HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens avec.

Med två välförtjänta guldmedaljer i World Calvados Awards kan du idag njuta av den anrika Calvados Cuvée des Capucins i ny fräsch design. Etiketten på denna folkets Calvados berättar om en tid från förr som också lade grunden för den idag mångfaldigt hyllade prisvinnaren.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

Calvados Cuvée des Capucins kammade välförtjänt hem guldet i kategorin ”Best Single Distillation” 2021 med nomineringen ”A round, rich blend of woody and apple notes with an almond finish. It is said to contain all the tastes of Normandy”. Denna fina Calvados har flera fina priser på hyllan så det handlar verkligen inte om någon nybörjartur.

Äppelbrännvinet Calvados är ett destillat av cider som tillverkats av krossade äpplen och ibland en del päron. Calvados är ursprungsskyddad och får bara produceras i distrikten Calvados, Domfrontais eller Pays d’Auge som ligger i Normandie i nordvästra Frankrike. Vår favorit Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är destillerad i kolonnpanna och består av särskilt utvalda destillat från de allra bästa av årgångar. I flaskan får det plats hela 7 kilo majestätisk blandning av äppelsorterna Binet Rouge och Frequin Rouge som ger drycken ett skimmer av bärnsten.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

I Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins får du smaka på friska vintriga äpplen, mandelmassa och vanilj samt ett försiktigt inslag päron. Den passar lika bra i drinken som till matlagningen, även om vi helst njuter av den bara som den är.
Art.nr: 112 - Pris: 224 kr

Munken Matteo di Baschis stora hjärta

Cuvée des Capucins skapades för att hylla Capuchin-orden som grundades i Normandie i början av 1500-talet. Det började med munken Matteo di Baschi som ville utveckla klosterväsendet och valde att leva ännu mer strikt än det som var normalt för en munk vid den här tiden. Hans predikan byggde helt på att ge stöd till och hjälpa de allra sjukaste i samhället.

Men Capuchin-orden blev inte kända enbart för sina stora hjärtan – de visade sig passande nog även vara experter inom destilleringskonsten. Kanske var det med bruna yllekappor, skägg och långa kapuschonger som allt började? Vi vill tro det. Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är verkligen en folkets Calvados med en historia som förpliktigar.

Passande drink på Calvados

Calvarita

45 ml calvados
15 ml Cointreau
30 ml limejuice

Häll upp och skaka alla ingredienser med is. Sila i cocktailglaset. Om du vill kan du gnida in kanten av cocktailglaset med limejuice och strö kanten med salt.


Du kanske även vill läsa dessa