HEM

Aktuellt

Fem snabba argument för burk-vin

Dricka vin ur burk, kan det vara något? Ja, i England tycker man att det är trendigt och utbudet blir allt större. Här i Sverige är många tveksamma till att överge glasflaskan. Men låt oss ge fem skäl till att det faktiskt inte behöver vara en så tokig idé.

1. Miljövänligt

”Vi vill fortsätta minska mängden tunga glasförpackningar” förklarar Systembolaget. Då är aluminiumburken ett bra alternativ. Alla pantade burkar kan bli till nya burkar, utan tillsatt material. Metallburkarna i pantsystemet är nästan uteslutande av aluminium.

2. Snabbare att kyla

En kort stund i kylen eller frysen – sen är burkvinet kylt och klart.

3. De är – faktiskt – vackra

Vinmakarna har börjat ta ut svängarna med designen på burkerna; vi kan redan se många fantasifulla och vackra vinburkar.

4. Fräschare längre

Hur många av oss har halvfulla flaskor med vin stående alldeles för länge? Och otäta korkar som läcker in luft? Med burkar dricker man lagom mycket – och dessutom förhindrar en sluten burk att vinet oxiderar.

5. Drick direkt från burken

En picknick i det gröna och mycket att bära på – det betyder att du kan strunta i glas och tunga flaskor. Det går bra att dricka vin direkt ur burken. Inte stilfullt? Tja, synen på vad som är accepterat och stilfullt förändras hela tiden.

Underwood Pinot Noir
Underwood Pinot Noir
Doft: Viss frisk ton, fruktig, inslag av blåbär, liten fruktsötma, gummi.
Smak: Röda bär, lingon, kryddig, matbitter, druvtypisk, mjuka tanniner, kryddig i längd.
375 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
82 kr

Underwood Pinot Gris
Underwood Pinot Gris
Doft: Inslag av skog, champinjoner, mogen frukt, tropiska toner i återhållen stil.
Smak: Balanserad, medelfyllig, kryddig, blommig med liten matbitter ton, viss frukt, päron.
375 ml - 13% -
49 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer
Drick Absolut med gott miljösamvete

Drick Absolut med gott miljösamvete

Nu kan dricka Absolut med gott miljösamvete. De nya flaskorna består av minst 41 procent återvunnet glas. – Vi är väldigt stolta över vår insats och vårt pågående arbete inom hållbarhet och klimat, ..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer