HEM

Aktuellt

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet?

Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska, berättar att vinet lagrats på sin jästfällning. Det här sättet att lagra vin förändrar dess karaktär märkbart. Jästfällning bildas när jästceller bryts ned och frigör sockerarter samt aminosyror. Våra smaklökar registrerar att vinet har mer struktur, är smörigare och känns fylligare.

Närvaron av jästfällningen ger vinet även toner av rostat bröd, ost, fläder och nötter. Om vinet lagras tillsammans med jästfällning i ekfat kommer mer av ekfatets smakämnen att återfinnas i vinet som då får kraftigare toner av kola, rök, nejlika och umami.

Så här länge lagras vinet

Vinet kan lagras endast några månader upp till flera år beroende på vad vinmakaren önskar för resultat. Vanligast är att vinet lagras med jästfällningen under vintern för att buteljeras framåt våren. Den tiden räcker för att vinet ska ta till sig av de feta aminosyrorna och utveckla den komplexitet som kännetecknar ett Sur Lie-vin.

Dags att prova ett Sur Lie-vin

Om du nu är nyfiken på att prova ett Sur Lie-vin kan vi informera att det finns inte mindre än tio olika viner på Systembolaget. Så varför inte boka in en mysig Sur Lie-kväll i veckan.

Här är två Sur Lie-viner från det ordinarie sortimentet:

Muscadet Sèvre et Maine sur lie
2022
Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Detta franska Muscadetvin från Loiredalen har fått vila under vintern på jästfällningen för att buteljeras i mars. Vinet har en ungdomlig, fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, färska örter samt lime. Det passar bra som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2022
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Även detta vin är ett Muscadet från Loire och har lagrats på jästfällningen i sex månader. Under denna tid har även vinet rörts runt, så kallad Bâttonage, vilket ger det en fylligare karaktär. Vinet har en ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Det passar bra som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Voila – fyra toppviner från Frankrike

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Slotten, traditionerna – och de fantastiska vinerna. Inget annat vinland producerar så mycket fantastiska kvalitetsviner som Frankrike. Nu har flera nya flaskor kommit till Systembolagets till..

Läs mer
Dags för Beaujolais Nouveau

Dags för Beaujolais Nouveau

Ljust rött vin mitt i höstmörkret, hur går det ihop? Jo, det stavas Beaujolais Nouveau, årets skörd från franska Bourgogne. Nu är det dags igen. Är du redo? Jag vet inte hur de lyckats med det, men ..

Läs mer
Magnifika vingården blir din till vrakpris

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gäst..

Läs mer
Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer