HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen.

Det är faktiskt en svensk bakom firandet. Bodvar Hafström startade år 2006 Bodvár House of Rosés efter en lång släkttradition inom cognac, cigarrer och vin som sträcker sig hela 160 år bakåt i tiden.

Visst är man inte ensam om att tycka att de fruktiga rosévinerna gör sig bäst på sommaren när man kan avnjuta ett glas i goda vänners sällskap. Och precis så har det faktiskt sett ut när det kommer till försäljningen av rosévin i Sverige, som under en lång tid peakat under sommarmånaderna. Sedan 2006 har rosé dock blivit allt vanligare att konsumera året runt, något man tror beror på att vinet börjat få en helt annan ställning som dryck till mat.

Oavsett om du föredrar rosé till middagen eller som ett sällskapsvin att smutta på i sommarvärmen är det ingen fråga om att rosé går hem hos de flesta. Därför är vi helt med på tåget inför National Rosé Day och har flera goda sorter att rekommendera som passar perfekt till den här dagen.

3 goda roséviner för att fira National Rosé Day:

Detta rosévin från Frankrike har inslag av smultron, persika, rabarber, hibiskus och örter. Passar utmärkt att serveras till fisk, kyckling eller en god sommarsallad.
375 ml - 13.5% -
59 kr

Ett rosévin i 1-litersflaska, som för tankarna till svenska försommarkvällar men också till ljummen medelhavsbris och doft av lavendel. Det passar lika bra som sällskapsdryck som till mat.
1000 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
89 kr

Elegant och krispigt rosévin gjort på spanska solmogna ekologiska druvor. Smaken är frisk, fräsch och silkeslen med inslag av jordgubbar, grapefrukt, citrus samt toner av rosenblad.
3000 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa