HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är sommarvädret tillbaka! Men det går utmärkt att dricka rosévin även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin.

Rosévin har blivit en storsäljare och ökar snabbt under våren och sommaren. Ändå är det många fördomar och myter som lever kvar om rosé – här reder vi ut de vanligaste.

1. Rött vin blandas med vitt
En mycket vanlig missuppfattning. Det går inte att blanda rött och vitt vin och få rosévin. Det är till och med förbjudet utom i champagne. Ett rosévin görs på samma sätt som ett vitt vin, men med blåa druvor.

2. Rosévin passar inte till mat
Det fanns en tid när roséviner var ganska söta och sliskiga. Numera är de flesta roséer torra och friska, och passar utmärkt med mat. Du kan med fördel dricka dem till lätta kött- och fiskrätter eller en somrig buffé. Syran i vinet balanserar feta såser.

3. Ljus rosé bättre än mörk
Färgen säger ingenting om vinets kvalitet. Det är så enkelt att vissa druvsorter ger mörkare rosa färg. Om man tar bort druvskalen tidigare blir det också ett ljusare vin.

4. Rosévin är skräpvin
En gammal myt som lever kvar än i dag. Rosévin tillverkas med lika hög kvalitet som vita och röda viner. Det kan till och med vara svårare att framställa rosé än annat vin.

5. Rosévin är sött och sliskigt
Kanske den vanligaste myten. Men i dag stämmer det inte alls. De flesta konsumenter efterfrågar torra och friska viner och i dag är det sådana som erbjuds på Systembolaget. Roséviner har i regel inte högre sockerhalt än andra viner.


Du kanske även vill läsa dessa