HEM

Aktuellt

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens främsta viner, och det toskanska köket är berömt världen över. Häng med till Toscana, där vin och konst möts!

Konstregionen Toscana

Naturen i Toscana är allmänt erkänd som Italiens vackraste, med bestånd av medelhavstallar, pinjeträd, cypresser, olivträd och vinrankor. Många är de konstnärer och författare som inspirerats av det böljande och backiga landskapet. Några av de mer välkända namnen med ursprung i Toscana är Dante Alighieri, Niccolò Machiavelli, Leonardo da Vinci och Michelangelo.

Konsten i Toscana är på många sätt ständigt närvarande. Framför allt i städerna, där du kan finna lämningar hela vägen tillbaka till etruskerna som bodde här för över 3 000 år sedan. Det är även romarnas namn på etruskerna – Tusci – som gett regionen sitt namn. Utöver den otroligt vackra arkitekturen i såväl provinshuvudstaden Florens som Siena och Pisa finns här flera sevärda monument. Några välkända är lutande tornet i Pisa, Siena-katedralen, San Gimignanos torn samt Palazzo Pitti.

Tack vare sina många skulptörer, målare, lyriker och vetenskapsmän som fanns här under renässansen kan Toscana på många sätt sägas ha varit ett centrum för den europeiska kulturutvecklingen under perioden.

Sangiovese – typiskt för vin från Toscana

På den toskanska landsbygden är vingårdar ett vanligt inslag. Viner från bland annat Chianti, Morellino di Scansano, Carmignano och Brunello di Montalcino är berömda världen över. Sangiovese är otvetydigt regionens, och även hela Italiens, mest odlade druva. Faktum är att hela 80 procent av vinerna från Toscana innehåller Sangiovese. Vinerna är inte sällan endruvsviner, men blandningar av andra druvor förekommer också.

Traditionellt sett har vinmakandet i Toscana varit hårt reglerat, och tidigare fick enbart inhemska druvor användas. En markis i Bolgheri tröttnade dock på regelverket och lanserade år 1974 ett vin gjort på franska druvor och lagrat på franska ekfat. Detta väckte stor uppmärksamhet världen över.

På grund av reglerna klassades vinet fortfarande som ett bordsvin och fick bara benämnas som ett ”rött vin från Italien”. I vinvärlden gick det dock under benämningen ”Super Tuscan”, och snart följde andra vinmakare efter. Det hela ledde till en förändring i regelverket, och idag odlas ett stort antal druvor i Toscana, såväl inhemska som utländska.

Idag är det inte ovanligt att viner baseras på Sangiovese och sedan blandas med exempelvis druvorna Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot och/eller Syrah.

Varmt klimat och näringsfattig jord

Med sin placering på Italiens västkust, där bergssluttningar letar sig ner mot kusten, får området många soltimmar. Det ger ett varmt klimat som tillsammans med den vulkaniska marken utgör utmärkta förutsättningar för druvodling. Jordmånen består främst av lera, grus och kalksten. Den överlag magra jordmånen ger bättre kvalitet på vinerna.

En Räv i Toscana

Ett vin som på ett utmärkt sätt förkroppsligar Toscana och mötet mellan vin och konst är det nylanserade vinet En Räv i Toscana. Det är skapat genom ett samarbete mellan konstnären Ernst Billgren och sommelier Maya Samuelsson. Tillsammans har de valt ut druvor och tagit fram ett vin som verkligen får dig att känna som om du stod på en toskansk vingård och blickade ut över landskapet.

Ernst Billgren En Räv i Toscana
2021
Ernst Billgren En Räv i Toscana
Vinet är gjort på 60 procent Sangiovese, 30 procent Merlot och 10 procent Syrah. Kombinationen av druvorna ger vinet både fyllighet och djup. Sangiovese bidrar med körsbärs-syrligheten medan Merlot ger den runda fruktsötman. Syrah ger en fyllighet och toner av björnbär och lakrits. I kombination får vinet en komplex helhet som ändå är lättdrucken.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
297 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

När det firas med öl och vin efter segern i slaget om Winterfell dricker Daenerys kaffe ur en mugg från Starbucks. – Latten som syns i senaste avsnittet var ett misstag. Daenerys hade beställt örtte..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer