HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade rosé

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence – och läsa en fantastisk historia om hur kärleken till ett hus slutar med egen vinproduktion.

Bengt Sundström kommer ursprungligen från Stockholm och hade arbetat på auktionshuset Bruun Rasmussen i Köpenhamn innan han köpte det redan existerande Lauritz Christensen auktioner för 20 år sedan. Han konverterade det till Lauritz.com, det första auktionshuset i världen som gick över till internetauktioner – och han blev stormrik.

För en del av sin förmögenhet ville han och hustrun Mette Rode köpa en sommarstuga. De såg en bostadsannons i Financial Times, en fantastisk byggnad med pampig allé och många kvadrat (21 sovplatser, 14 badrum) och bestämde sig för att åka ner och kika på det. Trots att huset – eller snarare gården – låg i Provence, som de inte visste mycket om. Men de blev föll pladask för huset.

– Vi skulle ju absolut inte köpa sommarhus i Provence, som alla andra, har Bengt Sundström berättat. Lite senare fick Bengt veta att både Brad Pitt och Julio Iglesias varit intresserade av huset. Brad Pitt och Angelina Jolie köpte så småningom en större vingård lite längre bort.

Med gården fick de plötsligt en stor vinodling på köpet, beläget strax nordost om Aix-en-Provence på 400 meters höjd, vilket ger ett perfekt mikroklimat för druvor som cabernet sauvignon, grenache och syrah som odlas på de enorma vinfälten runtom.

Bengt och Mette fick plötsligt lära sig massor om vintillverkning och har dessutom arbetat aktivt för att nå ut med sina viner till några av Frankrikes absoluta topp­krogar och optimerat produktionen genom att bland annat nyplantera vita druvor. Resultatet av deras jobb börjar löna sig. Nu kommer nämligen deras hyllade rosévin – 2019 Château Vignelaure Rosé – tillbaka på Systembolaget efter två år.

Rosén är framställt på 40% Grenache, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon samt 10% Vermentino. Årgång 2019 bland annat fått 93 poäng (av 100) i Wine Enthusiast samt guldmedalj i Concours Agricole de Paris. Inte illa jobbat av en person som bara ville ha en sommarstuga.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Rosévin blir allt populärare och många förknippar det med vår och sommar. Nu kommer ett nytillskottet Golden Year Rosé från kända poddsystrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. – Vi har prov..

Läs mer
Rosévin i storslagen miljö

Rosévin i storslagen miljö

Det rosa vinet har idag fått en helt annan prägel. Borta är masskonsumtion (nåja) och fram träder en del mycket spännande viner av hög kvalitet. Det är Provence som återigen sätter trenden. Egendome..

Läs mer
Sommarens nya rosé – på burk

Sommarens nya rosé – på burk

Vad sägs om att dricka rosé ur aluminuimburk i sommar? Vinproducenten Dark Horse ligger bakom det annorlunda tillskottet till svenskarnas roséutbud. – Den friska aromen gör att vinet passar fint att..

Läs mer
Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggrann..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer