HEM

Aktuellt

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersflaska

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas.
– Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut.

Nej, det är inget tidigt aprilskämt. En av de mest ikoniska spritflaskorna är snart tillverkat i återvunnet papper. Sprit- och vintillverkarna har senaste åren arbetat intensivt med att minska klimatavtrycket och nu är Pernod Ricard (som äger Absolut) redo att testa en prototyp.
– Den nya flaskan består även av recyclad plast som närmast omsluter vodkan, sen kommer ett ytterlager av papper, förklarar Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut. Så fort prototypen testats och godkänts kommer flaskor att finnas tillgängliga på marknaden, i Storbritannien och Sverige.

Absolut Vodka är ett av världens mest sålda spritmärken och förknippas starkt med den legendariska flaskan. Det var L.O. Smiths gärning på 1800-talet som nästan hundra år senare inspirerade till att ta fram vad som kommit att bli en av världens mest kända och sålda spritsorter. Det var på 1970-talet – då svenskarna var på väg att överge starkspriten – som idén föddes på statliga Vin & Sprit att skapa ett exportprojekt, främst för att nå den viktiga marknaden i USA. Där var vodka en premiumprodukt och konsumenterna var beredda att betala högre priser för livsstilsprodukter. Men i den knivskarpa konkurrensen skulle det vara helt avgörande med en skicklig design och marknadsföring för att nå framgång.

Reklambyrån Carlsson & Broman – med den redan legendariske reklammannen Gunnar Broman – skapade flaskan och succén blev ett faktum. Den genomskinliga flaskan med sin ovanliga form bröt mot det gängse mönstret och drog paradoxalt nog blickarna till sig bakom bartendern eller på butikshyllan. På håll kunde en rad Absolut-flaskor se ut som ett tomrum.

Ett annat genidrag var att utforma flaskan som en gammaldags annons. Först kom själva namnet i en rubrik. Därefter trycktes etikettens text direkt på flaskan och berättade om historien och traditionerna. Allt kunde ju härledas till det svenska brännvinet – det absolut rena brännvin som L.O. Smith tagit fram på 1870-talet.

Den nya pappersflaskan kommer – som du ser – att ha samma ikoniska form som tidigare. Fattas bara annat!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg ..

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg ..

Uppsala Auktionskammare säljer nu en äkta Andy Warhol. Konstverket ”Absolut Warhol” utfördes 1985 och har legat bortglömd – inrullad i ett pappersrör. Målningen är värd 15 – 20 miljoner ..

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Veckans drink: Anée Fine Calvados

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens a..

Läs mer
Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Koskenkorva skrudar upp sig med blomster lagom till sommaren. Och smaken på den nya vodkan är annorlunda, med både citrus, blommiga toner och örtighet. – Koskenkorva Vodka 7 Botanicals är den en hyl..

Läs mer
Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

En av världens ledande romproducenter lanserar nu en extraordinär rom på den svenska marknaden. Barceló Imperial Porto Cask är ett resultat av det finaste urvalet av Barceló Imperial som mognat till..

Läs mer