HEM

Aktuellt

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens främsta viner, och det toskanska köket är berömt världen över. Häng med till Toscana, där vin och konst möts!

Konstregionen Toscana

Naturen i Toscana är allmänt erkänd som Italiens vackraste, med bestånd av medelhavstallar, pinjeträd, cypresser, olivträd och vinrankor. Många är de konstnärer och författare som inspirerats av det böljande och backiga landskapet. Några av de mer välkända namnen med ursprung i Toscana är Dante Alighieri, Niccolò Machiavelli, Leonardo da Vinci och Michelangelo.

Konsten i Toscana är på många sätt ständigt närvarande. Framför allt i städerna, där du kan finna lämningar hela vägen tillbaka till etruskerna som bodde här för över 3 000 år sedan. Det är även romarnas namn på etruskerna – Tusci – som gett regionen sitt namn. Utöver den otroligt vackra arkitekturen i såväl provinshuvudstaden Florens som Siena och Pisa finns här flera sevärda monument. Några välkända är lutande tornet i Pisa, Siena-katedralen, San Gimignanos torn samt Palazzo Pitti.

Tack vare sina många skulptörer, målare, lyriker och vetenskapsmän som fanns här under renässansen kan Toscana på många sätt sägas ha varit ett centrum för den europeiska kulturutvecklingen under perioden.

Sangiovese – typiskt för vin från Toscana

På den toskanska landsbygden är vingårdar ett vanligt inslag. Viner från bland annat Chianti, Morellino di Scansano, Carmignano och Brunello di Montalcino är berömda världen över. Sangiovese är otvetydigt regionens, och även hela Italiens, mest odlade druva. Faktum är att hela 80 procent av vinerna från Toscana innehåller Sangiovese. Vinerna är inte sällan endruvsviner, men blandningar av andra druvor förekommer också.

Traditionellt sett har vinmakandet i Toscana varit hårt reglerat, och tidigare fick enbart inhemska druvor användas. En markis i Bolgheri tröttnade dock på regelverket och lanserade år 1974 ett vin gjort på franska druvor och lagrat på franska ekfat. Detta väckte stor uppmärksamhet världen över.

På grund av reglerna klassades vinet fortfarande som ett bordsvin och fick bara benämnas som ett ”rött vin från Italien”. I vinvärlden gick det dock under benämningen ”Super Tuscan”, och snart följde andra vinmakare efter. Det hela ledde till en förändring i regelverket, och idag odlas ett stort antal druvor i Toscana, såväl inhemska som utländska.

Idag är det inte ovanligt att viner baseras på Sangiovese och sedan blandas med exempelvis druvorna Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot och/eller Syrah.

Varmt klimat och näringsfattig jord

Med sin placering på Italiens västkust, där bergssluttningar letar sig ner mot kusten, får området många soltimmar. Det ger ett varmt klimat som tillsammans med den vulkaniska marken utgör utmärkta förutsättningar för druvodling. Jordmånen består främst av lera, grus och kalksten. Den överlag magra jordmånen ger bättre kvalitet på vinerna.

En Räv i Toscana

Ett vin som på ett utmärkt sätt förkroppsligar Toscana och mötet mellan vin och konst är det nylanserade vinet En Räv i Toscana. Det är skapat genom ett samarbete mellan konstnären Ernst Billgren och sommelier Maya Samuelsson. Tillsammans har de valt ut druvor och tagit fram ett vin som verkligen får dig att känna som om du stod på en toskansk vingård och blickade ut över landskapet.

Ernst Billgren En Räv i Toscana
2021
Ernst Billgren En Räv i Toscana
Vinet är gjort på 60 procent Sangiovese, 30 procent Merlot och 10 procent Syrah. Kombinationen av druvorna ger vinet både fyllighet och djup. Sangiovese bidrar med körsbärs-syrligheten medan Merlot ger den runda fruktsötman. Syrah ger en fyllighet och toner av björnbär och lakrits. I kombination får vinet en komplex helhet som ändå är lättdrucken.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
297 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

Nu lanseras MYTH Red Blend i Systembolagets beställningssortiment. Förpackad i en flaska helt unik i sitt slag kommer detta vin att bli höstens stora samtalsämne. The wine. The myth. The legend! Gr..

Läs mer
Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer