HEM

Aktuellt

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersflaska

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas.
– Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut.

Nej, det är inget tidigt aprilskämt. En av de mest ikoniska spritflaskorna är snart tillverkat i återvunnet papper. Sprit- och vintillverkarna har senaste åren arbetat intensivt med att minska klimatavtrycket och nu är Pernod Ricard (som äger Absolut) redo att testa en prototyp.
– Den nya flaskan består även av recyclad plast som närmast omsluter vodkan, sen kommer ett ytterlager av papper, förklarar Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut. Så fort prototypen testats och godkänts kommer flaskor att finnas tillgängliga på marknaden, i Storbritannien och Sverige.

Absolut Vodka är ett av världens mest sålda spritmärken och förknippas starkt med den legendariska flaskan. Det var L.O. Smiths gärning på 1800-talet som nästan hundra år senare inspirerade till att ta fram vad som kommit att bli en av världens mest kända och sålda spritsorter. Det var på 1970-talet – då svenskarna var på väg att överge starkspriten – som idén föddes på statliga Vin & Sprit att skapa ett exportprojekt, främst för att nå den viktiga marknaden i USA. Där var vodka en premiumprodukt och konsumenterna var beredda att betala högre priser för livsstilsprodukter. Men i den knivskarpa konkurrensen skulle det vara helt avgörande med en skicklig design och marknadsföring för att nå framgång.

Reklambyrån Carlsson & Broman – med den redan legendariske reklammannen Gunnar Broman – skapade flaskan och succén blev ett faktum. Den genomskinliga flaskan med sin ovanliga form bröt mot det gängse mönstret och drog paradoxalt nog blickarna till sig bakom bartendern eller på butikshyllan. På håll kunde en rad Absolut-flaskor se ut som ett tomrum.

Ett annat genidrag var att utforma flaskan som en gammaldags annons. Först kom själva namnet i en rubrik. Därefter trycktes etikettens text direkt på flaskan och berättade om historien och traditionerna. Allt kunde ju härledas till det svenska brännvinet – det absolut rena brännvin som L.O. Smith tagit fram på 1870-talet.

Den nya pappersflaskan kommer – som du ser – att ha samma ikoniska form som tidigare. Fattas bara annat!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

Sugen på en Aston Martin-drink? Snart kommer du att kunna dricka högklassig alkohol med det brittiska bilmärket på flaskor. James Bond, agent 007, har två tydliga kännetecken under sina drygt 50 år ..

Läs mer
Fem snabba argument för burk-vin

Fem snabba argument för burk-vin

Dricka vin ur burk, kan det vara något? Ja, i England tycker man att det är trendigt och utbudet blir allt större. Här i Sverige är många tveksamma till att överge glasflaskan. Men låt oss ge fem sk..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maxima..

Läs mer
Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Vårens och sommarens fräschaste vodkanyhet gör entré. Absolut Watermelon släpps med fruktiga och uppfriskande smaker – perfekt för drinkar. – Smakerna i Absolut Watermelon är naturligt utvunna, säge..

Läs mer
Drick Absolut med gott miljösamvete

Drick Absolut med gott miljösamvete

Nu kan dricka Absolut med gott miljösamvete. De nya flaskorna består av minst 41 procent återvunnet glas. – Vi är väldigt stolta över vår insats och vårt pågående arbete inom hållbarhet och klimat, ..

Läs mer