HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, kanske?

I trakterna kring Modena och Bologna tillverkas massor av Lambrusco med bra kvalitet. Här vill man ha sitt bubblande vin djupt röd i färgen, generöst fruktig med en viss fruktsötma, men fortfarande torr.

Operasångaren Luciano Pavarotti var stor ambassadör för Lambrusco och det var inte så konstigt, han var ju född strax utanför Modena och alla i hans omgivning drack med stolthet sitt ”eget” röda bubbel..

Riunite Lambrusco Farfalle
Riunite Lambrusco Farfalle
Doft: Juicig doft med inslag av mosade jordgubbar, hallon, svarta vinbär och mörka körsbär.

Smak: Lätt mousserande vin med liten sötma med smak av svarta vinbär, jordgubbar och druvjuice.

750 ml - 7.5% - Sockerhalt 4.8 g per 100 ml
95 kr

För många är Lambrusco synonymt med ljusa och halvsöta viner som påminner om kolsyrad jordgubbssaft. Det var nämligen såna Lambruscoviner som fanns på Systembolaget under flera årtionden. Det konsumerades stora mängder Lambrusco i världen på 70- och 80-talet, men tyvärr brydde sig ett fåtal om kvaliteten på den tiden.

Producenterna fyllde flaskorna med vad som helst vilket inte bara skadade druvans rykte utan även både namnet och ursprungsbeteckningen Lambrusco. De flaskorna hade blivit underkända direkt av Pavarotti och invånare i Modena. Idag är vinet framgångsrikt igen, tack vare ett antal entusiastiska vinodlare som vägrar släppa på kvaliteten.

Lambrusco är från början en italiensk röd druvsort med anor tillbaka till romartiden. Det är framförallt i Emilia-Romagna som druvorna odlas, men även i ytterligare en del områden i Italien. Faktum är att det finns närmare 60 kloner av druvan idag, men den vanligaste och utan tvekan mest odlade är salamino.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer