HEM

Aktuellt

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svampen från jord till bord?

För oss vinälskare är svampen ett perfekt komplement då den tar smaken från maten och vinet till nya höjder. Vin gör sig ofta bäst till mat som matchar dryckens fyllighet och syra. Fylliga och mustiga viner passar bra till smakrik mat, medan ett lätt och fruktigt vin passar till en lättare måltid. Om det känns svårt att veta vilket vin du ska välja är svampen i många fall en brygga till smakupplevelsen då den skapar harmoni mellan mat och dryck. Valet av vin blir med andra ord mindre känsligt.

Tre tips för hur du bäst matchar vin till svamp

Finns det något godare än smörstekta kantareller på rostat bröd? Saltet och fettet i smöret lyfter smakerna i svampen. Allt som egentligen behövs för att komplettera rätten är ett gott glas vin. Här rekommenderar vi ett torrt vitt vin, t.ex. en Chardonnay från centrala Bourgogne som Olivier Leflaive.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
2020
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
329 kr

Till en finare middag med en bit kött är en god svampsås ofta ett utmärkt val. Klassiska Karl-Johansvampen passar till de flesta kötträtter och till en sådan måltid kan ett mustigt rödvin vara i sin ordning. Testa gärna en flaska Villa Puccini med inslag av fat, mörka körsbär och kryddnejlika.

Villa Puccini
2018
Villa Puccini
Frisk, aningen matbitter, inslag av lingon, bra frukt i balanserad stil, lätt i karaktären med fint avslutande balans, aningen kryddig.
375 ml - 12.6% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
59 kr

Sist men inte minst favoriten – svamprisotto. En härlig maträtt att avnjuta under sensommarkvällen i goda vänners sällskap. Ofta är det gott att använda flera slags svampar i risotton. Eftersom vin används vid tillagningen är det givet att ett glas vin även passar som dryck till måltiden. Ett strävt rött vin som Fontanafredda Ebbio passar utmärkt till att balansera krämigheten i rätten.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
2021
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer