HEM

Aktuellt

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober koras vinnarna.

Gastronomipriset Stellagalan har kommit till för att synliggöra de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna i Sverige. Ett av målen är att skapa en mer hållbar och jämställd restaurangbransch och Stellagalan har, sedan starten 2017, sett en positiv utveckling när det gäller hållbarhet inom gastronomin.

År 2021 ser det ut som att Sverige ska få sin första kvinnliga statsminister, men bara en gång sedan 1988 har en kvinna vunnit tävlingen Årets Kock.

Fler och fler duktiga kvinnor kommer fram inom gastronomin, men det verkar fortfarande finnas mycket att göra. Därför nominerar Stellagalan enbart kvinnor till sina olika priser. Även juryn består till 100 procent av kvinnor.

I år hålls galan den 11 oktober och hittills har de nominerade i åtta av nio kategorier släppts. De tänkbara vinnarna kommer från Östersund i norr till Österlen i söder. Även deltagare från havsnära Göteborg, skärgården i Stockholm och fjällen i Funäsdalen slåss om de åtråvärda priserna.

Galan kommer att kunna ses på live på Stellagalans YouTube-kanal den 11 oktober.

Stellasommelier 2021:

Malin Axelsson, Dryck vinbar, Stockholm
Hon är kunnig, kompetent har goda serviceegenskaper i en unik stil. Genom sitt stora intresse för både arbetet och det hon serverar, blir matsalsupplevelsen en blandning av frälsning och lektion för såväl såväl gäster som medarbetare. Hon får dig att våga prova och finna nya favoriter.

Frida Hay, Skoogs Krog, Funäsdalen

Med en pedagogisk framtoning, extrem precision och djup kunskap serverar hon dig det du vill ha. En bred kunskap om allt från klassiskt till naturvin, öl, sprit och sake gör denna kvinna till en hängiven gastronomisk helhetstänkare. Allt samspelar på bästa sätt när hon ödmjukt styr kvällens upplevelse.

Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp
Hon har skapat en otroligt härlig dynamisk vinlista med många guldkorn. Tillsammans med stämning och atmosfär blir det en svårslagen känsla. Hon levererar vin på ett avspänt internationellt sätt och är otroligt vetgirig och kompetent. Hit vallfärdar många av hennes kollegor men även intresserade vinmänniskor för att både jobba, uppleva och inspireras.

Stellaservice 2021:

Jeanette Segelström, Café Cuvée, Stockholm
Efter mer än 30 år i branschen har denna powerkvinna fortfarande den odödliga viljan att låta gästen få en underbar upplevelse. Med stor noggrannhet och ansvar för sitt matsalsarbete är vår nominerade en enastående förebild för yngre kollegor.

Emma Wennerberg, Bistro Odette, Göteborg
Med förståelse för det småskaligt kvalitativa hantverket samt näsa för högklassig service levereras mat och dryck på ett kunnigt, personligt och nära sätt. Värmen och den avslappnade attityden lämnar oss inte oberörda efter en kväll med henne.

Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm
Med service ut i fingerspetsarna är hon en följsam kameleont som läser av sina gäster på ett finstämt sätt. Genom pedagogisk humor öppnar hon upp för en mat och dryckesupplevelse med nya möjligheter. Hon har ett otroligt engagemang och driv att skapa förändring, våga lyfta viktiga frågor och pusha andra till att ta ansvar.

Stellabagare 2021:

Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge
Hon är journalist, bagare och landsbygdsentreprenör som byggt upp ett lönsamt kvalitets-mecca på och kring Solhaga Stenugnsbageri. Genom sin förmåga att kommunicera både med och motgång får hon många fler att våga utveckla sina förmågor och möjligheter. En föregångare som har knäckt den mycket svåra nöten att para omutligt krav på kvalitet och med hållbarhet i alla led.

Lisbeth Lagerfelt, Frejas bakeri, Östersund
Med långsiktiga mål och klok strategi har denna rutinerade kvinna byggt upp ett team av 100% kvinnor. Hennes medvetenhet kring arbetsmiljö och social hållbarhet har gjort henne till Jämtlands Grand Old Lady inom hantverksbageri.

Kim Lund, bageri April, Västerås
Som 23-åring visade hon var skåpet ska stå och fick utmärkelsen Årets bagare. Så har hon fortsatt och trots att hon fortfarande är ung så har hon både tävlingsmeriter och coaching-erfarenhet i bagaget. Hon är enastående skicklig och en sann förebild för nästa generations bagare som tänker både teknik, kvalitet, hälsa och kreativitet. Hon har under en extrem tid i Sveriges historia haft tilltro till sin kapacitet och öppnat egen verksamhet där hon endast anställt kvinnor.

