HEM

Aktuellt

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och enkla tips.

Vin till mat är ju gott året om, men många ser nästan fram emot perioden när hösten gör sitt intåg och vi kan börja njuta av mustiga, rustika grytor och härlig husmanskost. När maten får lagas i en gryta blir det underbart mört och perfekt till söndagsmiddagen. Och finns det något godare än att matcha grytan med ett passande rödvin? Tänk bara på att välja vin som passar ingredienserna i grytan.

Syrlig gryta (t ex surkål, apelsinsky, lingon eller syrad grädde): Välj rött vin med rejäl syra och gärna sträva tanniner.

Söt gryta (t ex paprika, rotfrukter, lök, portvin eller syrlig frukt som aprikoser): Gör att vinet kan kännas syrligare, strävare och bittrare än när det dricks utan mat. Välj rött vin som är medelsträvt och halvsyrat. Gärna ett som växt i varm region, eftersom det ger fruktsötma.

Salt gryta (t ex rimmat fläsk, grönmögelost, sardeller eller saltgurka): Välj rött vin med rejäl syra och fruktsötma, hög alkoholhalt, tanniner och beska.

Kryddig gryta med brynt kött: Välj mjukt (låg strävhet) men småfylligt rött vin med låg fruktsötma och beska, men med märkbar syra.

Kött- och svampgryta: Välj ett medelfylligt rött vin som är mjukt, utan bitter ton och utan överdriven syra eftersom umamin (den sötsalta smaken av vällagrat protein) gör vinsmaken beskare och strävare.

Mouton Cadet Vintage Edition
2019
Mouton Cadet Vintage Edition
En smakrik fransos som är perfekt partner till de flesta grytor. I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter.

Mouton Cadet Vintage Edition har en retroinspirerad etikett, originalet från 1930 med den ursprungliga logotypen längst ner till höger på etikettens framsida.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

King's Parrot Shiraz
2020
King's Parrot Shiraz
En smakrik shiraz från den populära vinregionen South Eastern Australia. Här har du ett fylligt och fruktigt vin med smak av björnbär, örter, choklad och vanilj – ett perfekt vin till grytor och grillade rätter.
1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
59 kr

Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi
2022
Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi
Bourgogne ligger i östra Frankrike. Vingårdarna är relativt små och ofta äger flera producenter olika delar av samma vingård. Druvorna till detta vin är hämtade från olika delar av Bourgogne.

Detta är ett bärigt ungt vin med smak av hallon, lingon och lakrits. Fin syra och liten strävhet.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
De 10 mest populära röda vinerna 2023

De 10 mest populära röda vinerna 2023

Varje vecka tipsar vi om spännande viner från hela världen, och vissa fångar er läsares intresse mer än andra. Här hittar du den exklusiva listan över 2023 års mest populära röda viner! 1. La Vecchi..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer