HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinguidens STORA roséguide

Ett svårslaget sätt att fira in semestern är ett glas rosé i den värmande solen. Här får du en snabbguide till rosévinets förlovade värld, plus tips på 8 nya roséviner.

Rosé ses av många som det perfekta sällskapsvinet, för sig självt eller tillsammans med buffémat, sallader, charkuterier, fisk och kyckling.

Rosétrenden har varit stark i hela världen de senaste åren och vinet kan blicka tillbaka på en obruten ökning i 20 år. I Sverige femdubblades försäljningen av rosévin mellan 2006 och 2016. Bakom segertåget står en markant kvalitetsökning.

Många tror att rosévin görs genom att blanda rött och vitt vin, men det är en myt. Det absolut vanligaste sättet är att blå druvor krossas, men druvskalen urlakas under kortare tid än när man gör rött vin. Då blir färgen rosa i stället för röd. I motsats till de flesta röda viner lagras rosévin på tank i stället för på ekfat. Rosévinet får jäsa vid samma temperatur som vitt vin, mellan 15 och 20 grader. Vinet får jäsa längre tid än rött vin, men buteljeras när det är ungt – en stor del av hemligheten bakom den härliga fruktigheten och fräschören.

Visste du att det finns flera nyanser av rosévin? Provence Research Center delar in roséviner i sex officiella färgkategorier. Från ljusast till mörkast: persika, melon, mango, pomelo, mandarin och röda vinbär. Ljus rosé framställs genom att de blåa druvorna pressas utan att saften får någon kontakt eller urlakning med skalet efteråt. De mörkare vinerna görs genom att druvsaften får macerera med skalen i upp till 20 timmar. Vinet blir ofta lite kraftigare när det är mörkare, men det finns även ljusa roséviner som är ganska sträva.

Trots att rosévinet blivit så populärt finns det en del missuppfattningar som lever kvar. Många tror att rosé inte fungerar som måltidsdryck, men inget kunde vara mer fel nu när vinerna håller så hög kvalitet. Rosévin är utmärkt till till lättare kött- och fiskrätter, sallader och småplock. Syran balanserar även upp feta såser.

Att rosévin skulle vara sött och sliskigt stämmer inte heller. Nästan alla roséviner i dag är torra och har låg sockerhalt. Vill du prova ett sötare rosévin finns white zinfandel, där sötman tillhör vinets karaktär och gör att det passar allra bäst som sällskapsvin.

Inte mindre än 533 olika roséviner finns idag på Systembolaget. Vi tipsar om 8 nya sorter som är perfekta att möta sommarvärmen med.

Ren, inslag av jordgubbar, smultron åt det omogna hållet med liten mineralfiness, balanserad.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
95 kr

Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, färska örter, hallon och blodapelsin.
750 ml - 12.5% -
109 kr

Ungdomlig, bärig smak med inslag av röda vinbär, smultron, vattenmelon och färska örter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Ett friskt, torrt och elegant rosévin med en ljusrosa färg. Ursprungstypiskt med friska toner av hallon, citrus och svartvinbär.
750 ml - 14.5% -
129 kr


750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Härligt laxrosa färg med körsbärsröda toner. Doften är intensiv med toner av skogshallon, smultron och körsbär. En elegant och välbalanserad smak av mogna skogshallon och smultron med fina tanniner.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Ett torrt, friskt och mycket elegant rosévin med inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Friskt och fruktigt med inslag av smultron, hallon, örter och citrus.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa