HEM

Aktuellt

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade rosé

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence – och läsa en fantastisk historia om hur kärleken till ett hus slutar med egen vinproduktion.

Bengt Sundström kommer ursprungligen från Stockholm och hade arbetat på auktionshuset Bruun Rasmussen i Köpenhamn innan han köpte det redan existerande Lauritz Christensen auktioner för 20 år sedan. Han konverterade det till Lauritz.com, det första auktionshuset i världen som gick över till internetauktioner – och han blev stormrik.

För en del av sin förmögenhet ville han och hustrun Mette Rode köpa en sommarstuga. De såg en bostadsannons i Financial Times, en fantastisk byggnad med pampig allé och många kvadrat (21 sovplatser, 14 badrum) och bestämde sig för att åka ner och kika på det. Trots att huset – eller snarare gården – låg i Provence, som de inte visste mycket om. Men de blev föll pladask för huset.

– Vi skulle ju absolut inte köpa sommarhus i Provence, som alla andra, har Bengt Sundström berättat. Lite senare fick Bengt veta att både Brad Pitt och Julio Iglesias varit intresserade av huset. Brad Pitt och Angelina Jolie köpte så småningom en större vingård lite längre bort.

Med gården fick de plötsligt en stor vinodling på köpet, beläget strax nordost om Aix-en-Provence på 400 meters höjd, vilket ger ett perfekt mikroklimat för druvor som cabernet sauvignon, grenache och syrah som odlas på de enorma vinfälten runtom.

Bengt och Mette fick plötsligt lära sig massor om vintillverkning och har dessutom arbetat aktivt för att nå ut med sina viner till några av Frankrikes absoluta topp­krogar och optimerat produktionen genom att bland annat nyplantera vita druvor. Resultatet av deras jobb börjar löna sig. Nu kommer nämligen deras hyllade rosévin – 2019 Château Vignelaure Rosé – tillbaka på Systembolaget efter två år.

Rosén är framställt på 40% Grenache, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon samt 10% Vermentino. Årgång 2019 bland annat fått 93 poäng (av 100) i Wine Enthusiast samt guldmedalj i Concours Agricole de Paris. Inte illa jobbat av en person som bara ville ha en sommarstuga.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

3 presentviner till Mors dag

3 presentviner till Mors dag

Klart att mamma ska ha vin i present på sin egen dag. I år infaller Mors Dag den 31 maj. Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om de perfekta presentvinerna som kommer att göra mamma bubblande glad. ..

Läs mer
Rosé i världsklass

Rosé i världsklass

Sommaren har varit präglad av lättsinniga, ljust rosa viner. Men nu är det dags att plocka fram den tunga arsenalen, de komplexa rosa vinerna med enastående finess. Sensommaren och hösten kommer med..

Läs mer
Snart kan du äta roséglass i stora lass

Snart kan du äta roséglass i stora lass

Nu börjar glasstillverkarna förstå storheten med rosévin. Den amerikanska lyxglassen Häagen-Dazs har skapat en vinglass med en rosafärgad virvel, för att attrahera vuxna rosé-älskare. Namnet: Rosé &..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer
Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Rosévin blir allt populärare och många förknippar det med vår och sommar. Nu kommer ett nytillskottet Golden Year Rosé från kända poddsystrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. – Vi har prov..

Läs mer
Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Naturens skönhet och blomsterprakt – det är vad modeskaparen Ida Ida Sjöstedt hade för ögonen när hon skapade etiketten till franska rosévinet Berne Grande Récolte. – Jag ville skapa perfekt h..

Läs mer