HEM

Aktuellt

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Den tredje måndagen i juni firas ‘Dia de la Bandera de la Argentina’ – den argentinska flaggans dag. Officiellt sett infaller den här nationaldagen den 20 juni till minne av Manuel Belgrano som skapade flaggan. Då argentinarna gärna vill njuta av en långhelg sker det faktiska firandet på den tredje måndagen.

I Argentina firas dagen med tal från presidenten, parader och fartfyllda fester. Här i Sverige firar vi den bäst med ett riktigt gott Malbec.

Idag produceras hela 75 procent av all Malbec i Argentina. Där odlas de blå druvorna på en hög höjd vilket bidrar till den något syrliga karaktären. Till det hör smaker av örter och mörka frukter såsom plommon samt körsbär. Vinerna som ofta är fruktiga och smakrika med en rökig eftersmak passar alldeles utmärkt till en grillad köttbit.

Då grillat nötkött, kallat asado i Argentina, är landets nationalrätt rekommenderar vi varmt att para just detta med ett fylligt Malbecvin. Avsluta sedan middagen på topp med en bit mörk choklad som perfekt balanserar de sista dropparna i vinglaset.

Tre fantastiska Malbecviner

Ecologica Familias Reserve Shiraz Malbec
2021
Ecologica Familias Reserve Shiraz Malbec
Detta hållbara, ekologiska vin har fruktiga inslag av björnbär, blåbär, lakrits, fat och vanilj.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
75 kr

Tapiz Organic Reserve Malbec
2019
Tapiz Organic Reserve Malbec
Till en bit grillat mörkt kött passar detta smakrika rödvin med rostad fatkaraktär utmärkt. Vinet har inslag av svarta vinbär, blåbär, plommon, lavendel, vanilj, kaffe och mörk choklad.
750 ml - 14% -
169 kr

Alegoria Malbec
2019
Alegoria Malbec
Ett fruktigt och smakrikt vin som kommer från vingårdar som ligger på 900 och 1200 meters höjd över havet. Vinet bjuder på smaker av bland annat björnbär, färska örter, mörka körsbär, plommon och mörk choklad.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
129 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbar..

Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbar..

Varför använda en vinkällare när man kan lägga flaskorna i havet istället? Så tänkte det argentinska vinhuset Wapisa och sänkte ner 1.500 flaskor på botten av Atlanten. – Det ska bli spännande att s..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vinmärke 2020 kommer från Argentina – och den familjeägda vingården Catena Zapata. Det har experter från 48 olika länder kommit fram till. Det betyder att fjolårets vin..

Läs mer