HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Den klassiska druvan Sangiovese har odlats i värmen på Italiens klack. Så visst kan man kalla det här vinet för en äkta italienare. Nu har Capitano Rosso kommit till Sverige för att charma oss svenskar.

Trots att Sangioveses har ett gott rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Det är därför naturligt att druvan har blivit synonym med Italien och under rätta förutsättningar skapar den några av världens bästa viner.

Capitano Rosso i 1-litersflaska kommer från Apulien i Italiens klack. Familjen Dezzani i Puglia äger en 100 hektar stor vingård där man producerat ett flertal hyllade viner. Sangiovese beskrivs ibland som en kameleont som ger en rad olika stilar och smaker.

Men gemensamt är att de alla har den läckra karaktären av sura körsbär, plommon, örtighet, uppfriskande syra, ganska mycket strävhet och en lite dammig och jordig karaktär. Att druvan dessutom har en naturlig benägenhet att mutera gör mångfalden ännu större och den anpassar sig lätt efter olika växtförhållanden.

De lättare sangiovesevinerna bör drickas inom några år, medan de tyngre och mer koncentrerade mår bra av lagring och klarar sig runt 15-20 år. Men oavsett ålder är Sangiovese perfekt till italiensk mat: en mustig pasta, pizza eller lagrade ostar.

Doft: Kryddig doft med inslag av körsbär, nejlikor och fat.

Smak: Fruktig smak med inslag av körsbär och fat.

1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa