HEM

Aktuellt

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden.
– Det har varit en rykande åtgång på våra viner, så i år kommer vi att fördubbla produktionen, säger Li Holmberg, vd på Idunn Norsjö Wine.

2012 gjorde några entusiaster utanför Skellefteå sitt första blåbärsvin. Sex år senare har Idunn Norsjö Wine tagit produktionen till en kommersiell nivå, till stor del tack vare en skicklig vinmakare från Kanada som är utbildad oenolog, farmakolog och sommelier. Det visade sig alltså att en kanadensare hade väldigt god hans med de två ursvenska bären blåbär och lingon.

Det nordiska blåbäret (vaccinium myrtillus) är mycket väl lämpat för vintillverkning. Det beror dels på att bäret är så litet vilket gör att mängden skal är relativt stor per liter. Och det är i skalet man hittar de tanniner som skapar den typiska strävheten som kännetecknar rött vin.

Med blåbärsvin behövs inte heller långa lagringstider. Vinet kan definitivt vinna på lagring, men är till skillnad från de flesta druvviner välsmakande direkt efter jäsning och tappning. Bärets välgörande egenskaper med dess höga halter av antioxidanter är förstås också väl kända. Blåbärsvinet innehåller heller inget histamin som kan ge upphov till allergiska reaktioner. Till skillnad från druvorna så växer bäret naturligt.

Lingon har i sin tur varit ett av våra viktigaste livsmedel och är fortfarande en populär ingrediens i dryck, sylt, gelé, konserveringsmedel och även i medicin (i många år har bäret var en känd huskur för att bota urinvägsinfektion och feber). Nu har Idunn Norsjö WIne tagit fram ett vin gjort på vildväxta lingon från de norrländska skogarna.

– Det har varit en lång resa, men först för två år sedan hade vi utvecklat fram kvalitetsvin på blåbär och lingon, berättar Li Hiolmberg. Och alla som provat blir väldigt förtjusta, även experter som provat tusentals viner. Carl Jan Granqvist har gett omdömet ”världsklass” om ett av våra viner. Och Edward Blom har också berömt oss.

Trots att vinerna knappt har marknadsförts så har försäljningen gått över förväntan.

– Så nu har vi bestämt att satsa rejält och dubblera produktionen till 40.000 flaskor, berättar Li Holmberg. Vi vill att fler ska få uppleva hur fantastiskt gott svenska viner kan smaka.

FAKTA

Rålund Classic Torrt vin av Blåbär

Ett torrt vin av blåbär som har en ungdomlig, lagom intensiv doft med tydliga bärtoner, inslag av fikon, kanel, svartpeppar och viol. Smaken är välbalanserad med smak av kakao, svartpeppar och blåbär med mjuka tanniner. En lagom syranivå och komplexitet samt lång behaglig eftersmak.

Skulle kunna jämföras med en Merlot för bär- och kakaotonerna eller en Pinot Noir i fyllighet och viol och jordtonerna.

Rålund Norrsken Kryddat vin av Blåbär

Mycket kryddig i både doft och smak. Tydliga noter av kryddor och aromatiska örter som ingefära, kanel och kardemumma. Det finns också någon ton av skogssvamp. På gommen är den eterisk, rund och med lagom sötma. Harmonisk och mycket personlig med lite bittermandel i avslutet.

En kryddig aperitif som kan jämföras med Barolo Chinato.

Rålund Exclusive Torrt vin av Blåbär

Ett torrt vin av blåbär, som har en intensiv doft av hög komplexitet, med plommon, blommor, bär och mineraler. Smaken är syltig med inslag av blåbär, plommon och viol. En mediumrund kropp med viss komplexitet, lagom strävhet och trevligt avslut.

Skulle kunna jämföras med Shiraz för den syltiga, rundare smaken eller Amarone för inslagen av torkad frukt.

Bergskär Torrt vin av Lingon

Ett mycket fräscht och välbalanserat vin som för tankarna till varma sommardagar. Rosaskimrande vacker som en norrländsk solnedgång. Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det vanliga. Av de äkta vilda lingonen får vinet livlig smak, fin intensitet och distinkt friskhet.

Åter beställningsbart i början av juni.
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt. – Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps v..

Läs mer