Stellabartender 2021:

Emelie Hjärtström, Italienskan, Stockholm
”Ett lingonris i ett cocktailglas”, skrev Tage Danielsson om Monica Zetterlund. Men det kunde lika gärna ha varit denna kvinna han beskrev. Hon blandar lika delar norrländsk eftertänksamhet och stockholmsk impulsivitet i sina shakers, med en nyfikenhet och precision som får smakerna och gästerna att tindra ikapp. Hennes engagemang för en bättre kultur på båda sidor om baren är som hon själv. Ödmjuk och lyhörd – men med stål i blick och ord när det krävs. Krogen ska vara en trygg och glad plats för alla. Vad ska vi annars med den till?

Josefine Thorén, Bar Bruno, Göteborg
Man märker direkt den gnistrande kreativa kraften när hon står bakom bardisken. För här bubblar det inte bara av energi, utan även av spännande fermenteringsprojekt och infusionsexperiment samt utforskandet av nya cocktailkontinenter. I Josefines bar blir gästen alltid upplyst – både av kunskap och en strålande personlighet. När man sedan motvilligt går hem känner man sig så där ljus inombords, som man bara gör när man fått en alldeles ny kompis.

Bella Porcile, Fjällpuben/Ulvöhotell & MixedbyBella, Örnsköldsvik
Det går ofta vilt till i baren när hon arbetar. Det kan nog bero på blandningen av italienskt påbrå tillsammans med kärleken till den svenska skogen. Hennes drinkar är som sommarpsalmer; de doftar älgört, rallarros, viol och lavendel. I varje glänta och dunge hittar hon nya, vilda smakäventyr, där vi andra mest ser sten och mossa. Varje cocktail är en plats och ett minne, som varsamt blandas till perfektion – alltid med en barsked humor.

Stellakock 2021:

Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter, Örnsköldsvik
Med fingertoppskänsla driver hon hållbar svensk gastronomi framåt. Med skogens bär, svampar, örter och lokala godsaker blir hennes meny tydligt inspirerad av det moderna nordiska. Hon räds inte heller att säga vad hon tycker eller tänker och har på så vis blivit en tongivande röst i jämställdhetsdebatten. En bra bit från Stockholms gator hittar vi denna kloka och kunniga kock och vi tipsar därför gärna om att besöka denna norrländska pärla.

Desirée Jaks, Restaurang Spesso, Stockholm
Det var mormor som lärde henne att respektera råvarorna, det var även mormor som sa att ingenting är omöjligt bara man jobbar hårt. Vi kan konstatera att denna unga kock lyssnat på sin mormor. För att bara nämna något kan hon kan visa Michelinstjärnor, guldmedalj från OS 2016 med Stockholm Culinary Team, Nordic Young Chef som representant för Juniorkocklandslaget och tävlat i Kockarnas kamp för att nämna några framgångar. Vi hittar henne för tillfället i ett kök högt över Stockholms takåsar och vi tror att det är där bland stjärnorna vi kommer hitta henne framöver också.

Isabella Morrone, Bella på Österlen, Österlen
Under #metoo stod hon i frontlinjen på krogarna i Stockholm. Nu driver hon eget på gården i Skåne hon går sin egen väg och har fokus på sitt närområde. Via sina sociala medier inspirerar hon en stor följarskara. Hon är en stor inspiratör, sprider kunskap och inspiration från allt till professionella branschkollegor till hemmakocken.

Stellakonditor 2021:


Frida Bäcke, Aira, Stockholm

Det är den starka fikatraditionen i Hedemora där hon är uppväxt samt mammas, mormor och farmor bullar och kakor som först gjorde henne intresserad av bakverk och sedan yrket. Nu har hon länge visat sin enorma kunskap och skicklighet. Både genom konditorlandslaget och kocklandslaget. Hon är en sann förebild!

Frida Antonsson, Ritz konditori, Sölvesborg
Efter att ha arbetat på några av Sveriges bästa konditorier och bagerier i Stockholm under tio år, flyttade hon tillbaka till sina rötter. I Blekinge skapar hon nu fantastiska bakverk, ofta med en vacker tvist på dekorationerna på bakelser och tårtor. Blundar man och smakar så kan man tro att man är på ett lyxigt ”patisserie” i Paris.

