HEM

Aktuellt

Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps! Till jul fylls Systembolagets hyllor med olika kryddningar, men allra bäst blir det ändå om du själv kan bestämma hur din snaps ska smaka. Här har vi tagit fram fyra enkla snapsar som du själv kan göra på bara några dagar.

Citron och vaniljsnaps

Denna snaps får en fräsch smak av citronen samtidigt som vaniljen ger en mjuk och fyllig smakupplevelse.

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 2 msk strösocker
 • 2 citroner
 • 1 vaniljstång

Tillredning:

Häll vodkan i en burk som rymmer minst 8 dl. Tvätta citronerna och skala med en potatisskalare. Dela vaniljstången på mitten. Lägg socker, citronskal och vaniljstång i burken med vodka och sätt på locket. Skaka och låt stå svalt ca en vecka. Sila av och häll upp i en fin flaska eller karaff.

Ingefärssnaps med chili

Denna hetare snaps ger en värmande känsla samtidigt som honungen gör den len och rund.

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 1 chili (välj grön eller röd beroende på hur stark du vill ha snapsen)
 • 5 cm färsk ingefära
 • 1 citron
 • 2 msk flytande honung

Tillredning:

Tvätta citronen och skär den i klyftor, skala ingefäran och strimla eller skiva tunt, dela chilin på längden. Lägg i en burk tillsammans med honung och ⅓ av brännvinet. Sätt på lock och låt stå svalt ca 2-4 dygn. Sila vätskan och blanda med resten av brännvinet till önskad styrka och smak. Häll upp på flaska eller i en vacker karaff.

Snaps med apelsin och kanel

Doften av apelsin och kanel för verkligen tankarna till julen, så varför inte låta dem få ta plats i snapsen också?

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 2 apelsiner
 • 1 msk strösocker
 • 1 kanelstång

Tillredning:

Tvätta apelsinerna och skala med potatisskalare. Lägg apelsinskal, socker och kanelstång i flaskan med brännvin. Skaka och låt stå 1-2 dygn. Sila av apelsinskal och kanel och häll tillbaka snapsen i flaskan.

Klassisk kryddsnaps

Denna klassiska kryddsnaps har smak av kummin, fänkål och anis vilket ger en brödig och mustig smak.

Ingredienser:

 • 70 cl brännvin
 • 1 tsk kummin
 • 1 tsk fänkålsfrön
 • ½ tsk anisfrön
 • 1 tsk strösocker

Tillredning:

Lägg alla kryddor tillsammans med sockret i en burk. Häll på brännvinet och låt stå 1-2 dygn. Smaka av och sila av när du tycker den fått bra smak. Häll upp på flaska eller i en vacker karaff.

FAKTA

Att tänka på:


– Använd gärna ett okryddat brännvin, på så sätt får smaksättningen ta plats ordentligt. Använder du exempelvis gin har den redan smak av enbär som du kan behöva ta hänsyn till när du väljer vilken smak du vill tillsätta.

– Servera snapsen vid 8-10 grader, då kommer smakerna fram bäst. Om snapsen är för kall kommer den fina kryddning som du gjort knappt fram alls. Se därför till att kyla snapsen i kylskåp och sedan ta fram den ca en halvtimme innan det är dags att servera. Då bör snapsen ha hunnit få rätt temperatur.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

En av världens ledande romproducenter lanserar nu en extraordinär rom på den svenska marknaden. Barceló Imperial Porto Cask är ett resultat av det finaste urvalet av Barceló Imperial som mognat till..

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Koskenkorva skrudar upp sig med blomster lagom till sommaren. Och smaken på den nya vodkan är annorlunda, med både citrus, blommiga toner och örtighet. – Koskenkorva Vodka 7 Botanicals är den en hyl..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Akvavit – vad är det egentligen?

Akvavit – vad är det egentligen?

Kummin. Sill. Kall potatis. Dill. Små grodorna. Akvavit. Den elegant kryddade spritdrycken som ofta förknippas med smörgåsbord och midsommar är lika populär idag som förr. För att uttrycka det milt ..

Läs mer