HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och enkla tips.

Vin till mat är ju gott året om, men många ser nästan fram emot perioden när hösten gör sitt intåg och vi kan börja njuta av mustiga, rustika grytor och härlig husmanskost. När maten får lagas i en gryta blir det underbart mört och perfekt till söndagsmiddagen. Och finns det något godare än att matcha grytan med ett passande rödvin? Tänk bara på att välja vin som passar ingredienserna i grytan.

Syrlig gryta (t ex surkål, apelsinsky, lingon eller syrad grädde): Välj rött vin med rejäl syra och gärna sträva tanniner.

Söt gryta (t ex paprika, rotfrukter, lök, portvin eller syrlig frukt som aprikoser): Gör att vinet kan kännas syrligare, strävare och bittrare än när det dricks utan mat. Välj rött vin som är medelsträvt och halvsyrat. Gärna ett som växt i varm region, eftersom det ger fruktsötma.

Salt gryta (t ex rimmat fläsk, grönmögelost, sardeller eller saltgurka): Välj rött vin med rejäl syra och fruktsötma, hög alkoholhalt, tanniner och beska.

Kryddig gryta med brynt kött: Välj mjukt (låg strävhet) men småfylligt rött vin med låg fruktsötma och beska, men med märkbar syra.

Kött- och svampgryta: Välj ett medelfylligt rött vin som är mjukt, utan bitter ton och utan överdriven syra eftersom umamin (den sötsalta smaken av vällagrat protein) gör vinsmaken beskare och strävare.

Mouton Cadet Vintage Edition
2018
Mouton Cadet Vintage Edition
En smakrik fransos som är perfekt partner till de flesta grytor. I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter.

Mouton Cadet Vintage Edition har en retroinspirerad etikett, originalet från 1930 med den ursprungliga logotypen längst ner till höger på etikettens framsida.

750 ml - 14.5% -
169 kr

King's Parrot Shiraz
2020
King's Parrot Shiraz
En smakrik shiraz från den populära vinregionen South Eastern Australia. Här har du ett fylligt och fruktigt vin med smak av björnbär, örter, choklad och vanilj – ett perfekt vin till grytor och grillade rätter.
1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi
2021
Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi
Bourgogne ligger i östra Frankrike. Vingårdarna är relativt små och ofta äger flera producenter olika delar av samma vingård. Druvorna till detta vin är hämtade från olika delar av Bourgogne.

Detta är ett bärigt ungt vin med smak av hallon, lingon och lakrits. Fin syra och liten strävhet.

750 ml - 12% -
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Ett glas rött vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt, visar ny forskning. Vinoraklet Carl Jan Granqvist bekräftar att forskningen stämmer. – Det stämmer på mitt leverne, dessutom sover jag ..

Läs mer
Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Hösten är här – och Systembolaget har laddat upp rejält med nyheter i sitt fasta sortiment. Vinguiden har tittat närmare på några nykomlingar i rödvinshyllorna. Vi kan konstatera att det finns..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer