HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersflaska

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas.
– Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut.

Nej, det är inget tidigt aprilskämt. En av de mest ikoniska spritflaskorna är snart tillverkat i återvunnet papper. Sprit- och vintillverkarna har senaste åren arbetat intensivt med att minska klimatavtrycket och nu är Pernod Ricard (som äger Absolut) redo att testa en prototyp.
– Den nya flaskan består även av recyclad plast som närmast omsluter vodkan, sen kommer ett ytterlager av papper, förklarar Niclas Appelquist, innovationschef på Absolut. Så fort prototypen testats och godkänts kommer flaskor att finnas tillgängliga på marknaden, i Storbritannien och Sverige.

Absolut Vodka är ett av världens mest sålda spritmärken och förknippas starkt med den legendariska flaskan. Det var L.O. Smiths gärning på 1800-talet som nästan hundra år senare inspirerade till att ta fram vad som kommit att bli en av världens mest kända och sålda spritsorter. Det var på 1970-talet – då svenskarna var på väg att överge starkspriten – som idén föddes på statliga Vin & Sprit att skapa ett exportprojekt, främst för att nå den viktiga marknaden i USA. Där var vodka en premiumprodukt och konsumenterna var beredda att betala högre priser för livsstilsprodukter. Men i den knivskarpa konkurrensen skulle det vara helt avgörande med en skicklig design och marknadsföring för att nå framgång.

Reklambyrån Carlsson & Broman – med den redan legendariske reklammannen Gunnar Broman – skapade flaskan och succén blev ett faktum. Den genomskinliga flaskan med sin ovanliga form bröt mot det gängse mönstret och drog paradoxalt nog blickarna till sig bakom bartendern eller på butikshyllan. På håll kunde en rad Absolut-flaskor se ut som ett tomrum.

Ett annat genidrag var att utforma flaskan som en gammaldags annons. Först kom själva namnet i en rubrik. Därefter trycktes etikettens text direkt på flaskan och berättade om historien och traditionerna. Allt kunde ju härledas till det svenska brännvinet – det absolut rena brännvin som L.O. Smith tagit fram på 1870-talet.

Den nya pappersflaskan kommer – som du ser – att ha samma ikoniska form som tidigare. Fattas bara annat!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer