HEM

Aktuellt

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden.
– Det har varit en rykande åtgång på våra viner, så i år kommer vi att fördubbla produktionen, säger Li Holmberg, vd på Idunn Norsjö Wine.

2012 gjorde några entusiaster utanför Skellefteå sitt första blåbärsvin. Sex år senare har Idunn Norsjö Wine tagit produktionen till en kommersiell nivå, till stor del tack vare en skicklig vinmakare från Kanada som är utbildad oenolog, farmakolog och sommelier. Det visade sig alltså att en kanadensare hade väldigt god hans med de två ursvenska bären blåbär och lingon.

Det nordiska blåbäret (vaccinium myrtillus) är mycket väl lämpat för vintillverkning. Det beror dels på att bäret är så litet vilket gör att mängden skal är relativt stor per liter. Och det är i skalet man hittar de tanniner som skapar den typiska strävheten som kännetecknar rött vin.

Med blåbärsvin behövs inte heller långa lagringstider. Vinet kan definitivt vinna på lagring, men är till skillnad från de flesta druvviner välsmakande direkt efter jäsning och tappning. Bärets välgörande egenskaper med dess höga halter av antioxidanter är förstås också väl kända. Blåbärsvinet innehåller heller inget histamin som kan ge upphov till allergiska reaktioner. Till skillnad från druvorna så växer bäret naturligt.

Lingon har i sin tur varit ett av våra viktigaste livsmedel och är fortfarande en populär ingrediens i dryck, sylt, gelé, konserveringsmedel och även i medicin (i många år har bäret var en känd huskur för att bota urinvägsinfektion och feber). Nu har Idunn Norsjö WIne tagit fram ett vin gjort på vildväxta lingon från de norrländska skogarna.

– Det har varit en lång resa, men först för två år sedan hade vi utvecklat fram kvalitetsvin på blåbär och lingon, berättar Li Hiolmberg. Och alla som provat blir väldigt förtjusta, även experter som provat tusentals viner. Carl Jan Granqvist har gett omdömet ”världsklass” om ett av våra viner. Och Edward Blom har också berömt oss.

Trots att vinerna knappt har marknadsförts så har försäljningen gått över förväntan.

– Så nu har vi bestämt att satsa rejält och dubblera produktionen till 40.000 flaskor, berättar Li Holmberg. Vi vill att fler ska få uppleva hur fantastiskt gott svenska viner kan smaka.

FAKTA

Rålund Classic Torrt vin av Blåbär

Ett torrt vin av blåbär som har en ungdomlig, lagom intensiv doft med tydliga bärtoner, inslag av fikon, kanel, svartpeppar och viol. Smaken är välbalanserad med smak av kakao, svartpeppar och blåbär med mjuka tanniner. En lagom syranivå och komplexitet samt lång behaglig eftersmak.

Skulle kunna jämföras med en Merlot för bär- och kakaotonerna eller en Pinot Noir i fyllighet och viol och jordtonerna.

Rålund Norrsken Kryddat vin av Blåbär

Mycket kryddig i både doft och smak. Tydliga noter av kryddor och aromatiska örter som ingefära, kanel och kardemumma. Det finns också någon ton av skogssvamp. På gommen är den eterisk, rund och med lagom sötma. Harmonisk och mycket personlig med lite bittermandel i avslutet.

En kryddig aperitif som kan jämföras med Barolo Chinato.

Rålund Exclusive Torrt vin av Blåbär

Ett torrt vin av blåbär, som har en intensiv doft av hög komplexitet, med plommon, blommor, bär och mineraler. Smaken är syltig med inslag av blåbär, plommon och viol. En mediumrund kropp med viss komplexitet, lagom strävhet och trevligt avslut.

Skulle kunna jämföras med Shiraz för den syltiga, rundare smaken eller Amarone för inslagen av torkad frukt.

Bergskär Torrt vin av Lingon

Ett mycket fräscht och välbalanserat vin som för tankarna till varma sommardagar. Rosaskimrande vacker som en norrländsk solnedgång. Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det vanliga. Av de äkta vilda lingonen får vinet livlig smak, fin intensitet och distinkt friskhet.

Åter beställningsbart i början av juni.
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda dr..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer