HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren med

Sköna maj, välkommen! Till valborg och första maj passar det extra bra med friska och fräscha drycker. Många väljer mousserande – men det finns många andra viner som passar lika bra. Säg adjö till vinterns fylliga smaker med härliga vårviner.

Mousserande vin som champagne, cava och prosecco är populära när det vankas valborgsfest. Det passar lika bra som måltidsdryck som till välkomstskålen eller framför majbrasan. Mousserande vin är överraskande mångsidigt när det kommer till att para ihop med mat. Mousserande går till och med dricka tillsammans med inlagd sill, men passar kanske allra bäst med skaldjur, fisk och kyckling. Den som vill ha ett lite sötare och fruktigare mousserande vin kan välja italienska Asti som går bra ihop med frukt och desserter.

Mousserande rosévin blir allt mer populärt, och nu finns även rosa prosecco. Lite mindre torrt mousserande rosé lämpar sig extra bra som en härlig sällskapsdryck till valborg, särskilt om gästerna inte gillar torr champagne.

För den som vill prova ett mousserande rödvin med låg alkoholhalt kan vi rekommendera att prova Brachetto d´Acqui från italienska Piemonte. Vinet är rubinrött och fruktigt och har toner av jordgubbe, hallon, russin, mjöd, ros, citron och kryddor. En väldigt spännande sällskapsdryck, eller gott till ost och desserter med bär.

Även Lambrusco är ett mousserande rött vin från Italien med en härlig vårkänsla. Den kan med fördel avnjutas som en livlig sällskapsdryck vid majelden, eller till en lättare vårlunch med sallad och mögelost.

Vin i alla ära, men många föredrar en en öl för att fira vårens ankomst. En veteöl är både friskt och smakrikt och passar perfekt för att fira att vintern är över. En weissbier passar perfekt med en bratwurst som du grillat över majbrasan. Surkål eller en potatissallad är det perfekta tilltugget.

För den som vill smaka vårprimörer så har Oppigårds Bryggeri släppt en speciell våröl för 2021. En bitter med maltig smak med tydlig beska, inslag av knäck, apelsinskal, sirapslimpa och aprikosmarmelad.

Vintern rasat ut bland våra fjällar drivans blommor smälta ned och dö!
Ha nu en härlig valborg önskar vi på Vinguiden, och glöm inte att hålla avstånd vid brasan och majfirande.

Bärigt, pärlande, mycket friskt vin med inslag av körsbär, jordgubbar, granatäpple, lingon och blodapelsin.
750 ml - 11.5% -
129 kr

Humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av grapefrukt, ananas, apelsinskal och ljust bröd.
330 ml - 6.5% -
35.90 kr

Fruktig smak med inslag av persika, örter, hallon, kex och blodapelsin.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
89 kr

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter, kex, persika och citrus.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
89 kr

Friska toner av gröna äpplen, lime och med en tydlig torrhet. Utan tillsatt socker!
750 ml - 11.5% -
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa