HEM

Aktuellt

Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vinmärke 2020 kommer från Argentina – och den familjeägda vingården Catena Zapata. Det har experter från 48 olika länder kommit fram till. Det betyder att fjolårets vinnare, det australiensiska vinhuset Penfolds, petas ner en placering.

Den prestigefyllda listan ‘World’s Most Admired Wine Brand’ inkluderar fantastiska vinhus från världens alla hörn. Vinerna har röstats fram av en internationell panel bestående av över 200 branschexperter inklusive inköpare, Masters of Wines, journalister och vinskribenter. I undersökningen ställs vinvarumärken från alla världens regioner, stilar och kvaliteter mot varandra. Och efter 118 års verksamhet tar det argentinska vinhuset Catena Zapata hem guldmedaljen.

Bodega Catena Zapata etablerades 1902 av den italienska immigranten Nicola Catena och är ett familjeägt företag beläget i Mendoza ,i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Nicola Catena sökte alltså lyckan på andra sidan jordklotet och kom att plantera sina första malbec i början av förra seklet. Hans son, Domingo Catena, tog familjefirman till nästa nivå efter att han inspirerats och lärt sig saker från sina besök i Kalifornien, där han studerade. Efter ett antal år blev han en av Mendozas största vingårdsägare och producenter.

På Systembolaget finns ett prisvärt vin, Paraje Altamira Malbec, för 149 kr (artikelnummer 95738). Vinet beskrivs som mycket fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, kaffe, björnbär, örter och vanilj. Druvsorten malbec importerades från Bordeaux och planterades första gången i Argentina 1852. Idag har endruvsviner av malbec blivit något av en specialitet för Argentina – och Catena Zapata.

Det australiensiska vinhuset Penfolds har flerfaldigt legat i toppskiktet på listan och i år belönades varumärket med en andraplacering. Penfolds har tidigare belönats med listans förstaplacering, senast 2019 men även 2016. Penfolds är även det vinhus som har Australiens mest ikoniska vin, Grange.

Det som dock kanske är mest häpnadsväckande med årets lista är ett annat australiensiskt vin, uppstickaren 19 Crimes, som med sin premiär tar en stark fjärdeplats på den välrenommerade topp 50-listan. 19 Crimes hyllas för sin banbrytande etikett och sin historia. På etiketten ser man John Boyle O’Reilly, dömd för landsförräderi 1867, som blev erkänd poet efter att han lyckats överlista vakterna i Australien och fly. Varje flaska 19 Crimes är försedd med en naturkork som med en textrad delar ett av de 19 brott som ledde till deportering.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Den tredje måndagen i juni firas ‘Dia de la Bandera de la Argentina’ – den argentinska flaggans dag. Officiellt sett infaller den här nationaldagen den 20 juni till minne av Manuel Belgrano som skap..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Näsa för Malbec

Näsa för Malbec

Argentinsk storhet, het som solen, och nu kommer det bättre och bättre viner på druvan. Vi pratar förstås om Malbec. Och då gör vi det extra gärna med Silvia Corti. Malbec är ju en gammal druva från..

Läs mer
Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbar..

Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbar..

Varför använda en vinkällare när man kan lägga flaskorna i havet istället? Så tänkte det argentinska vinhuset Wapisa och sänkte ner 1.500 flaskor på botten av Atlanten. – Det ska bli spännande att s..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer