HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, kanske?

I trakterna kring Modena och Bologna tillverkas massor av Lambrusco med bra kvalitet. Här vill man ha sitt bubblande vin djupt röd i färgen, generöst fruktig med en viss fruktsötma, men fortfarande torr.

Operasångaren Luciano Pavarotti var stor ambassadör för Lambrusco och det var inte så konstigt, han var ju född strax utanför Modena och alla i hans omgivning drack med stolthet sitt ”eget” röda bubbel..

Doft: Juicig doft med inslag av mosade jordgubbar, hallon, svarta vinbär och mörka körsbär.

Smak: Lätt mousserande vin med liten sötma med smak av svarta vinbär, jordgubbar och druvjuice.

750 ml - 7.5% - Sockerhalt 4.8 g per 100 ml
88 kr

För många är Lambrusco synonymt med ljusa och halvsöta viner som påminner om kolsyrad jordgubbssaft. Det var nämligen såna Lambruscoviner som fanns på Systembolaget under flera årtionden. Det konsumerades stora mängder Lambrusco i världen på 70- och 80-talet, men tyvärr brydde sig ett fåtal om kvaliteten på den tiden.

Producenterna fyllde flaskorna med vad som helst vilket inte bara skadade druvans rykte utan även både namnet och ursprungsbeteckningen Lambrusco. De flaskorna hade blivit underkända direkt av Pavarotti och invånare i Modena. Idag är vinet framgångsrikt igen, tack vare ett antal entusiastiska vinodlare som vägrar släppa på kvaliteten.

Lambrusco är från början en italiensk röd druvsort med anor tillbaka till romartiden. Det är framförallt i Emilia-Romagna som druvorna odlas, men även i ytterligare en del områden i Italien. Faktum är att det finns närmare 60 kloner av druvan idag, men den vanligaste och utan tvekan mest odlade är salamino.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa