HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps! Till jul fylls Systembolagets hyllor med olika kryddningar, men allra bäst blir det ändå om du själv kan bestämma hur din snaps ska smaka. Här har vi tagit fram fyra enkla snapsar som du själv kan göra på bara några dagar.

Citron och vaniljsnaps

Denna snaps får en fräsch smak av citronen samtidigt som vaniljen ger en mjuk och fyllig smakupplevelse.

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 2 msk strösocker
 • 2 citroner
 • 1 vaniljstång

Tillredning:

Häll vodkan i en burk som rymmer minst 8 dl. Tvätta citronerna och skala med en potatisskalare. Dela vaniljstången på mitten. Lägg socker, citronskal och vaniljstång i burken med vodka och sätt på locket. Skaka och låt stå svalt ca en vecka. Sila av och häll upp i en fin flaska eller karaff.

Ingefärssnaps med chili

Denna hetare snaps ger en värmande känsla samtidigt som honungen gör den len och rund.

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 1 chili (välj grön eller röd beroende på hur stark du vill ha snapsen)
 • 5 cm färsk ingefära
 • 1 citron
 • 2 msk flytande honung

Tillredning:

Tvätta citronen och skär den i klyftor, skala ingefäran och strimla eller skiva tunt, dela chilin på längden. Lägg i en burk tillsammans med honung och ⅓ av brännvinet. Sätt på lock och låt stå svalt ca 2-4 dygn. Sila vätskan och blanda med resten av brännvinet till önskad styrka och smak. Häll upp på flaska eller i en vacker karaff.

Snaps med apelsin och kanel

Doften av apelsin och kanel för verkligen tankarna till julen, så varför inte låta dem få ta plats i snapsen också?

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 2 apelsiner
 • 1 msk strösocker
 • 1 kanelstång

Tillredning:

Tvätta apelsinerna och skala med potatisskalare. Lägg apelsinskal, socker och kanelstång i flaskan med brännvin. Skaka och låt stå 1-2 dygn. Sila av apelsinskal och kanel och häll tillbaka snapsen i flaskan.

Klassisk kryddsnaps

Denna klassiska kryddsnaps har smak av kummin, fänkål och anis vilket ger en brödig och mustig smak.

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 1 tsk kummin
 • 1 tsk fänkålsfrön
 • ½ tsk anisfrön
 • 1 tsk strösocker

Tillredning:

Lägg alla kryddor tillsammans med sockret i en burk. Häll på brännvinet och låt stå 1-2 dygn. Smaka av och sila av när du tycker den fått bra smak. Häll upp på flaska eller i en vacker karaff.

FAKTA

Att tänka på:


– Använd gärna ett okryddat brännvin, på så sätt får smaksättningen ta plats ordentligt. Använder du exempelvis gin har den redan smak av enbär som du kan behöva ta hänsyn till när du väljer vilken smak du vill tillsätta.

– Servera snapsen vid 8-10 grader, då kommer smakerna fram bäst. Om snapsen är för kall kommer den fina kryddning som du gjort knappt fram alls. Se därför till att kyla snapsen i kylskåp och sedan ta fram den ca en halvtimme innan det är dags att servera. Då bör snapsen ha hunnit få rätt temperatur.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Populäraste snapsen och nubbevisorna

Populäraste snapsen och nubbevisorna

Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej! Under midsommarveckan sexdubblas försäljningen av kryddat brännvin på Systembolaget. Här är de populäraste nubbarna – och snapsvisorna! Midsommarve..

Läs mer
Veckans drink: Anée Fine Calvados

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens a..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer