HEM

Aktuellt

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersflaska

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas.
– Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut.

Nej, det är inget tidigt aprilskämt. En av de mest ikoniska spritflaskorna är snart tillverkat i återvunnet papper. Sprit- och vintillverkarna har senaste åren arbetat intensivt med att minska klimatavtrycket och nu är Pernod Ricard (som äger Absolut) redo att testa en prototyp.
– Den nya flaskan består även av recyclad plast som närmast omsluter vodkan, sen kommer ett ytterlager av papper, förklarar Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut. Så fort prototypen testats och godkänts kommer flaskor att finnas tillgängliga på marknaden, i Storbritannien och Sverige.

Absolut Vodka är ett av världens mest sålda spritmärken och förknippas starkt med den legendariska flaskan. Det var L.O. Smiths gärning på 1800-talet som nästan hundra år senare inspirerade till att ta fram vad som kommit att bli en av världens mest kända och sålda spritsorter. Det var på 1970-talet – då svenskarna var på väg att överge starkspriten – som idén föddes på statliga Vin & Sprit att skapa ett exportprojekt, främst för att nå den viktiga marknaden i USA. Där var vodka en premiumprodukt och konsumenterna var beredda att betala högre priser för livsstilsprodukter. Men i den knivskarpa konkurrensen skulle det vara helt avgörande med en skicklig design och marknadsföring för att nå framgång.

Reklambyrån Carlsson & Broman – med den redan legendariske reklammannen Gunnar Broman – skapade flaskan och succén blev ett faktum. Den genomskinliga flaskan med sin ovanliga form bröt mot det gängse mönstret och drog paradoxalt nog blickarna till sig bakom bartendern eller på butikshyllan. På håll kunde en rad Absolut-flaskor se ut som ett tomrum.

Ett annat genidrag var att utforma flaskan som en gammaldags annons. Först kom själva namnet i en rubrik. Därefter trycktes etikettens text direkt på flaskan och berättade om historien och traditionerna. Allt kunde ju härledas till det svenska brännvinet – det absolut rena brännvin som L.O. Smith tagit fram på 1870-talet.

Den nya pappersflaskan kommer – som du ser – att ha samma ikoniska form som tidigare. Fattas bara annat!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Absolut – nu blir drycken handsprit under coro..

Absolut – nu blir drycken handsprit under coro..

Från sprit i glaset till sprit på händerna. Nu kommer snart hjälp att fylla på förråden av handsprit från ganska oväntat håll. Både Absolut vodka, Bacardi och ginproducenter har bestämt sig för att ..

Läs mer
Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps! Till jul fylls Systembolagets hyllor med olika kryddningar, men allra bäst blir det ändå om du själv kan bestämma hur din snaps ska smaka. Här har vi tagit fram fyra enkla snapsar so..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer