HEM

Aktuellt

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker.

Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har vi valt ut några viner med beteckningen brut nature. Det innebär att vinet inte har något tillsatt socker och därmed en lägre sockerhalt. Så inte bara kan du ha kul med bubbel, utan också ge dig själv en klapp på axeln att du valt ett hälsosammare alternativ.

1. Ayala, Brut Nature

Ayala Brut Nature
Ayala Brut Nature
Denna champagne har lagrats mellan 4 till 5 år på sin jästfällning och består av Pinot Noir, Chardonnay samt Pinot Meunier. Det har gett vinet en frisk och krispig smak med inslag av gröna äpplen, citrus, mineralitet och eleganta brödiga toner med lång eftersmak.

Champagnen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 499 kr.

750 ml - 12% -
639 kr

2. André Clouet, Silver Brut Nature

André Clouet Silver Brut Nature
André Clouet Silver Brut Nature
Från Champagne kommer även detta mousserande vin gjort helt på Pinot Noir. Vinet har legat en tid på ekfat som tidigare haft sauternesvin i sig. Det har tack vare detta fått en nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, mineral, hasselnötter, ljust bröd, vit choklad och apelsin.

Champagnen finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 399 kr.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
399 kr

3. Jérôme Arnoux, Brut Nature

Jérôme Arnoux Brut Nature
Jérôme Arnoux Brut Nature
Detta franska mousserande vin kommer från Jura i östra Frankrike. Det är gjort på 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay och lagrats i 36 månader på jästfällning. Vinet har en fruktig, ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen, mineral, honungsmelon, örter och lime.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 189 kr.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

4. Rotari, Blanc de Blancs Extra Brut, 2016

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
2017
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut
Från Dolomiternas fot i Italien kommer detta mycket torra mousserande vin helt gjort på druvan Chardonnay. Vinet har lagrats i hela 48 månader på jästfällningen innan det buteljeras. Det har gett det en kruttorr, mycket frisk, fruktig, elegant smak med inslag av rostat bröd, mineral, gula äpplen, grapefrukt och nötter.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 155 kr.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

5. MIM Natura, Brut Nature Reserva, 2017

MIM Natura Brut Nature Reserva
2017
MIM Natura Brut Nature Reserva
Denna spanska cava består av Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Druvorna har odlats i Penedes, väster om Barcelona, ett område berömt för sina mousserande viner. Cavan är frisk, fräsch och torr med fruktiga inslag av gult samt grönt äpple, päron, apelsin, grapefrukt, bröd, mineral och honungsmelon.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 149 kr.

750 ml - 12% -
149 kr

6. Eòlic, Brut Nature

Eòlic Brut Nature
Eòlic Brut Nature
Sist ut är en spansk cava som kommer i en smidig burk på 20 cl. Även detta mousserande vin kommer från Penedes och består till 50% av druvan Macabeu och 50% Xarel-lo. Det är det perfekta bubblet att ha med sig på resa eller utflykt, eftersom du inte behöver hantera varken flaska och glas.

Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 37 kr.

200 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
39 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Viner som hyllar kvinnor

Viner som hyllar kvinnor

Över hela världens uppmärksammas kvinnor på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att hylla alla fantastiska kvinnor, och vad passar då inte bättre än några viner med riktiga pow..

Läs mer
Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer
Champagnehusets nya designsamarbete

Champagnehusets nya designsamarbete

Miss Li är inte bara en folkkär musiker. Nu har hon även blivit designer av champagne. – Jag ville skapa en förpackning som tar för sig och som gör mig glad med starka poppiga färger och där designe..

Läs mer
Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer