HEM

Aktuellt

Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbare och bättre”

Varför använda en vinkällare när man kan lägga flaskorna i havet istället? Så tänkte det argentinska vinhuset Wapisa och sänkte ner 1.500 flaskor på botten av Atlanten.
– Det ska bli spännande att se resultatet om sju månader, säger vinexperten Jean Claude Berrouet.

Är havet den bästa platsen för att lagra vin? Och kan sju månader i vattnet få vinet att åldras lika mycket som sju år i en vinkällare? Det får vi snart veta, för den argentinska vinproducenten Wapisa har placerat 1.500 flaskor av sitt rödvin några meter under vattenytan, i den argentinska östkusten, närmare bestämt Patagonien.

Man kan säga att klimatet i den här delen av landet påminner om Sveriges mellersta och södra delar med sommartemperaturer på 20-25 grader och ganska kallt havsvatten. De ansvariga på Wapisa fick idén redan 2010 när de läste om dykare som hittade 170-årig champagne i ett skeppsvrak. Champagnen gick faktiskt att dricka, även om åren förstås hade påverkat innehållet.

Wapisa ville testa hur rödvin skulle påverkas av att ligga på Atlantens havsbotten i sju månader. Vinet är från 2017 och består av en blandning av Malbecdruva (50 procent), Cabernet Sauvignon (30 proc) och Merlot (20 proc).

– Vi är mycket spända på hur havet påverkar vinets karaktär. Förhoppningen är att vinet ska åldras lika mycket som om det hade legat i en vinkällare i sju år, säger vinproducenten Patricia Ortiz.

När vinflaskorna plockas upp ur vattnet ska innehållet provsmakas och jämföras med flaskor som legat i en vinkällare. Vinexperten Jean Claude Berrouet har fått uppdraget att göra jämförelsen och komma med ett omdöme. Om experimentet faller ut till belåtenhet vill Wapisa göra samma sak med andra viner.

Vem vet, snart kanske du kan dricka havslagrade viner från Argentina?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Den tredje måndagen i juni firas ‘Dia de la Bandera de la Argentina’ – den argentinska flaggans dag. Officiellt sett infaller den här nationaldagen den 20 juni till minne av Manuel Belgrano som skap..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vinmärke 2020 kommer från Argentina – och den familjeägda vingården Catena Zapata. Det har experter från 48 olika länder kommit fram till. Det betyder att fjolårets vin..

Läs mer
Näsa för Malbec

Näsa för Malbec

Argentinsk storhet, het som solen, och nu kommer det bättre och bättre viner på druvan. Vi pratar förstås om Malbec. Och då gör vi det extra gärna med Silvia Corti. Malbec är ju en gammal druva från..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer