HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens avec.

Med två välförtjänta guldmedaljer i World Calvados Awards kan du idag njuta av den anrika Calvados Cuvée des Capucins i ny fräsch design. Etiketten på denna folkets Calvados berättar om en tid från förr som också lade grunden för den idag mångfaldigt hyllade prisvinnaren.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins

Calvados Cuvée des Capucins kammade välförtjänt hem guldet i kategorin ”Best Single Distillation” 2021 med nomineringen ”A round, rich blend of woody and apple notes with an almond finish. It is said to contain all the tastes of Normandy”. Denna fina Calvados har flera fina priser på hyllan så det handlar verkligen inte om någon nybörjartur.

Äppelbrännvinet Calvados är ett destillat av cider som tillverkats av krossade äpplen och ibland en del päron. Calvados är ursprungsskyddad och får bara produceras i distrikten Calvados, Domfrontais eller Pays d’Auge som ligger i Normandie i nordvästra Frankrike. Vår favorit Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är destillerad i kolonnpanna och består av särskilt utvalda destillat från de allra bästa av årgångar. I flaskan får det plats hela 7 kilo majestätisk blandning av äppelsorterna Binet Rouge och Frequin Rouge som ger drycken ett skimmer av bärnsten.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins
I Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins får du smaka på friska vintriga äpplen, mandelmassa och vanilj samt ett försiktigt inslag päron. Den passar lika bra i drinken som till matlagningen, även om vi helst njuter av den bara som den är.
500 ml - 40% -
229 kr

Munken Matteo di Baschis stora hjärta

Cuvée des Capucins skapades för att hylla Capuchin-orden som grundades i Normandie i början av 1500-talet. Det började med munken Matteo di Baschi som ville utveckla klosterväsendet och valde att leva ännu mer strikt än det som var normalt för en munk vid den här tiden. Hans predikan byggde helt på att ge stöd till och hjälpa de allra sjukaste i samhället.

Men Capuchin-orden blev inte kända enbart för sina stora hjärtan – de visade sig passande nog även vara experter inom destilleringskonsten. Kanske var det med bruna yllekappor, skägg och långa kapuschonger som allt började? Vi vill tro det. Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins är verkligen en folkets Calvados med en historia som förpliktigar.

Passande drink på Calvados

Calvarita

45 ml calvados
15 ml Cointreau
30 ml limejuice

Häll upp och skaka alla ingredienser med is. Sila i cocktailglaset. Om du vill kan du gnida in kanten av cocktailglaset med limejuice och strö kanten med salt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Det har hänt något i likörvärlden! Från att vara stort på 80-talet, till att ha tappat sin glans, är nu likörerna på stark frammarsch igen. På Systembolaget finns numera ett utbud av poppiga likörer..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer