HEM

Aktuellt

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är våren här! Men det går faktiskt utmärkt att dricka rosévin året om, även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin och våra rosa favoriter just nu. 

Rosévin har blivit en storsäljare och ökar snabbt under våren och sommaren. Ändå är det många fördomar och myter som lever kvar om rosé – här reder vi ut de vanligaste.

1. Rött vin blandas med vitt

En mycket vanlig missuppfattning är att man blandar rött och vitt vin för att få ett rosévin. Att blanda vitt och rött vin får bara göras i Champagne, i övriga Europa är det förbjudet. Ett rosévin görs på samma sätt som ett rött vin av blå druvor, dock tas skalen bort efter en kort maceration med juicen för att inte ge för mycket färg till vinet, det kan röra sig om några minuter till timmar.

2. Rosévin passar inte till mat

Det fanns en tid när roséviner var ganska söta och sliskiga. Numera är de flesta roséer torra och friska, och passar utmärkt med mat. Du kan med fördel dricka dem till lätta kött- och fiskrätter eller en somrig buffé. Syran i vinet balanserar feta såser.

3. Ljus rosé bättre än mörk

Färgen säger ingenting om vinets kvalitet. Det är så enkelt att vissa druvsorter ger mörkare rosa färg. Om man tar bort druvskalen tidigare blir det också ett ljusare vin.

4. Rosévin är skräpvin

En gammal myt som lever kvar än i dag. Rosévin tillverkas med lika hög kvalitet som vita och röda viner. Det kan till och med vara svårare att framställa rosé än annat vin.

5. Rosévin är sött och sliskigt

Kanske den vanligaste myten. Men i dag stämmer det inte alls. Fler och fler konsumenter efterfrågar torra och friska viner och i dag finns en stor variation av roséviner, från snustorra till karamellsöta. Roséviner har i regel inte högre sockerhalt än andra viner.

Våra roséfavoriter just nu

Bread & Butter Rosé
2022
Bread & Butter Rosé
Baserat i Kalifornien gör Bread & Butter tillgängliga viner för vardagliga tillfällen året runt. Denna uppfriskande rosé har härliga toner av färsk jordgubb och melon, med inslag av hibiskus och rosenblad. Lättsam syra med ett rikt och långt avslut.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
169 kr

Il Barone Rosé
2023
Il Barone Rosé
Smaken är frisk och bärig med tydliga inslag av smultron, röda vinbär, hallon och jordgubb. Hög fin syra som balanserar den bäriga smaken väl. Dessutom i generös literflaska.
1000 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
89 kr

Falu Rosévin
Falu Rosévin
Mycket prisvärd rosé i somrig förpackning.Fruktig smak med inslag av hallon, smultron, blodgrape och röda äpplen.
3000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
219 kr

Le Roi Soleil Les Maîtres Vignerons de Saint-Tropez
2023
Le Roi Soleil Les Maîtres Vignerons de Saint-Tropez
Le Roi Soleil har en blandning av Provence druvsorter som Grenache, Cinsault, Syrah. Doften är sprillans fräsch med en arom som drar mot roségrape, jordgubbar och med en liten, örtig ton som stramar upp och retar aptiten. Passar till fågel, fisk och skaldjur, även utmärkt att dricka som aperitif.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer
Nya rosén som bara kan avnjutas på vinhotellet

Nya rosén som bara kan avnjutas på vinhotellet

Svart flaska och rosa innehåll. Här är rosévinet som nu är redo att hällas upp till alla förväntansfulla gäster på The Winery Hotel i Solna. – Det är spännande att se vad som händer om man utmanar f..

Läs mer
Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Oktober är här och det innebär nya vinsläpp på Systembolaget. Årets första riktiga höstmånad bjuder på burkbubbel, fyndbarolo och perfekta matchningar till höstens vilt- och svamprätter.  Listan upp..

Läs mer
Vinet som ändrade färg

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller. För någ..

Läs mer