HEM

Aktuellt

Dags för Beaujolais Nouveau

Ljust rött vin mitt i höstmörkret, hur går det ihop? Jo, det stavas Beaujolais Nouveau, årets skörd från franska Bourgogne. Nu är det dags igen. Är du redo?

Jag vet inte hur de lyckats med det, men vilket framgångsrecept! Att göra ett enkelt rött vin som smakar frukt och… ja, ännu mer frukt, mitt i viltsäsongen, i höstens mörker då vi vill laga grytor och dricka mörkrött mustigt vin till. Men år efter år, tredje torsdagen i november, väcker vinet intresse, inte bara i Sverige utan även internationellt.

Det ligger mycket lobbying bakom det. Vintypen görs faktiskt i alla länder, i alla distrikt, i princip bland alla som sysslar med rött vin, och ändå är det Beaujolais-vinet som får all uppmärksamhet.

Kanske ska det också vara så. Inget distrikt har jobbat så med att skapa en hype kring vinet, eller vinerna, för nu ska man inte tro att det handlar om ett enda vin. Även i Beaujolais, alltså i södra delen av Bourgogne, ska man ha klart för sig att alla producenter gör ett vin i stilen, ungt, fruktigt och för omedelbar konsumtion. Som ett event och kanske vinvärldens mest framgångsrika och som når sin kulmen nu, tredje torsdagen i november (den 16 november i år). Till Sverige kommer emellertid endast enstaka producenter att få vara representerade, för det är så Systembolaget vill ha det.

Vad man ska fråga sig är naturligtvis hur det är möjligt att göra ett vin som kan konsumeras så tidigt. Här heter hemligheten macération carbonique, på svenska kolsyrejäsning. Det innebär att man skördar druvorna mycket varsamt och lägger de i en ståltank som sedan försluts. Så småningom börjar en inre jäsningsprocess i druvorna, en så kallad intracellulär jäsning. Vinet jäser upp till omkring tre volymprocent, sedan sätter en traditionell jäsning igång och vinet får upp till elva procent. Kvar är ett balanserat vin med massor av frukt, massor. Och som ska konsumeras ganska omgående.

Ofta får vi på Vinguiden frågan om man kan lagra vinet. Svaret är nej. Det är inte tillverkat för att lagras utan för konsumtion inom ett halvår. Perfekt till julskinkan är det med andra ord. Men inte för att läggas i en vinkällare och öppnas upp om tre, fyra år. Då har vinet tappat rejält i frukt och eftersom vinets stora förtjänster är just frukt, är det ju dumt att lagra bort denna egenskap.

Slå upp vinet i stora glas, låt det lufta några minuter och servera en majskyckling med lättare tillbehör till. En närmast klassisk kombination. Ingen hög svansföring här inte, utan precis som det ska vara: lite rustikt, enkelt en torsdagskväll med tända ljus. Det gillar vi.

På torsdag smäller det.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

139.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

Vinets hemland Frankrike är visserligen trevligt att njuta i buteljerad form. Men att sommartid få besöka natursköna vingårdar, där vinrankor växer runt medeltida slott, är något alldeles extra! Här..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
Klassikern som vi druckit – i 61 år

Klassikern som vi druckit – i 61 år

Evig hyllnötare, gammal trotjänare och en av de största klassikerna. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Beaujolais Royal lanserades redan 1959 och har hela tiden haft så god försäljning att ..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer