HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 viner de senaste tio åren.
– Almaviva från 2017 får 100 poäng av 100 – vinet är en fullträff, säger Suckling.

I helgen var det ett stort event i Miami, USA, som gick under namnet ”Great Wines of the World”. Där samlades de flesta av världens vinkännare och recensenter för att tillkännage några prestigefyllda utnämningar. En av höjdpunkterna var förstås ”Decenniets bästa vin” och det var James Suckling och hans team av vinprovare som fick utse vinnaren: det chilenska vinet Almaviva från 2017, producerat i Maipo Valley.

Och tro nu inte att utnämningen kommer efter bara några kvällars provdrickande. Nej, James Suckling hävdar att han och hans team under de senaste tio åren har druckit 100 000 viner, slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till den här vinnaren.

– Det är med stor glädje vi utnämner Almaviva 2017 till decenniets bästa vin, sa James Suckling. Det här vinet utmärker sig med en fantastisk struktur och potential att åldras och har tagit en ikonisk plats bland chilenska viner. Det är andra gången vi ger ”perfekt” (100 poäng av 100) till vinproducenten, eftersom Almaviva från 2015 fick samma fantastiska betyg.

Almaviva från 2017 kostar cirka 2000 kr per flaska.

FAKTA

Fakta Almaviva 2017

Utseende: Rubinrött, djupt, intensiv och lysande.

Doft: Hög intensitet, ren, fruktiga aromer, björnbär, Cassis, lakrits, vanilj, rökelse och kryddiga toner.

Smak: generös, runda tanniner, koncentrerad, fina, mogen frukt, elegant, täta, köttiga, komplex, kraftfull, balanserad, lång eftersmak.
Pris: Ca 2 000 kr/ flaskan

Druvor: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot.

Passande mat: Hjort, grillade svampar och peppar stek.

Serveringstemperatur: 16 ° C

Alkohol: 15%
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa