HEM

Aktuellt

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår sedan. Vi har pratat med Linda Röksund och Marcus Berg på No.1 om historien, verksamheten och deras framtidsplaner.

Rivstart direkt från lansering

Företaget startades år 2007 av superentreprenören Glenn Ström utifrån en tanke om att göra bra alkohol tillgänglig för alla. Därav kom även deras slogan: No.1 – For everyone! De ville även göra en helsvensk produkt, med svenska råvaror och hela produktionen i Sverige.

– Glenns grundtanke var att göra en bra produkt till ett bra pris som alla kan avnjuta. För varför ska man behöva betala 500 kr för en bra vodka eller gin, säger Linda Röksund, Marknadschef på No.1.

De insåg snabbt att den svenska marknaden var svår att slå sig in på för ett nystartat bolag utan meriter. Istället valde de att fokusera på bordershops där möjligheterna att göra sig ett namn är större.

Ny anläggning för att möta ett ökat produktionsbehov

Framgångarna ledde efter några år till utmaningar med att hinna producera varor i tillräcklig mängd, och 2019 flyttade företaget in i en helt nybyggd produktionsanläggning i Vänersborg. Linda menar dock att de redan när de flyttade in hade behov av att expandera och påbörjade med en gång en utbyggnad av lokalerna.

Under 2022 har de även jobbat med att bygga ut maskinparken för att tillåta automatiserad drift. Just nu bygger de in ett nytt robotsystem så att alla truckar och andra delar också blir helautomatiserade. Allt för att kunna optimera produktionen så mycket som möjligt.

Att en så stor tillverkare gömmer sig i Vänersborg, utan att ha en närvaro på hemmaplan, är något som får många att höja på ögonbrynen. Däremot är både Linda och Marcus noga med att påpeka att de inte bedriver någon hantverksverksamhet utan en storskalig spritproduktion.

Brexit öppnade upp nya möjligheter

I samband med att Storbritannien lämnade EU blev det plötsligt svårare för flygbolag att handla alkohol från England. No.1 såg då sin chans och är idag den största leverantören av vin och sprit till både RyanAir och WizzAir.

Fokus på den svenska marknaden

Med 15 års erfarenhet är det nu dags att etablera sig på sin hemmamarknad. Sedan i mars, när Marcus kom in som ny försäljningschef, har företaget därför lagt större fokus på den svenska marknaden. Man har redan fått in två produkter på Systembolaget. Däribland produkten “All About Gin”, som lanserades 1 juni 2022 och som försäljningsmässigt redan är Sveriges största gin.

– Det är väldigt roligt att vi på så kort tid fått sådana framgångar på den svenska marknaden. Nu håller vi på att växla upp och inom kort kommer det att hända mycket spännande här, säger Marcus.

No.1 har även börjat approchera HORECA-branschen där ett flertal restauranger och hotell redan valt att ta in företagets produkter. För att kunna vara en helhetsleverantör och konkurrera på den idag mycket tuffa marknaden har man även valt att utöka sitt sortiment av vin.

Spännande framtid väntar

No.1 har en hel del planer för den kommande tiden. Den 5:e februari sker Sommelierernas dag, och då kommer man göra en stor aktivitet mot just HORECA-branschen. I samma veva ska de lansera ett större antal nya produkter på Systembolagets beställningssortiment. Man jobbar även med att utveckla fler produkter inom både “No.1”-linjen och “All About”-sortimentet där fokus kommer ligga på klassiskt svenska smaker.

– Utan att säga för mycket kommer vi under 2023 även börja leverera några välkända, internationella spritmärken. Vi räknar med att detta kommer stärka vårt varumärke ytterligare, säger Marcus.

Linda berättar att de även håller på att arbeta om sin grafiska profil och under nästa år kan vi räkna med att få se ett nytt utseende på företagets produkter. Tanken är att under 2023 verkligen etablera sig stabilt på den svenska marknaden. Målet är att bli bland de 5-10 största importörerna i Sverige.

FAKTA

Faktaruta No. 1:

– Grundades 2007 av superentreprenören Glenn Ström.
– Har kontor i Sverige, Norge, Tyskland, Polen, Spanien, England och USA.
– Har ett brett utbud av vodka, gin, rom, vin och en del smaksatta spritsorter.
–Har idag Sveriges största privatägda buteljeringsanläggning, belägen i Vänersborg.
– Tillverkar både egna produkter och utför även legotappning åt andra aktörer, däribland svenska, välkända varumärken.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

En historia vi länge varit nyfikna på är den om Stockholms Bränneri. Ni har säkert sett de oerhört vackra ginflaskorna som sedan några år tillbaka pryder hyllorna på Systembolaget. Vi tog tag i sake..

Läs mer
Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg ..

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg ..

Uppsala Auktionskammare säljer nu en äkta Andy Warhol. Konstverket ”Absolut Warhol” utfördes 1985 och har legat bortglömd – inrullad i ett pappersrör. Målningen är värd 15 – 20 miljoner ..

Läs mer
Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer
Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer
Veckans drink: Bombay Sapphire

Veckans drink: Bombay Sapphire

Bombay Sapphire Premier cru murcian lemon – en ny premiumgin skapad som en hyllning till Murcia-regionen i Spanien och de fantastiska citrusfrukter som produceras där, samtidigt som den kastar ljus ..

Läs mer
Absolut – nu blir drycken handsprit under coro..

Absolut – nu blir drycken handsprit under coro..

Från sprit i glaset till sprit på händerna. Nu kommer snart hjälp att fylla på förråden av handsprit från ganska oväntat håll. Både Absolut vodka, Bacardi och ginproducenter har bestämt sig för att ..

Läs mer