HEM

Aktuellt

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, kanske?

I trakterna kring Modena och Bologna tillverkas massor av Lambrusco med bra kvalitet. Här vill man ha sitt bubblande vin djupt röd i färgen, generöst fruktig med en viss fruktsötma, men fortfarande torr.

Operasångaren Luciano Pavarotti var stor ambassadör för Lambrusco och det var inte så konstigt, han var ju född strax utanför Modena och alla i hans omgivning drack med stolthet sitt ”eget” röda bubbel..

Riunite Lambrusco Farfalle
Riunite Lambrusco Farfalle
Doft: Juicig doft med inslag av mosade jordgubbar, hallon, svarta vinbär och mörka körsbär.

Smak: Lätt mousserande vin med liten sötma med smak av svarta vinbär, jordgubbar och druvjuice.

750 ml - 7.5% - Sockerhalt 4.8 g per 100 ml
109 kr

För många är Lambrusco synonymt med ljusa och halvsöta viner som påminner om kolsyrad jordgubbssaft. Det var nämligen såna Lambruscoviner som fanns på Systembolaget under flera årtionden. Det konsumerades stora mängder Lambrusco i världen på 70- och 80-talet, men tyvärr brydde sig ett fåtal om kvaliteten på den tiden.

Producenterna fyllde flaskorna med vad som helst vilket inte bara skadade druvans rykte utan även både namnet och ursprungsbeteckningen Lambrusco. De flaskorna hade blivit underkända direkt av Pavarotti och invånare i Modena. Idag är vinet framgångsrikt igen, tack vare ett antal entusiastiska vinodlare som vägrar släppa på kvaliteten.

Lambrusco är från början en italiensk röd druvsort med anor tillbaka till romartiden. Det är framförallt i Emilia-Romagna som druvorna odlas, men även i ytterligare en del områden i Italien. Faktum är att det finns närmare 60 kloner av druvan idag, men den vanligaste och utan tvekan mest odlade är salamino.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Vi svenskar fullkomligt älskar det här med bubbel. Nu ser vi fram emot en säsong sprängfylld av prosecco, cava och allt annat härligt bubbel som alltid gör sommaren lite soligare! Här kommer en list..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
3 läskiga vintips till halloween

3 läskiga vintips till halloween

Halloween, årets läskigaste tidpunkt är snart här och då krävs läskiga vintips. Vissa föredrar bus eller godis men vi föredrar vin. Men då ska det vara ett riktigt Hallovin. Här är några viner som v..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer