HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Den klassiska druvan Sangiovese har odlats i värmen på Italiens klack. Så visst kan man kalla det här vinet för en äkta italienare. Nu har Capitano Rosso kommit till Sverige för att charma oss svenskar.

Trots att Sangioveses har ett gott rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Det är därför naturligt att druvan har blivit synonym med Italien och under rätta förutsättningar skapar den några av världens bästa viner.

Capitano Rosso i 1-litersflaska kommer från Apulien i Italiens klack. Familjen Dezzani i Puglia äger en 100 hektar stor vingård där man producerat ett flertal hyllade viner. Sangiovese beskrivs ibland som en kameleont som ger en rad olika stilar och smaker.

Men gemensamt är att de alla har den läckra karaktären av sura körsbär, plommon, örtighet, uppfriskande syra, ganska mycket strävhet och en lite dammig och jordig karaktär. Att druvan dessutom har en naturlig benägenhet att mutera gör mångfalden ännu större och den anpassar sig lätt efter olika växtförhållanden.

De lättare sangiovesevinerna bör drickas inom några år, medan de tyngre och mer koncentrerade mår bra av lagring och klarar sig runt 15-20 år. Men oavsett ålder är Sangiovese perfekt till italiensk mat: en mustig pasta, pizza eller lagrade ostar.

Capitano Rosso Sangiovese
2021
Capitano Rosso Sangiovese
Doft: Kryddig doft med inslag av körsbär, nejlikor och fat.

Smak: Fruktig smak med inslag av körsbär och fat.

1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
89 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer
Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Vinet har en självklar plats i våra glas – men hur matchas det med mat?

Läs mer
Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

En strålande italiensk nyhet dyker upp lagom till vårens ankomst. Del Presidente Selvarossa har kallats buteljerat solsken från Apulien. Ett smakrikt men ändå sammetslent vin som passar perfekt till..

Läs mer
Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer
Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer
Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer