HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vårens STORA roséguide

Äntligen går vi mot vår och bättre tider – framför oss ligger många varma och ljusa dagar. Ett svårslaget sätt att fira in våren är ett glas rosé i den värmande vårsolen. Här får du en snabbguide till rosévinets förlovade värld plus tips på 8 nya roséviner.

Rosé ses av många som det perfekta sällskapsvinet tillsammans med buffémat, sallader, charkuterier, fisk och kyckling – eller bara som det är. Namnet rosé är ett låneord från franskan och betyder rosa, ganska logiskt eller hur?

Rosétrenden har varit stark i hela världen de senaste åren, och vinet kan blicka tillbaka på en obruten ökning i 20 år. I Sverige femdubblades försäljningen av rosévin mellan 2006 och 2016. Bakom rosévinets segertåg står en markant kvalitetsökning.

Många tror att rosévin görs genom att blanda rött och vitt vin, men det är en myt. Det absolut vanligaste sättet är att blå druvor krossas, men druvskalen urlakas under kortare tid än när man gör rött vin. Då blir färgen rosa i stället för röd. I motsats till de flesta röda viner lagras rosévin på tank i stället för på ekfat. Rosévinet får jäsa vid samma temperatur som vitt, vin, mellan 15 och 20 grader. Vinet får jäsa längre tid än rött vin, men buteljeras när det är ungt. Det är en stor del av hemligheten bakom den härliga fruktigheten och fräschören.

Visste du att det finns flera nyanser av rosévin? Provence Research Center delar in roséviner i sex officiella färgkategorier. Från persika, melon, mango, pomelo, mandarin till röda vinbär. Persika är ljusast och röda vinbär mörkast. Ljus rosé framställs genom att de blåa druvorna pressas utan att saften får någon kontakt och urlakning med skalet efteråt. De mörkare vinerna görs genom att druvsaften får macerera med skalen i upp till 20 timmar. Vinet blir ofta lite kraftigare när det är mörkare, men det finns ljusa roséer som är ganska sträva.

Trots att rosévinet blivit så populärt finns det en del missuppfattningar som lever kvar. Många tror att rosé inte fungerar som måltidsdryck, men inget kunde vara mer fel nu när vinerna håller så hög kvalitet. Rosévin är utmärkt till till lättare kött- och fiskrätter, sallader och småplock. Syran balanserar även upp feta såser.

Att rosévin skulle vara sött och sliskigt stämmer inte heller. Nästan alla rosévin i dag är torra och har låg sockerhalt. Vill du prova ett sötare rosévin så finns white zinfandel, där tillhör sötman vinets karaktär och det passar allra bäst som sällskapsvin.

Inte mindre än 321 olika roséviner finns idag på Systembolaget. Senaste kvartalet har det släppts fyra nya sorter, efter påsk släpps ytterligare två roséviner. Vi tipsar om 8 nya roséviner som är perfekta att möta våren med.

Côté Mas Organic Rosé

Côté Mas Organic Rosé 2019

Ren, inslag av jordgubbar, smultron åt det omogna hållet med liten mineral finess, balanserad.
Art.nr: 2282 - Pris: 89 kr

Petite Cuvée Madame

Petite Cuvée Madame 2019

Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, färska örter, hallon och blodapelsin.
Art.nr: 78359 - Pris: 99 kr

Perfect Day VdP Méditerranée

Perfect Day VdP Méditerranée 2020

Ungdomlig, bärig smak med inslag av röda vinbär, smultron, vattenmelon och färska örter.
Art.nr: 71770 - Pris: 89 kr

Guigal Côtes du Rhône Rosé

Guigal Côtes du Rhône Rosé 2020

Ett friskt, torrt och elegant rosévin med en ljusrosa färg. Ursprungstypiskt med friska toner av hallon, citrus och svartvinbär.
Art.nr: 50612 - Pris: 129 kr

Château des Ferrages Mon Plaisir

Château des Ferrages Mon Plaisir 2019


Art.nr: 79967 - Pris: 199 kr

Rosa dei Masi

Rosa dei Masi 2019

Härligt laxrosa färg med körsbärsröda toner. Doften är intensiv med toner av skogshallon, smultron och körsbär. En elegant och välbalanserad smak av mogna skogshallon och smultron med fina tanniner.
Art.nr: 79430 - Pris: 99 kr

Golden Year Rosé

Golden Year Rosé 2020

Ett torrt, friskt och mycket elegant rosévin med inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter.
Art.nr: 50268 - Pris: 99 kr

R Pinot Noir Organic Rosé

R Pinot Noir Organic Rosé 2020

Friskt och fruktigt med inslag av smultron, hallon, örter och citrus.
Art.nr: 50799 - Pris: 89 kr


Du kanske även vill läsa dessa