HEM

Aktuellt

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i prisklassen 69-139 kr.

Vinordic Wine Challenge går ut på att finna Sveriges mest prisvärda viner. Vinerna tävlar i olika tävlingskategorier och prisklasser. I varje prisklass utses, efter blindtest av den kunniga juryn, en vinnare som får utmärkelsen ”Gold”. Även utmärkelserna ”Silver” och ”Bronze” delas ut.
Som vanligt har vinskribenten Bengt-Göran Kronstam varit juryordförande:

– Vinordic Wine Challenge skiljer sig från andra tävlingar genom att vinets kvalitet bedöms i förhållande till sitt pris. Det gör tävlingen relevant för vinmakaren och importören, men framför allt för slutkonsumenten, säger han.

Är det lätt att hitta bra viner även i den lägsta priskategorin som är upp till 69 kronor per flaska?
– Nej det är det inte, men det finns bra viner till låga priser. Det är ju själva poängen med tävlingen, att vara en hjälp för konsumenterna att hitta dessa och skilja agnarna från vetet. Där tycker jag att vi gör ett väldigt viktigt arbete då det har dragits ner på konsumentjournalistiken när det gäller vin.

Mest prisvärda vinerna i prisklassen 69-139 kr, enligt juryn:

Periquita Original
2021
Periquita Original
Doft: Varmfruktig, liten mineral karaktärton, fruktig med intensiv körsbärsdoft, vanilj, kryddig, stålig, aningen kärv med utvecklad ton.

Smak: Balanserad i konsumentvänlig, skogsbär, kärv, inslag av mineral, röda bär, torr med inslag av lingon.

750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
89 kr

Passicone Rosso Organico
Passicone Rosso Organico
Doft: Fruktig doft med inslag av körsbär, svarta vinbär och fat.

Smak: Fruktig smak med toner av mörka bär, körsbär och fat. Medelhög syra och en liten strävhet.

1000 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
105 kr

Saint Clair Origin Pinot Noir
2021
Saint Clair Origin Pinot Noir
Doft: Röda bär, lingon, aningen kvistig ton, lite grön, gummi, liten sötma.

Smak: Välbalanserad, fruktig med inslag av röda bär, lingon, mogna hallon, frisk med lite matbitter ton, kryddig med medellång eftersmak.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Red Baron Shiraz
2019
Red Baron Shiraz
Doft: Vinbär, björnbär, eldig ton, frukt, fat, liten bärsötma, beck i aromatisk, koncentrerad stil.

Smak: Fruktsöt, svarta vinbär, björnbär, syltig, kryddig, lakrits, aningen bränd ton, svartpeppar med fattoner, liten fruktsötma i fyllig stil.

750 ml - 14.5% -
154 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer