HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var ett faktum.

Det är få förunnat att slå ett världsrekord. Men det har Vinguiden gjort. För ett år sedan satt 768 personer och lyssnade lydigt på en master class om champagne, om historia, distriktets förutsättningar och om olika vintyper. I över en och en halv timme. Sedan tog provningen vid.

Fem champagner presenterades, alla i olika stilar, ett krav från Guinness World Records som var på plats influgna från London för att kontrollera att allt gick rätt till. Och det gjorde det, med råge. Senare på kvällen utropades Vinguiden till ny världsrekordhållare i champagneprovning. Under närmare 800 champagneälskares jubel.

Men det var på håret. Veckan innan hade nämligen champagnegiganten Moët satt rekord i Australien, ett rekord som emellertid blev rekordkort i Guiness historia. Skyll gärna på Vinguiden för det.

Över 400 flaskor champagne korkades upp, 4 000 glas fylldes av 30 sommelierer, 20 kontrollanter var dessutom på plats under ledning av Guinness World Records representant. Endast tre glas gick sönder. En av många saker som imponerande under kvällen.

De fem vinerna som provades var:

Charles Orban Brut Blanc de Blancs
Charles Orban Brut Blanc de Blancs

Doft: Stenig, jordig, tydligt ursprung, frisk i välbalanserad stil.
Smak: Balanserad med inslag av citrus, nöt, äpple, smör, jord i ursprungspräglad stil och väl sammansatt i eftersmak.
750 ml - 12% -
379 kr

Louis Massing Brut
Louis Massing Brut

Doft: Brödig, nötig i ursprungstypisk stil, balans med äppeltoner och liten mineral karaktär.

Smak: Balanserad, fruktig, drickvänlig med inslag av mineral, gröna äpplen, frisk, torr i mer gräsig stil.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
229 kr

Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles Heidsieck Brut Réserve

Doft: Angenäm doft med djup ton av mineralitet, mogen äppelfrukt, mocka, gräs, tropiska frukter, ananas, vit persika med väl sammansatt karaktär.

Smak: Bra balans, fin syra, citrus, lite omogen apelsin, nötig i frisk stil, aningen brödig med peppriga inslag och en storslagen längd.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
499 kr

Alice Bardot Brut Rosé
Alice Bardot Brut Rosé

Doft: Inslag av röda bär i doft, smultron i frisk stil återhållen, lite enbär, blåbär, röda äpplen.

Smak: Röda bär, lite apelsin, jordgubbar, liten sträv ton, lingon, något kärv men viss balans i sötfruktig stil.

750 ml - 12.00% - Sockerhalt 9 g/l
199.00 kr

Collet Brut Millesime
2008
Collet Brut Millesime

Doft: Mogna äpplen, aromatisk karaktär med inslag av frukt, aningen smörig, balanserad stil.

Smak: Lätt mineral ton, utvecklad karaktär, mogna äpplen, citrus, viss smörig karaktär, nötter med frisk ton och en lång eftersmak i balanserad stil med fin krämig karaktär.

750 ml - 12.5% -
599 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

Det finns över 800 champagner på Systembolaget. Många bra, andra mycket bra. Vi tipsar om de 10 bästa just nu. [product]6792|Fruktig, frisk ton med inslag av gröna äpplen, gyllenbär, rostade inslag,..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Le Taittinger

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina prakti..

Läs mer