HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden.
– Det har varit en rykande åtgång på våra viner, så i år kommer vi att fördubbla produktionen, säger Li Holmberg, vd på Idunn Norsjö Wine.

2012 gjorde några entusiaster utanför Skellefteå sitt första blåbärsvin. Sex år senare har Idunn Norsjö Wine tagit produktionen till en kommersiell nivå, till stor del tack vare en skicklig vinmakare från Kanada som är utbildad oenolog, farmakolog och sommelier. Det visade sig alltså att en kanadensare hade väldigt god hans med de två ursvenska bären blåbär och lingon.

Det nordiska blåbäret (vaccinium myrtillus) är mycket väl lämpat för vintillverkning. Det beror dels på att bäret är så litet vilket gör att mängden skal är relativt stor per liter. Och det är i skalet man hittar de tanniner som skapar den typiska strävheten som kännetecknar rött vin.

Med blåbärsvin behövs inte heller långa lagringstider. Vinet kan definitivt vinna på lagring, men är till skillnad från de flesta druvviner välsmakande direkt efter jäsning och tappning. Bärets välgörande egenskaper med dess höga halter av antioxidanter är förstås också väl kända. Blåbärsvinet innehåller heller inget histamin som kan ge upphov till allergiska reaktioner. Till skillnad från druvorna så växer bäret naturligt.

Lingon har i sin tur varit ett av våra viktigaste livsmedel och är fortfarande en populär ingrediens i dryck, sylt, gelé, konserveringsmedel och även i medicin (i många år har bäret var en känd huskur för att bota urinvägsinfektion och feber). Nu har Idunn Norsjö WIne tagit fram ett vin gjort på vildväxta lingon från de norrländska skogarna.

– Det har varit en lång resa, men först för två år sedan hade vi utvecklat fram kvalitetsvin på blåbär och lingon, berättar Li Hiolmberg. Och alla som provat blir väldigt förtjusta, även experter som provat tusentals viner. Carl Jan Granqvist har gett omdömet ”världsklass” om ett av våra viner. Och Edward Blom har också berömt oss.

Trots att vinerna knappt har marknadsförts så har försäljningen gått över förväntan.

– Så nu har vi bestämt att satsa rejält och dubblera produktionen till 40.000 flaskor, berättar Li Holmberg. Vi vill att fler ska få uppleva hur fantastiskt gott svenska viner kan smaka.

FAKTA

Rålund Classic Torrt vin av Blåbär

Ett torrt vin av blåbär som har en ungdomlig, lagom intensiv doft med tydliga bärtoner, inslag av fikon, kanel, svartpeppar och viol. Smaken är välbalanserad med smak av kakao, svartpeppar och blåbär med mjuka tanniner. En lagom syranivå och komplexitet samt lång behaglig eftersmak.

Skulle kunna jämföras med en Merlot för bär- och kakaotonerna eller en Pinot Noir i fyllighet och viol och jordtonerna.

Rålund Norrsken Kryddat vin av Blåbär

Mycket kryddig i både doft och smak. Tydliga noter av kryddor och aromatiska örter som ingefära, kanel och kardemumma. Det finns också någon ton av skogssvamp. På gommen är den eterisk, rund och med lagom sötma. Harmonisk och mycket personlig med lite bittermandel i avslutet.

En kryddig aperitif som kan jämföras med Barolo Chinato.

Rålund Exclusive Torrt vin av Blåbär

Ett torrt vin av blåbär, som har en intensiv doft av hög komplexitet, med plommon, blommor, bär och mineraler. Smaken är syltig med inslag av blåbär, plommon och viol. En mediumrund kropp med viss komplexitet, lagom strävhet och trevligt avslut.

Skulle kunna jämföras med Shiraz för den syltiga, rundare smaken eller Amarone för inslagen av torkad frukt.

Bergskär Torrt vin av Lingon

Ett mycket fräscht och välbalanserat vin som för tankarna till varma sommardagar. Rosaskimrande vacker som en norrländsk solnedgång. Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det vanliga. Av de äkta vilda lingonen får vinet livlig smak, fin intensitet och distinkt friskhet.

Åter beställningsbart i början av juni.
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer