HEM

Aktuellt

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet?

Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska, berättar att vinet lagrats på sin jästfällning. Det här sättet att lagra vin förändrar dess karaktär märkbart. Jästfällning bildas när jästceller bryts ned och frigör sockerarter samt aminosyror. Våra smaklökar registrerar att vinet har mer struktur, är smörigare och känns fylligare.

Närvaron av jästfällningen ger vinet även toner av rostat bröd, ost, fläder och nötter. Om vinet lagras tillsammans med jästfällning i ekfat kommer mer av ekfatets smakämnen att återfinnas i vinet som då får kraftigare toner av kola, rök, nejlika och umami.

Så här länge lagras vinet

Vinet kan lagras endast några månader upp till flera år beroende på vad vinmakaren önskar för resultat. Vanligast är att vinet lagras med jästfällningen under vintern för att buteljeras framåt våren. Den tiden räcker för att vinet ska ta till sig av de feta aminosyrorna och utveckla den komplexitet som kännetecknar ett Sur Lie-vin.

Dags att prova ett Sur Lie-vin

Om du nu är nyfiken på att prova ett Sur Lie-vin kan vi informera att det finns inte mindre än tio olika viner på Systembolaget. Så varför inte boka in en mysig Sur Lie-kväll i veckan.

Här är två Sur Lie-viner från det ordinarie sortimentet:

Muscadet Sèvre et Maine sur lie
2022
Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Detta franska Muscadetvin från Loiredalen har fått vila under vintern på jästfällningen för att buteljeras i mars. Vinet har en ungdomlig, fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, färska örter samt lime. Det passar bra som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2021
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Även detta vin är ett Muscadet från Loire och har lagrats på jästfällningen i sex månader. Under denna tid har även vinet rörts runt, så kallad Bâttonage, vilket ger det en fylligare karaktär. Vinet har en ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Det passar bra som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Fab five i Bordeaux

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde. Visst ..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer