HEM

Aktuellt

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade rosé

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence – och läsa en fantastisk historia om hur kärleken till ett hus slutar med egen vinproduktion.

Bengt Sundström kommer ursprungligen från Stockholm och hade arbetat på auktionshuset Bruun Rasmussen i Köpenhamn innan han köpte det redan existerande Lauritz Christensen auktioner för 20 år sedan. Han konverterade det till Lauritz.com, det första auktionshuset i världen som gick över till internetauktioner – och han blev stormrik.

För en del av sin förmögenhet ville han och hustrun Mette Rode köpa en sommarstuga. De såg en bostadsannons i Financial Times, en fantastisk byggnad med pampig allé och många kvadrat (21 sovplatser, 14 badrum) och bestämde sig för att åka ner och kika på det. Trots att huset – eller snarare gården – låg i Provence, som de inte visste mycket om. Men de blev föll pladask för huset.

– Vi skulle ju absolut inte köpa sommarhus i Provence, som alla andra, har Bengt Sundström berättat. Lite senare fick Bengt veta att både Brad Pitt och Julio Iglesias varit intresserade av huset. Brad Pitt och Angelina Jolie köpte så småningom en större vingård lite längre bort.

Med gården fick de plötsligt en stor vinodling på köpet, beläget strax nordost om Aix-en-Provence på 400 meters höjd, vilket ger ett perfekt mikroklimat för druvor som cabernet sauvignon, grenache och syrah som odlas på de enorma vinfälten runtom.

Bengt och Mette fick plötsligt lära sig massor om vintillverkning och har dessutom arbetat aktivt för att nå ut med sina viner till några av Frankrikes absoluta topp­krogar och optimerat produktionen genom att bland annat nyplantera vita druvor. Resultatet av deras jobb börjar löna sig. Nu kommer nämligen deras hyllade rosévin – 2019 Château Vignelaure Rosé – tillbaka på Systembolaget efter två år.

Rosén är framställt på 40% Grenache, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon samt 10% Vermentino. Årgång 2019 bland annat fått 93 poäng (av 100) i Wine Enthusiast samt guldmedalj i Concours Agricole de Paris. Inte illa jobbat av en person som bara ville ha en sommarstuga.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Naturens skönhet och blomsterprakt – det är vad modeskaparen Ida Ida Sjöstedt hade för ögonen när hon skapade etiketten till franska rosévinet Berne Grande Récolte. – Jag ville skapa perfekt h..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år. – Vi är tacksamma över att äntlig..

Läs mer
Fem bästa rosévinerna just nu

Fem bästa rosévinerna just nu

I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..

Läs mer
Webb-TV: Färgstark rosé från Tavel

Webb-TV: Färgstark rosé från Tavel

Laxrosa rosé från Provence är bekant, men det här är någonting annat. Vinguidens resa till Rhône tog oss bland annat till Tavel, ett riktigt rosédistrikt, men med en helt annat produkt än den Proven..

Läs mer
Roséviner älskar vegetarisk mat

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela vår..

Läs mer