HEM

Aktuellt

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, kanske?

I trakterna kring Modena och Bologna tillverkas massor av Lambrusco med bra kvalitet. Här vill man ha sitt bubblande vin djupt röd i färgen, generöst fruktig med en viss fruktsötma, men fortfarande torr.

Operasångaren Luciano Pavarotti var stor ambassadör för Lambrusco och det var inte så konstigt, han var ju född strax utanför Modena och alla i hans omgivning drack med stolthet sitt ”eget” röda bubbel..

Riunite Lambrusco Farfalle
Riunite Lambrusco Farfalle
Doft: Juicig doft med inslag av mosade jordgubbar, hallon, svarta vinbär och mörka körsbär.

Smak: Lätt mousserande vin med liten sötma med smak av svarta vinbär, jordgubbar och druvjuice.

750 ml - 7.5% - Sockerhalt 4.8 g per 100 ml
99 kr

För många är Lambrusco synonymt med ljusa och halvsöta viner som påminner om kolsyrad jordgubbssaft. Det var nämligen såna Lambruscoviner som fanns på Systembolaget under flera årtionden. Det konsumerades stora mängder Lambrusco i världen på 70- och 80-talet, men tyvärr brydde sig ett fåtal om kvaliteten på den tiden.

Producenterna fyllde flaskorna med vad som helst vilket inte bara skadade druvans rykte utan även både namnet och ursprungsbeteckningen Lambrusco. De flaskorna hade blivit underkända direkt av Pavarotti och invånare i Modena. Idag är vinet framgångsrikt igen, tack vare ett antal entusiastiska vinodlare som vägrar släppa på kvaliteten.

Lambrusco är från början en italiensk röd druvsort med anor tillbaka till romartiden. Det är framförallt i Emilia-Romagna som druvorna odlas, men även i ytterligare en del områden i Italien. Faktum är att det finns närmare 60 kloner av druvan idag, men den vanligaste och utan tvekan mest odlade är salamino.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Bästa fruktbubblet

Bästa fruktbubblet

Sugen på ett glas lättsamt, pärlande vin? Då är sommarens trendvin något för dig: fruktbubbel, lagom lättsinnigt med markerad fruktighet och mjuka bubblor som ger vinet en fin fräschör. Det behöver ..

Läs mer
Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer