HEM

Aktuellt

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var ett faktum.

Det är få förunnat att slå ett världsrekord. Men det har Vinguiden gjort. För ett år sedan satt 768 personer och lyssnade lydigt på en master class om champagne, om historia, distriktets förutsättningar och om olika vintyper. I över en och en halv timme. Sedan tog provningen vid.

Fem champagner presenterades, alla i olika stilar, ett krav från Guinness World Records som var på plats influgna från London för att kontrollera att allt gick rätt till. Och det gjorde det, med råge. Senare på kvällen utropades Vinguiden till ny världsrekordhållare i champagneprovning. Under närmare 800 champagneälskares jubel.

Men det var på håret. Veckan innan hade nämligen champagnegiganten Moët satt rekord i Australien, ett rekord som emellertid blev rekordkort i Guiness historia. Skyll gärna på Vinguiden för det.

Över 400 flaskor champagne korkades upp, 4 000 glas fylldes av 30 sommelierer, 20 kontrollanter var dessutom på plats under ledning av Guinness World Records representant. Endast tre glas gick sönder. En av många saker som imponerande under kvällen.

De fem vinerna som provades var:

Charles Orban Brut Blanc de Blancs
Charles Orban Brut Blanc de Blancs

Doft: Stenig, jordig, tydligt ursprung, frisk i välbalanserad stil.
Smak: Balanserad med inslag av citrus, nöt, äpple, smör, jord i ursprungspräglad stil och väl sammansatt i eftersmak.
750 ml - 12% -
389 kr

Louis Massing Brut
Louis Massing Brut

Doft: Brödig, nötig i ursprungstypisk stil, balans med äppeltoner och liten mineral karaktär.

Smak: Balanserad, fruktig, drickvänlig med inslag av mineral, gröna äpplen, frisk, torr i mer gräsig stil.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
259 kr

Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles Heidsieck Brut Réserve

Doft: Angenäm doft med djup ton av mineralitet, mogen äppelfrukt, mocka, gräs, tropiska frukter, ananas, vit persika med väl sammansatt karaktär.

Smak: Bra balans, fin syra, citrus, lite omogen apelsin, nötig i frisk stil, aningen brödig med peppriga inslag och en storslagen längd.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
559 kr

Alice Bardot Brut Rosé
Alice Bardot Brut Rosé

Doft: Inslag av röda bär i doft, smultron i frisk stil återhållen, lite enbär, blåbär, röda äpplen.

Smak: Röda bär, lite apelsin, jordgubbar, liten sträv ton, lingon, något kärv men viss balans i sötfruktig stil.

750 ml - 12.00% - Sockerhalt 9 g/l
199.00 kr

Collet Brut Millesime
2008
Collet Brut Millesime

Doft: Mogna äpplen, aromatisk karaktär med inslag av frukt, aningen smörig, balanserad stil.

Smak: Lätt mineral ton, utvecklad karaktär, mogna äpplen, citrus, viss smörig karaktär, nötter med frisk ton och en lång eftersmak i balanserad stil med fin krämig karaktär.

750 ml - 12.5% -
669 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker. Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har ..

Läs mer
Vinguidens världsrekord en succé

Vinguidens världsrekord en succé

Det har säkert inte undgått någon att Vinguiden numera kan titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Det var i lördags Vinguiden hade lyckats samla 768 personer till sin världsrekordprov..

Läs mer
Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Vi svenskar fullkomligt älskar det här med bubbel. Nu ser vi fram emot en säsong sprängfylld av prosecco, cava och allt annat härligt bubbel som alltid gör sommaren lite soligare! Här kommer en list..

Läs mer