HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinerna som gör vårens första grillning till en höjdare

Äntligen sol och värme – nu börjar grillsäsongen på allvar i Sverige. Tillbehören betyder mycket när du grillar och ett bra vinval tar måltiden till oanade höjder. Vinguiden tipsar om fem exklusiva viner som gör årets första grillning till en lyxig njutning.

Vi är många som längtar extra mycket efter sol, vår och värme i år. Nu är det härliga vädret i antågande och äntligen får vi grilla. Dragningskraften finns lika mycket i ett gott grillvin som i maten vi lägger på grillen – tillsammans blir det oslagbart!

Vilket vin vi ska välja till grillmåltiden beror inte minst på vilka tillbehör du väljer och det finns en del riktmärken som kan vara bra att känna till.

De flesta som grillar kött föredrar ett fylligt och smakrikt vin, lagar du lättare rätter kan du med fördel välja ett lättare vin. Om du grillar kött med väldigt söta och kryddiga marinader kan ett fruktigare vin passa bättre.

Mångas favorit på grillen är rött kött och då passar det oftast bäst med ett kraftigt rött vin. Ett vitt vin är tänkbart om du har syrliga tillbehör. De flesta serverar feta såser och tillbehör och då är kraftfulla röda viner med mer tanniner ett säkrare kort.

Grillar du magrare detaljer som oxfilé, rostbiff eller ryggbiff kan ett medelfylligt rött vin fungera bra. Marmorerat kött som entrecôte och högrev, som dessutom blir saftigare vid grillning, passar bäst med kraftigare röda viner.

Stekgraden på köttet kan också påverka ditt vinval. Gillar du ditt kött rare förhöjs smaken av kraft, fyllighet och tanniner. Den som föredrar sitt kött helt genomstekt kan med fördel välja aningen fruktigare viner.

Om du hör till dem som älskar peppar, hetta och chili ska du undvika alltför fylliga och sträva viner. Hettan gör nämligen vinet mindre sött och ännu strävare. Har du då valt ett strävt vin blir det en oönskad smakexplosion i munnen – välj istället ett bärigt och fruktigt vin som har en liten sötma.

Fem röda viner som tar vårens första grillning till nya höjder.

Marastoni Valpolicella Ripasso Superiore
2019
Marastoni Valpolicella Ripasso Superiore
Marastoni Ripasso Superiore är en kraftig och fyllig Ripasso med alla de klassiska smakerna på plats. Doften bjuder på mörka körsbär, torkad frukt, färska örter, choklad och fat. Smaken är generös och har en fräschör som gör det utmärkt till många sorters mat.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
109 kr

La Spinetta Barolo Garretti
2018
La Spinetta Barolo Garretti
La Spinetta är ett kraftfullt barolovin med fyllig smak, frisk syra, markerade tanniner och intensiv längd. Vinet är fantastiskt tillsammans med fetare grillat rött kött. Vill du inte dricka det nu blir det ännu bättre om du lagrar det i 15-20 år.
750 ml - 14.5% -
699 kr

Domaine des Tourelles Marquis des Beys
2019
Domaine des Tourelles Marquis des Beys
Marquis des Beys räknas som ett av de allra mest förföriska libanesiska vinerna just nu. Med 50% Syrah och 50% Cabernet Sauvignon är vinet fylligt och kraftigt med inslag av mörka bär, svarta vinbär, kryddor, lakrits, fat och örter. Tanninerna är lite mjukare och rundare och vinet passar väldigt bra till grilla lammkött med libanesiska tillbehör.
750 ml - 12.5% -
269 kr

Reyneke Cornerstone
2019
Reyneke Cornerstone
Från Stellenbosch i Sydafrika hämtar vi Reyneke Cornerstone som är ett mycket speciellt vin. Alla intäkter från vinet går tillbaka till välgörenhet hos gårdens arbetare. Reyneke Cornerstone är en blend av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc och lagras 18 månader på fransk ek. Vinet har toner av svartvinbär och björnbär och ganska skarpa tanniner. En match made in heaven med grillat rött kött tillsammans med hemslagen bearnaisesås.
750 ml - 13.5% -
199 kr

La Grola
2019
La Grola
Klassikern La Grola är ett kraftigt rött vin gjort på 80 procent corvina, 10 procent oseleta och 10 procent syrah. Det är fylligt med mjuka tanniner och har en liten sötma som gör att det smakar härligt till aningen kryddigare grillrätter. Många dricker det till lamm och nöt, men fungerar lika fint till grillade vegetariska rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
219 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Start idag: 12 spännande rödviner på Systembolaget

Start idag: 12 spännande rödviner på Systembolaget

Blaufränkisch, field blend och ripasso-metod. Där har du veckans begrepp i vinvärlden när 12 nya vinflaskor gör tillfälligt besök på Systembolaget. Här får en snabbkoll på några av de spännande nyhe..

Läs mer
Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Ett glas rött vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt, visar ny forskning. Vinoraklet Carl Jan Granqvist bekräftar att forskningen stämmer. – Det stämmer på mitt leverne, dessutom sover jag ..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer