HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är sommarvädret tillbaka! Men det går utmärkt att dricka rosévin även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin.

Rosévin har blivit en storsäljare och ökar snabbt under våren och sommaren. Ändå är det många fördomar och myter som lever kvar om rosé – här reder vi ut de vanligaste.

1. Rött vin blandas med vitt
En mycket vanlig missuppfattning. Det går inte att blanda rött och vitt vin och få rosévin. Det är till och med förbjudet utom i champagne. Ett rosévin görs på samma sätt som ett vitt vin, men med blåa druvor.

2. Rosévin passar inte till mat
Det fanns en tid när roséviner var ganska söta och sliskiga. Numera är de flesta roséer torra och friska, och passar utmärkt med mat. Du kan med fördel dricka dem till lätta kött- och fiskrätter eller en somrig buffé. Syran i vinet balanserar feta såser.

3. Ljus rosé bättre än mörk
Färgen säger ingenting om vinets kvalitet. Det är så enkelt att vissa druvsorter ger mörkare rosa färg. Om man tar bort druvskalen tidigare blir det också ett ljusare vin.

4. Rosévin är skräpvin
En gammal myt som lever kvar än i dag. Rosévin tillverkas med lika hög kvalitet som vita och röda viner. Det kan till och med vara svårare att framställa rosé än annat vin.

5. Rosévin är sött och sliskigt
Kanske den vanligaste myten. Men i dag stämmer det inte alls. De flesta konsumenter efterfrågar torra och friska viner och i dag är det sådana som erbjuds på Systembolaget. Roséviner har i regel inte högre sockerhalt än andra viner.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Filmstjärnan Brad Pitts nya vin “Studio” hyllar vinhuset Miravals legendariska musikstudio, där flera världsstjärnor spelat in låtar. Under åren har Brad och den välkända vinfamiljen Perrin produce..

Läs mer
”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Webb-TV: Färgstark rosé från Tavel

Webb-TV: Färgstark rosé från Tavel

Laxrosa rosé från Provence är bekant, men det här är någonting annat. Vinguidens resa till Rhône tog oss bland annat till Tavel, ett riktigt rosédistrikt, men med en helt annat produkt än den Proven..

Läs mer
Vinet som ändrade färg

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller. För någ..

Läs mer
Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Till valborg och första maj passar det extra bra med friska och fräscha drycker. Många väljer mousserande – men det finns många andra viner som passar lika bra. Säg adjö till v..

Läs mer