då den skapar harmoni mellan mat och dryck. Valet av vin blir med andra ord mindre känsligt.

Tre tips för hur du bäst matchar vin till svamp

Finns det något godare än smörstekta kantareller på rostat bröd? Saltet och fettet i smöret lyfter smakerna i svampen. Allt som egentligen behövs för att komplettera rätten är ett gott glas vin. Här rekommenderar vi ett torrt vitt vin, t.ex. en Chardonnay från centrala Bourgogne som Olivier Leflaive.

Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.
750 ml - 13% -
279 kr

Till en finare middag med en bit kött är en god svampsås ofta ett utmärkt val. Klassiska Karl-Johansvampen passar till de flesta kötträtter och till en sådan måltid kan ett mustigt rödvin vara i sin ordning. Testa gärna en flaska Villa Puccini med inslag av fat, mörka körsbär och kryddnejlika.

Frisk, aningen matbitter, inslag av lingon, bra frukt i balanserad stil, lätt i karaktären med fint avslutande balans, aningen kryddig.
375 ml - 12.6% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
55 kr

Sist men inte minst favoriten – svamprisotto. En härlig maträtt att avnjuta under sensommarkvällen i goda vänners sällskap. Ofta är det gott att använda flera slags svampar i risotton. Eftersom vin används vid tillagningen är det givet att ett glas vin även passar som dryck till måltiden. Ett strävt rött vin som Fontanafredda Ebbio passar utmärkt till att balansera krämigheten i rätten.

Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% -
129 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa