HEM

Aktuellt

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade rosé

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence – och läsa en fantastisk historia om hur kärleken till ett hus slutar med egen vinproduktion.

Bengt Sundström kommer ursprungligen från Stockholm och hade arbetat på auktionshuset Bruun Rasmussen i Köpenhamn innan han köpte det redan existerande Lauritz Christensen auktioner för 20 år sedan. Han konverterade det till Lauritz.com, det första auktionshuset i världen som gick över till internetauktioner – och han blev stormrik.

För en del av sin förmögenhet ville han och hustrun Mette Rode köpa en sommarstuga. De såg en bostadsannons i Financial Times, en fantastisk byggnad med pampig allé och många kvadrat (21 sovplatser, 14 badrum) och bestämde sig för att åka ner och kika på det. Trots att huset – eller snarare gården – låg i Provence, som de inte visste mycket om. Men de blev föll pladask för huset.

– Vi skulle ju absolut inte köpa sommarhus i Provence, som alla andra, har Bengt Sundström berättat. Lite senare fick Bengt veta att både Brad Pitt och Julio Iglesias varit intresserade av huset. Brad Pitt och Angelina Jolie köpte så småningom en större vingård lite längre bort.

Med gården fick de plötsligt en stor vinodling på köpet, beläget strax nordost om Aix-en-Provence på 400 meters höjd, vilket ger ett perfekt mikroklimat för druvor som cabernet sauvignon, grenache och syrah som odlas på de enorma vinfälten runtom.

Bengt och Mette fick plötsligt lära sig massor om vintillverkning och har dessutom arbetat aktivt för att nå ut med sina viner till några av Frankrikes absoluta topp­krogar och optimerat produktionen genom att bland annat nyplantera vita druvor. Resultatet av deras jobb börjar löna sig. Nu kommer nämligen deras hyllade rosévin – 2019 Château Vignelaure Rosé – tillbaka på Systembolaget efter två år.

Rosén är framställt på 40% Grenache, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon samt 10% Vermentino. Årgång 2019 bland annat fått 93 poäng (av 100) i Wine Enthusiast samt guldmedalj i Concours Agricole de Paris. Inte illa jobbat av en person som bara ville ha en sommarstuga.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Rosévinet som inspirerats av musik

Rosévinet som inspirerats av musik

Kan man jämföra vin med musik? Jo, om man är en gammal manager för rockband som blivit vinmakare. – Inspirerat av hur musik kan förändra vår sinnesstämning, spelar vinet Band of Roses Rosé en färgst..

Läs mer
Snart kan du äta roséglass i stora lass

Snart kan du äta roséglass i stora lass

Nu börjar glasstillverkarna förstå storheten med rosévin. Den amerikanska lyxglassen Häagen-Dazs har skapat en vinglass med en rosafärgad virvel, för att attrahera vuxna rosé-älskare. Namnet: Rosé &..

Läs mer
Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Naturens skönhet och blomsterprakt – det är vad modeskaparen Ida Ida Sjöstedt hade för ögonen när hon skapade etiketten till franska rosévinet Berne Grande Récolte. – Jag ville skapa perfekt h..

Läs mer
Rosévin i storslagen miljö

Rosévin i storslagen miljö

Det rosa vinet har idag fått en helt annan prägel. Borta är masskonsumtion (nåja) och fram träder en del mycket spännande viner av hög kvalitet. Det är Provence som återigen sätter trenden. Egendome..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Lundén Blush Pink Riesling är en efterlängtad nyhet för roséälskare. Vinet kommer med elegansen från riesling – i en läckert rosa skrud med en somrig doft av hallon och smultron. Bakom vinet ligger ..

Läs mer