HEM

Aktuellt

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen.

Det är faktiskt en svensk bakom firandet. Bodvar Hafström startade år 2006 Bodvár House of Rosés efter en lång släkttradition inom cognac, cigarrer och vin som sträcker sig hela 160 år bakåt i tiden.

Visst är man inte ensam om att tycka att de fruktiga rosévinerna gör sig bäst på sommaren när man kan avnjuta ett glas i goda vänners sällskap. Och precis så har det faktiskt sett ut när det kommer till försäljningen av rosévin i Sverige, som under en lång tid peakat under sommarmånaderna. Sedan 2006 har rosé dock blivit allt vanligare att konsumera året runt, något man tror beror på att vinet börjat få en helt annan ställning som dryck till mat.

Oavsett om du föredrar rosé till middagen eller som ett sällskapsvin att smutta på i sommarvärmen är det ingen fråga om att rosé går hem hos de flesta. Därför är vi helt med på tåget inför National Rosé Day och har flera goda sorter att rekommendera som passar perfekt till den här dagen.

3 goda roséviner för att fira National Rosé Day:

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé
2023
Les Remparts des Ceps Dorés Rosé
Detta rosévin från Frankrike har inslag av smultron, persika, rabarber, hibiskus och örter. Passar utmärkt att serveras till fisk, kyckling eller en god sommarsallad.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
73 kr

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc
2022
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc
Ett rosévin i 1-litersflaska, som för tankarna till svenska försommarkvällar men också till ljummen medelhavsbris och doft av lavendel. Det passar lika bra som sällskapsdryck som till mat.
1000 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Essence Organic Rosé
2023
Essence Organic Rosé
Elegant och krispigt rosévin gjort på spanska solmogna ekologiska druvor. Smaken är frisk, fräsch och silkeslen med inslag av jordgubbar, grapefrukt, citrus samt toner av rosenblad.
3000 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
“Rosé är den nya tidens champagne”

“Rosé är den nya tidens champagne”

Rosévin har på senare år tagit stor plats på den internationella vinmarknaden. Detta är mycket tack vare arbetet som den erkände vinmakaren Matthieu Perrin gjort tillsammans med sin affärspartner Br..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Trenden är tydlig. Allt fler svenskar vill njuta av alkoholfritt vin – och drycken får gärna vara i miljövänlig förpackning. – Därför är det är fantastiskt att vi får vara först i Sverige med ..

Läs mer
Rosé och romantik

Rosé och romantik

Sommar är lika med semester och ledighet för de flesta av oss, en tid då vi äntligen hänger av oss arbetskläderna, går barfota i gräset eller borrar ner tårna i sanden. Sommarperioden är också den t..

Läs mer
Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Då vi pratar om kvalitetsviner pratar vi nästan alltid om röda eller vita viner, men sällan de rosa. Roséviner har en liten utmaning i att få oss konsumenter att inse att även dessa kan vara komplex..

Läs mer