HEM

Aktuellt

Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Då vi pratar om kvalitetsviner pratar vi nästan alltid om röda eller vita viner, men sällan de rosa. Roséviner har en liten utmaning i att få oss konsumenter att inse att även dessa kan vara komplexa, producerade med finess och kvalitativa. Roséviner dricks oftast i värmen, de svalkar och inte allt för sällan slukas ett glas eller två utan större eftertanke.

Är det kanske dags att vi ägnar de rosa vinerna lite mer omtanke och eftertanke? På Systembolaget finns det idag drygt hela 500 olika roséviner på standardflaska – och långt fler än så om man räknar med alla andra olika flaskstorlekar och förpackningar, så nog har vi ett rikt utbud att välja från.

Vi är dock inte så vana att betala dyrt för de rosa dropparna. Här verkar vi snabbare uppnå en smärtgräns än då vi köper röda eller vita viner. De fyra storsäljarna av rosévin på normalflaska under 2022 på Systembolaget kostade alla under 100 kronor. Men det finns en hel del lite dyrare roséviner att testa; i sortimentet kan man se följande:

Antal roséviner per prisklass:

Upp till 100 kr – 82 produkter
101-120 kr – 54 produkter
121-140 kr – 79 produkter
141-160 kr – 72 produkter
161-180 – 56 produkter
181-200 – 50 produkter
201-300 kronor – 92 produkter
301-500 kronor – 19 produkter
501 och över – 4 produkter

Som ni ser i tabellen ovan finns det en hel del lite dyrare produkter att botanisera bland. Vad är det då som avgör om ett rosévin blir billigt eller dyrt? Ja, som med allt annat ligger tillgång och efterfrågan till stor del bakom prislappen. Även ursprung och varumärke påverkar såklart prisbilden.

De riktigt dyra rosévinerna vi testar har dock några gemensamma nämnare: det är ofta fat inblandat under vinifieringsprocessen, vinerna tål lagring och kan ibland även utvecklas efter några års lagring, till skillnad från de lite mer kommersiella rosévinerna som oftast bör konsumeras inom ett år. Även flaskans färg avviker ibland från de vi är vana att se. I den högre prisklassen väljer producenten till större utsträckning färgat glas i sina flaskor. Producenterna uppger även att de handplockar och selekterar druvorna noga innan pressning. Vingårdsläget är beskrivet som optimalt för druvan och åldern på stockarna är oftast hög, vilket borgar för hög koncentration i druvan.

Vi på Vinguiden tog på oss det tuffa jobbet med att testa oss igenom några av de dyraste rosévinerna Systembolaget kan uppbringa.

Château Galoupet Cru Classé Rosé 2022 – Artikelnummer 57018, 549 kr

En andra årgång som sätter tonen för framtiden.Det positiva mottagandet av Château Galoupet Cru Classé Rosé 2021 gav mersmak och av den anledningen släpper nu vinhuset även ett årgångsvin 2022. Vinet är gjort på ekologiskt odlade druvor från de egna odlingarna.

Château Galoupet är en vingård som gärna ligger i framkant då det gäller innovation och utveckling. Godsets marker består av 77 hektar skyddad skog och 69 hektar vinodlingar, som förväntas bli ekologiskt certifierade i maj 2023. Området, som formats av av vindarna mellan Massif des Maures, de tidigare saltmarkerna i Hyères och Golden Isles vid Franska Rivieran, har tre distinkta mikroterroirer och ett unikt mikroklimat. Egendomen erkändes som en Cru Classé de Provence 1955, men den har funnits på kartan sedan 1700-talet.

Château Galoupet är övertygade om att biologisk mångfald är avgörande för att skapa exceptionella terroirviner. I fyra år har teamet samarbetat med en grupp experter som arbetar för att återställa det sällsynta ekosystemet som ger vinstocken en naturlig balans i sin miljö. Egendomen testar olika fröblandningar på markerna och planterar träd och buskar i sluttningarna för att skapa gröna korridorer och nya hem för fladdermöss, fåglar och insekter i vingården.

Årgången 2022 kan mycket väl gå till historien som en av de mest mirakulösa. Druvorna mognade tio dagar tidigare än 2021 på grund av den varma avslutningen på sommaren. För första gången både började och slutade skörden i augusti, med ett oväntat avbrott på grund av ett massivt hageloväder, något som inte setts på egendomen på två decennier.

Château Galoupet Cru Classé Rosé 2022 är en blandning av sex olika druvsorter: Grenache, Tibouren, Syrah, Rolle, Cinsault och Semillon. Årgången räddades genom ett noggrant urval av druvor från 39 ekologiskt odlade områden och en noggrann vinifiering i tankar eller 600-liters franska ekfat, för att möjliggöra det precisa uttrycket av varje druvsort.
Vad doftar och smakar då vinet? Märker man prislappen i smaken?

Redan då man sätter ögonen på flaskan förstår man att vi här har något exklusivt och unikt att vänta oss. Flaskan är mörk, vilket vi tolkar som ett tecken på att producenten väljer det mörka glaset för att skydda vinet från det skadliga ljuset. Man frångår alltså den mer kommersiellt gångbara klara flaskan för att hjälpa till att bevara vinet i toppskick.

Château Galoupet Cru Classé de Provence
2022
Château Galoupet Cru Classé de Provence
Karaktär: Vinet är elegant och mångfacetterat. Friskt och generöst vin med inslag av aprikoser, persikor och blommor. Lätt kryddiga toner av örter och rostad mandel.
750 ml - 14% -
549 kr

Det hemliga vinet Domaine Rabiega R Rosé – Art nr 54454 – 1 050 kr

Den provencalska gården Domaine Rabiega har en särskild anknytning till Sverige. Åren 1986-2006 ägdes gården av det dåvarande import-, distributions- och produktionsmonopolet Vin & Sprit AB, som också tillverkade Absolut Vodka. Mellan 1988 och 2006 leddes verksamheten av Lars Torstenson med stor framgång. Bland annat utsågs Lars av GaultMillau till “Vigneron de l’année” och Rabiegas viner fick flera utmärkelser både i Frankrike och på andra håll. Sedan juli 2020 är gården åter i svensk ägo och Lars är tillbaka, nu som konsulterande chefsvinmakare. Domaine Rabiega omfattar cirka tio hektar ordlingar, med syrah som den dominerande druvan. Gårdens rosévin, Rabiega R Rosé är lätt mytomspunnet och ingår i kategorin UPR (ultra premium rosé). Vinet är resultatet av noggrant arbete i vingården med lågavkastande vinstockar vilket ger druvorna mer karaktär.

Druvorna handplockas i små lådor, transporteras till pressen och jäses sedan i unga fat. Resterande del av vinskapandet är en hemlighet.

Druvorna till denna årgång skördades manuellt vid en för vinet optimal mognad. Efter “debourbage” fick musten jäsa i nya ekfat. Då jäsningsprocessen var över lades vinet på ståltank där det fick vila fram till buteljeringen ett drygt halvår senare. Gjordes i en upplaga om 500 flaskor.

Domaine Rabiega R Rosé
2022
Domaine Rabiega R Rosé
Karaktär: Vinet är runt och väldigt bärigt i sitt uttryck. Man finner toner av röda bär och en diskret fudge-ton från faten. Vinet har en frisk syra och ett elegant uttryck.
Vinet kan lagras 4-10 år.
750 ml - 12.5% -
1199 kr

Gérard Bertrand – Clos du Temple, 2020 – Art nr 56385, 1 849 kr

I hjärtat av Languedoc i södra Frankrike skapas vinet Clos du Temple. Jordmånen består av en unik kombination av skiffer, kalksten och en rik tillgång på grundvatten. Vingården befinner sig på 240 möh i ett syd/sydväst läge. Clos du Temple har beslutat att odla enligt biodynamiska principer.

All skörd sker tidig morgon för hand vid soluppgång. Varje vingårdslott skördas och vinifieras separat. Vingården ligger nära vinhuset vilket minimerar transporttiden som är av högsta vikt, eftersom druvorna börjar oxideras så fort de är plockade.

Då druvorna pressas separeras den första självutrunna druvjuicen från den som pressas ut. Efter jäsning vid låg temperatur klarnas vinet. Inget svavel tillsätts. Vinet får sedan mogna i nya fat, i sex månader på jästfällningen med omrörning. Vinerna blandas sedan samman på en dag som enligt den biodynamiska kalendern anses som fruktbar.

Gérard Bertrand Clos du Temple
2022
Gérard Bertrand Clos du Temple
Karaktär: Vinet är mycket ljust. Här hittar vi mogen persika och aprikos. Lätt blommiga toner och en bakomliggande diskret rostad kryddighet.
750 ml - 14% -
1849 kr

Château Cibon Cuvée Marius 2019 Art nr 71658, 549 kr

Château Cibon är ett varumärke under Clos Cibonne. När de först startade vingården på 30-talet var det under namnet Château Cibon, vilket kom sig av att gårdens ursprungliga ägare var en sjöofficer som hette kapten Cibon.

Vineriet ligger i Le Pradet, några kilometer från Medelhavet där vingårdarna ligger mindre än en kilometer från havet. Clos Cibonne har varit under ekologisk konvertering sedan 2017, och Château Cibon Cuvée Marius 2019 är alltså ekologiskt odlat. Certifieringen erhålls dock först efter tre år och blir därför ekomärkt från och med nästa årgång.

Först och främst kommer druvorna som används i Cuvée Marius från noga utvalda vingårdslägen inom Château Cibons marker. Druvsorten och jordmånen har valts med omsorg för att ge optimala förutsättningar för druvorna att mogna på bästa möjliga sätt. Vinet är gjort på 90 % tibouren från över 60 år gamla stockar samt 10 % grenache. Inom appellationen Côtes de Provence är det förbjudet med endruvsviner (om man vill kunna ange ursprunget Provence), annars hade man faktiskt valt att göra vinet på enbart tibouren. Skörden genomförs för hand för att säkerställa att bara de bästa druvorna tas med. Därefter transporteras de varsamt till vineriet. Vid ankomsten genomgår druvorna en andra noggrann sortering för att avlägsna eventuella defekta eller omogna druvor.

Efter sorteringen pressas druvorna varsamt och förs över i jästankar. Den enda skalmacerering som äger rum är den som görs under pressningen vilken pågår i ca fyra timmar. Vinet är spontanjäst, och jäsningen sker i nya 2 600-liters foudres från Stockinger, där vinet sedan får vila i hela två år. Efter den önskade mognadstiden, utförs slutligen en blandning av de olika jordlotterna som jästs separat, för att hitta den perfekta balansen och komplexiteten i vinet.

2019 är alltså den senaste årgången som finns i handeln nu, vilket är ganska unikt för ett rosévin. De här vinerna har en fin utveckling med tiden och kan med fördel serveras med en hel del år på nacken. Den första årgången av vinet gjordes 2017, varför det inte finns några äldre årgångar att prova. 2017 har hittills utvecklats väldigt fint och kommer säkert att fortsätta så i några år till. 2019 kommer troligtvis vara vara på sin topp om kanske tre till sex år, och utvecklas fint i minst tio år.

Flaskan är i färgat glas vilket verkligen visar på respekt för innehållet. Château Cibon Cuvée Marius 2019 är ett vin som förtjänar att upplevas vid rätt tillfälle. Det är perfekt att njuta av vid en festlig middag eller att avnjuta ensamt, för att verkligen uppskatta dess kvaliteter. Servera runt 16-18°C för att bäst framhäva dess komplexitet och elegans.

Château Cibon Cuvée Marius
2019
Château Cibon Cuvée Marius
Karaktär: Vinet har en vacker, rubinröd färg som fångar ögat och ger en hint om vad vi har att förvänta oss i smaken. Doften har intensiva aromer av mogna röda bär, saftiga plommon och subtila inslag av örter och kryddor. Vinet är fylligt och välbalanserat, med silkeslena tanniner och en behaglig friskhet som ger struktur. Smaken av röda bär fortsätter att dominera, tillsammans med subtila toner av vanilj och kryddor som bidrar till en elegant komplexitet. Eftersmaken är lång och lämnar en behaglig touch av frukt.
750 ml - 14% -
599 kr

Slutledning: Unna er en flaska av det lite finare rosa i sommar, hinner ni inte dricka den i år så kan ni gott spara den till nästa sommar, eller sommaren därefter. Den som väntar på något gott…


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer
Världens dyraste rosévin

Världens dyraste rosévin

Är världens dyraste rosévin även världens bästa? Meningarna går isär, naturligtvis, själva utnämnandet är bara det kontroversiellt. Vinguiden har provat vinet och är… stum av förundran. Nu har vi dr..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer
Välkomna sommaren med National Rosé Day

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen. Det ä..

Läs mer
Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Naturens skönhet och blomsterprakt – det är vad modeskaparen Ida Ida Sjöstedt hade för ögonen när hon skapade etiketten till franska rosévinet Berne Grande Récolte. – Jag ville skapa perfekt h..

Läs mer