HEM

Aktuellt

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen.

Det är faktiskt en svensk bakom firandet. Bodvar Hafström startade år 2006 Bodvár House of Rosés efter en lång släkttradition inom cognac, cigarrer och vin som sträcker sig hela 160 år bakåt i tiden.

Visst är man inte ensam om att tycka att de fruktiga rosévinerna gör sig bäst på sommaren när man kan avnjuta ett glas i goda vänners sällskap. Och precis så har det faktiskt sett ut när det kommer till försäljningen av rosévin i Sverige, som under en lång tid peakat under sommarmånaderna. Sedan 2006 har rosé dock blivit allt vanligare att konsumera året runt, något man tror beror på att vinet börjat få en helt annan ställning som dryck till mat.

Oavsett om du föredrar rosé till middagen eller som ett sällskapsvin att smutta på i sommarvärmen är det ingen fråga om att rosé går hem hos de flesta. Därför är vi helt med på tåget inför National Rosé Day och har flera goda sorter att rekommendera som passar perfekt till den här dagen.

3 goda roséviner för att fira National Rosé Day:

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé
2022
Les Remparts des Ceps Dorés Rosé
Detta rosévin från Frankrike har inslag av smultron, persika, rabarber, hibiskus och örter. Passar utmärkt att serveras till fisk, kyckling eller en god sommarsallad.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
72 kr

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc
2022
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc
Ett rosévin i 1-litersflaska, som för tankarna till svenska försommarkvällar men också till ljummen medelhavsbris och doft av lavendel. Det passar lika bra som sällskapsdryck som till mat.
1000 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
89 kr

Essence Organic Rosé
2022
Essence Organic Rosé
Elegant och krispigt rosévin gjort på spanska solmogna ekologiska druvor. Smaken är frisk, fräsch och silkeslen med inslag av jordgubbar, grapefrukt, citrus samt toner av rosenblad.
3000 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Mattias Larsson på jakt efter menyn till rosa vin i alla väder.

Läs mer
Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer
5 viner att avnjuta i vårsolen

5 viner att avnjuta i vårsolen

Nu går vi äntligen mot varmare tider, dagarna blir längre och vi spenderar allt mer tid utomhus. Med sol och värme kommer suget efter friska, fruktiga viner som passar bra till en picknick eller att..

Läs mer
Snart kan du äta roséglass i stora lass

Snart kan du äta roséglass i stora lass

Nu börjar glasstillverkarna förstå storheten med rosévin. Den amerikanska lyxglassen Häagen-Dazs har skapat en vinglass med en rosafärgad virvel, för att attrahera vuxna rosé-älskare. Namnet: Rosé &..

Läs mer