HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet?

Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska, berättar att vinet lagrats på sin jästfällning. Det här sättet att lagra vin förändrar dess karaktär märkbart. Jästfällning bildas när jästceller bryts ned och frigör sockerarter samt aminosyror. Våra smaklökar registrerar att vinet har mer struktur, är smörigare och känns fylligare.

Närvaron av jästfällningen ger vinet även toner av rostat bröd, ost, fläder och nötter. Om vinet lagras tillsammans med jästfällning i ekfat kommer mer av ekfatets smakämnen att återfinnas i vinet som då får kraftigare toner av kola, rök, nejlika och umami.

Så här länge lagras vinet

Vinet kan lagras endast några månader upp till flera år beroende på vad vinmakaren önskar för resultat. Vanligast är att vinet lagras med jästfällningen under vintern för att buteljeras framåt våren. Den tiden räcker för att vinet ska ta till sig av de feta aminosyrorna och utveckla den komplexitet som kännetecknar ett Sur Lie-vin.

Dags att prova ett Sur Lie-vin

Om du nu är nyfiken på att prova ett Sur Lie-vin kan vi informera att det finns inte mindre än tio olika viner på Systembolaget. Så varför inte boka in en mysig Sur Lie-kväll i veckan.

Här är två Sur Lie-viner från det ordinarie sortimentet:

Detta franska Muscadetvin från Loiredalen har fått vila under vintern på jästfällningen för att buteljeras i mars. Vinet har en ungdomlig, fruktig och mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, färska örter samt lime. Det passar bra som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12% -
89 kr

Även detta vin är ett Muscadet från Loire och har lagrats på jästfällningen i sex månader. Under denna tid har även vinet rörts runt, så kallad Bâttonage, vilket ger det en fylligare karaktär. Vinet har en ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Det passar bra som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
750 ml - 12.5% -
95 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa