HEM

Aktuellt

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker.

Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har vi valt ut några viner med beteckningen brut nature. Det innebär att vinet inte har något tillsatt socker och därmed en lägre sockerhalt. Så inte bara kan du ha kul med bubbel, utan också ge dig själv en klapp på axeln att du valt ett hälsosammare alternativ.

1. Ayala, Brut Nature

Ayala Brut Nature
Ayala Brut Nature
Denna champagne har lagrats mellan 4 till 5 år på sin jästfällning och består av Pinot Noir, Chardonnay samt Pinot Meunier. Det har gett vinet en frisk och krispig smak med inslag av gröna äpplen, citrus, mineralitet och eleganta brödiga toner med lång eftersmak.

Champagnen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 499 kr.

750 ml - 12% -
559 kr

2. André Clouet, Silver Brut Nature

André Clouet Silver Brut Nature
André Clouet Silver Brut Nature
Från Champagne kommer även detta mousserande vin gjort helt på Pinot Noir. Vinet har legat en tid på ekfat som tidigare haft sauternesvin i sig. Det har tack vare detta fått en nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, mineral, hasselnötter, ljust bröd, vit choklad och apelsin.

Champagnen finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 399 kr.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
399 kr

3. Jérôme Arnoux, Brut Nature

Jérôme Arnoux Brut Nature
Jérôme Arnoux Brut Nature
Detta franska mousserande vin kommer från Jura i östra Frankrike. Det är gjort på 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay och lagrats i 36 månader på jästfällning. Vinet har en fruktig, ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen, mineral, honungsmelon, örter och lime.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 189 kr.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
188 kr

4. Rotari, Blanc de Blancs Extra Brut, 2016

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
2017
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
Från Dolomiternas fot i Italien kommer detta mycket torra mousserande vin helt gjort på druvan Chardonnay. Vinet har lagrats i hela 48 månader på jästfällningen innan det buteljeras. Det har gett det en kruttorr, mycket frisk, fruktig, elegant smak med inslag av rostat bröd, mineral, gula äpplen, grapefrukt och nötter.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 155 kr.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

5. MIM Natura, Brut Nature Reserva, 2017

MIM Natura Brut Nature Reserva
2017
MIM Natura Brut Nature Reserva
Denna spanska cava består av Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Druvorna har odlats i Penedes, väster om Barcelona, ett område berömt för sina mousserande viner. Cavan är frisk, fräsch och torr med fruktiga inslag av gult samt grönt äpple, päron, apelsin, grapefrukt, bröd, mineral och honungsmelon.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 149 kr.

750 ml - 12% -
149 kr

6. Eòlic, Brut Nature

Eòlic Brut Nature
Eòlic Brut Nature
Sist ut är en spansk cava som kommer i en smidig burk på 20 cl. Även detta mousserande vin kommer från Penedes och består till 50% av druvan Macabeu och 50% Xarel-lo. Det är det perfekta bubblet att ha med sig på resa eller utflykt, eftersom du inte behöver hantera varken flaska och glas.

Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 37 kr.

200 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
37 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Fem bästa cavor just nu

Fem bästa cavor just nu

Det spanska mousserande vinet, cava, återhämtar sig efter prosecco-febern. Och det är inte konstigt då vinerna blir bättre och bättre. Vinguiden tipsar därför om de fem bästa cavorna just nu. Länge ..

Läs mer
Bästa glaset till champagne

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller? Under ..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer