HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet?

Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska, berättar att vinet lagrats på sin jästfällning. Det här sättet att lagra vin förändrar dess karaktär märkbart. Jästfällning bildas när jästceller bryts ned och frigör sockerarter samt aminosyror. Våra smaklökar registrerar att vinet har mer struktur, är smörigare och känns fylligare.

Närvaron av jästfällningen ger vinet även toner av rostat bröd, ost, fläder och nötter. Om vinet lagras tillsammans med jästfällning i ekfat kommer mer av ekfatets smakämnen att återfinnas i vinet som då får kraftigare toner av kola, rök, nejlika och umami.

Så här länge lagras vinet

Vinet kan lagras endast några månader upp till flera år beroende på vad vinmakaren önskar för resultat. Vanligast är att vinet lagras med jästfällningen under vintern för att buteljeras framåt våren. Den tiden räcker för att vinet ska ta till sig av de feta aminosyrorna och utveckla den komplexitet som kännetecknar ett Sur Lie-vin.

Dags att prova ett Sur Lie-vin

Om du nu är nyfiken på att prova ett Sur Lie-vin kan vi informera att det finns inte mindre än tio olika viner på Systembolaget. Så varför inte boka in en mysig Sur Lie-kväll i veckan.

Här är två Sur Lie-viner från det ordinarie sortimentet:

Muscadet Sèvre et Maine sur lie
2020
Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Detta franska Muscadetvin från Loiredalen har fått vila under vintern på jästfällningen för att buteljeras i mars. Vinet har en ungdomlig, fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, färska örter samt lime. Det passar bra som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% -
89 kr

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2020
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Även detta vin är ett Muscadet från Loire och har lagrats på jästfällningen i sex månader. Under denna tid har även vinet rörts runt, så kallad Bâttonage, vilket ger det en fylligare karaktär. Vinet har en ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Det passar bra som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12.5% -
95 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer
Fab five i Bordeaux

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde. Visst ..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer