HEM

Aktuellt

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet?

Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska, berättar att vinet lagrats på sin jästfällning. Det här sättet att lagra vin förändrar dess karaktär märkbart. Jästfällning bildas när jästceller bryts ned och frigör sockerarter samt aminosyror. Våra smaklökar registrerar att vinet har mer struktur, är smörigare och känns fylligare.

Närvaron av jästfällningen ger vinet även toner av rostat bröd, ost, fläder och nötter. Om vinet lagras tillsammans med jästfällning i ekfat kommer mer av ekfatets smakämnen att återfinnas i vinet som då får kraftigare toner av kola, rök, nejlika och umami.

Så här länge lagras vinet

Vinet kan lagras endast några månader upp till flera år beroende på vad vinmakaren önskar för resultat. Vanligast är att vinet lagras med jästfällningen under vintern för att buteljeras framåt våren. Den tiden räcker för att vinet ska ta till sig av de feta aminosyrorna och utveckla den komplexitet som kännetecknar ett Sur Lie-vin.

Dags att prova ett Sur Lie-vin

Om du nu är nyfiken på att prova ett Sur Lie-vin kan vi informera att det finns inte mindre än tio olika viner på Systembolaget. Så varför inte boka in en mysig Sur Lie-kväll i veckan.

Här är två Sur Lie-viner från det ordinarie sortimentet:

Muscadet Sèvre et Maine sur lie
2022
Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Detta franska Muscadetvin från Loiredalen har fått vila under vintern på jästfällningen för att buteljeras i mars. Vinet har en ungdomlig, fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, färska örter samt lime. Det passar bra som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
97 kr

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2022
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Även detta vin är ett Muscadet från Loire och har lagrats på jästfällningen i sex månader. Under denna tid har även vinet rörts runt, så kallad Bâttonage, vilket ger det en fylligare karaktär. Vinet har en ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Det passar bra som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens na..

Läs mer
8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

Vinets hemland Frankrike är visserligen trevligt att njuta i buteljerad form. Men att sommartid få besöka natursköna vingårdar, där vinrankor växer runt medeltida slott, är något alldeles extra! Här..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer