HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”.

Franska nationaldagen firas med pompa och ståt i Frankrike. Militären visar upp sig med parader, musikkårer och flyguppvisningar. Dessutom firar fransmännen förstås med massor av god mat och vin!

Dagen firas till minne av den 14 juli 1789 när franska revolutionen inleddes med stormningen av Bastiljen. I Paris arrangeras ända sedan 1880 bland annat en stor militärparad på Champs-Élysées. Paraden sänds i tv och ses av miljoner fransmän och även i flera andra länder. På kvällen smäller fyrverkerier av på många håll, kanske mest känt vid Eiffeltornet i Paris.

Vi på Vinguiden firar naturligtvis lite extra med goda franska viner. Frankrike är synonymt med hög kvalitet för många svenskar och här nedan tipsar vi om viner från Champagne, Bourgogne, Sancerre, Bordeaux och Alsace.

Champagne de Castelnau Reserve Brut
Champagne de Castelnau Reserve Brut
Välbalanserad, fruktig med inslag av stenfrukter, aprikos, gröna äpplen, frisk med tydligt ursprung, ek, choklad, citrus, brödig ton.
750 ml - 12.5% -
439 kr

Château de Pierreux
2021
Château de Pierreux
Fruktiga toner med hög syra och koncentration. Kryddiga och örtiga toner med viss strävhet.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Sancerre Les Pierris
2022
Sancerre Les Pierris
Frisk, inslag av krusbär, mandarin, aprikos, rabarber, lång eftersmak i utpräglad ursprungstypisk stil.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Crémant d'Alsace Chardonnay
Crémant d'Alsace Chardonnay
Bra struktur, viss elegans med fruktiga toner, lite omogna päron, rostade inslag, bitter med fin fruktsötma i mycket friskt orienterad stil.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
179 kr

Château Belgrave
2015
Château Belgrave
Balanserad, sträv, choklad, frisk, svarta vinbär, mineral ton, mint, kraftig, komplex, djup smak med inslag även av mörka bär, kaffe, svarta vinbär, lång eftersmak.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
389 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början; I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wie..

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer