HEM

Aktuellt

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens avec.

Med två välförtjänta guldmedaljer i World Calvados Awards kan du idag njuta av den anrika Calvados Cuvée des Capucins i ny fräsch design. Etiketten på denna folkets Calvados berättar om en tid från förr som också lade grunden för den idag mångfaldigt hyllade prisvinnaren.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

Calvados Cuvée des Capucins kammade välförtjänt hem guldet i kategorin ”Best Single Distillation” 2021 med nomineringen ”A round, rich blend of woody and apple notes with an almond finish. It is said to contain all the tastes of Normandy”. Denna fina Calvados har flera fina priser på hyllan så det handlar verkligen inte om någon nybörjartur.

Äppelbrännvinet Calvados är ett destillat av cider som tillverkats av krossade äpplen och ibland en del päron. Calvados är ursprungsskyddad och får bara produceras i distrikten Calvados, Domfrontais eller Pays d’Auge som ligger i Normandie i nordvästra Frankrike. Vår favorit Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är destillerad i kolonnpanna och består av särskilt utvalda destillat från de allra bästa av årgångar. I flaskan får det plats hela 7 kilo majestätisk blandning av äppelsorterna Binet Rouge och Frequin Rouge som ger drycken ett skimmer av bärnsten.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
I Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins får du smaka på friska vintriga äpplen, mandelmassa och vanilj samt ett försiktigt inslag päron. Den passar lika bra i drinken som till matlagningen, även om vi helst njuter av den bara som den är.
500 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
232 kr

Munken Matteo di Baschis stora hjärta

Cuvée des Capucins skapades för att hylla Capuchin-orden som grundades i Normandie i början av 1500-talet. Det började med munken Matteo di Baschi som ville utveckla klosterväsendet och valde att leva ännu mer strikt än det som var normalt för en munk vid den här tiden. Hans predikan byggde helt på att ge stöd till och hjälpa de allra sjukaste i samhället.

Men Capuchin-orden blev inte kända enbart för sina stora hjärtan – de visade sig passande nog även vara experter inom destilleringskonsten. Kanske var det med bruna yllekappor, skägg och långa kapuschonger som allt började? Vi vill tro det. Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är verkligen en folkets Calvados med en historia som förpliktigar.

Passande drink på Calvados

Calvarita

45 ml calvados
15 ml Cointreau
30 ml limejuice

Häll upp och skaka alla ingredienser med is. Sila i cocktailglaset. Om du vill kan du gnida in kanten av cocktailglaset med limejuice och strö kanten med salt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer
Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maxima..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
5 fakta om whisky

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska. 1. Enor..

Läs mer