Jennie Elmerfors, Bread and sweets, Västerås
En sann förebild som deltagit i många juryuppdrag. Kanske kan Stellagalans nominering tävla med vinsten av Årets Konditor 2007, eller uppdraget att skapa Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniels bröllopstårta. Denna kvinna vet i alla fall exakt vad hon pysslar med. Efter ett antal år i Stockholm har hon nu flyttat till Västerås och öppnat ett konditori med riktigt genuint hantverk och äkta råvaror.

Stellamedia 2021:

Anna Norström, frilans Stockholm
Journalist, matnörd och kosmopolit med hela världen som middagsbord. Hon har drivit restaurang, skrivit om mat och resor i nästan alla medieformat som finns. Hon ser resandet som en ursäkt för att äta: allt från friterade insekter i suspekta gatustånd till sju-rätters-middagar på lyxiga Michelinkrogar. Men hon har också alltid hållit näven högt vågat fråga de få andra vågat. Hon har skrivit, ifrågasatt och kämpat för kvalitet, rättvisa och jämlikhet i vår bransch.

Lisa Förare Winbladh, frilans Stockholm
Författare och orädd matjournalistveteran med en språkbegåvning och humor som gör henne unik i sitt värv. Ända sedan tidigt 2000-tal har hon på ett egensinnigt, men högst vetenskapligt korrekt sätt, delat med sig av sin omfattande kunskap. Hon har bjudit in oss till sitt smakuniversum och visat hur man utvecklar superkrafter i köket. Hon var en av de första att peka på ojämlikheterna inom gastronomin. Som coach till kvinnor inom kockyrket satte hon en förändringsboll i rullning, den boll som resulterat i bland annat Stellagalan.

Jennie Walldén, frilans Malmö
Tv-kock, sommelier, kokboksförfattare, poddare och restaurangägare samt en av våra stora svenska matprofiler. Hon håller sig ständigt aktuell och besitter en förmåga att förmedla och sprida matglädje. Genom sociala medier, matlagningskurser, steg för steg-guider, kokböcker och podden ”Maten och livet” vägleder hon och inspirerar en ständigt växande, matglad följarskara. Jennie har en förmåga att hålla sig aktuell men också hitta nya vägar och nya smaker.

Stellamentor 2021:

Natasha Hodzic Jansson, Fredrik på landet, Täby/Stockholm
Med empati, värme, tålamod och tydlighet visar denna mentor och ledare vägen framåt. En omtyckt och sann förebild som är nominerad av sina medarbetare. Hon är en välutbildad kock med en imponerande bred kunskap. Hon har tävlat i Culinary Olympics och senast arbetat som måltidsstrateg med uppgiften att förbättra maten och utbilda samt inspirera kockar inom förskola och grundskola. Med gediget arbete, positiv ledarstil samt respekt för sina medarbetare är hon en självklar kandidat som Stellamentor.

Mia Bremer, Gastronomi à la Mia, Vadstena
Denna unga kvinna är driven, framgångsrik och en mycket uppskattad ledare och mentor. Hon har en målinriktad, modern och samtidigt lekfull ledarstil där hon verkligen lyfter fram och sätter sin personal i fokus. Hon inspirerar samt utvecklar och alla i teamet känner sig värdefulla. Hon är en smaksäker kock och delar gärna med sig av sin kunskap. Hennes ledarskap, nyfikenhet och stora kärlek till råvarorna gör att hennes tydliga ambition att gästen ska få en minnesvärd restaurangupplevelse även utanför storstäderna lyckas.

Carola Magnusson, Stora Skuggans Värdshus, Stockholm
Genom sin långa och mycket gedigna yrkeskarriär är den sedan tidigare mångfaldigt belönade krögaren och kokboksförfattaren en erkänd pionjär och föregångare inom hållbar gastronomi. Hållbarhetstänket genomsyrar allt hon gör och fokus ligger bland annat att lyfta fram lokalt odlade ekologiska råvaror. Hon är en mycket uppskattad ledare som har förmågan att lyfta och stärka sina medarbetare. Hon tar alltid till vara deras kreativitet och har förmågan att samtidigt tänka på personalens välmående och Moder Jords hälsa.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Den svenska vintillverkaren Idunn Wine skapades år 2017 av Li Holmberg och Lars Normark. Med hela Sveriges skogar som sin vingård skapar de viner av blåbär och lingon som kan mäta sig mot viner från..

Läs mer
5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

För dig som älskar vin och film har vi här samlat en handfull fantastiska vinfilmer. På listan finns filmer som både lockar fram dina känslor och frestar smaklökarna. Passa på att njuta av vingårdar..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk ..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer