HEM

Aktuellt

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 viner de senaste tio åren.
– Almaviva från 2017 får 100 poäng av 100 – vinet är en fullträff, säger Suckling.

I helgen var det ett stort event i Miami, USA, som gick under namnet ”Great Wines of the World”. Där samlades de flesta av världens vinkännare och recensenter för att tillkännage några prestigefyllda utnämningar. En av höjdpunkterna var förstås ”Decenniets bästa vin” och det var James Suckling och hans team av vinprovare som fick utse vinnaren: det chilenska vinet Almaviva från 2017, producerat i Maipo Valley.

Och tro nu inte att utnämningen kommer efter bara några kvällars provdrickande. Nej, James Suckling hävdar att han och hans team under de senaste tio åren har druckit 100 000 viner, slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till den här vinnaren.

– Det är med stor glädje vi utnämner Almaviva 2017 till decenniets bästa vin, sa James Suckling. Det här vinet utmärker sig med en fantastisk struktur och potential att åldras och har tagit en ikonisk plats bland chilenska viner. Det är andra gången vi ger ”perfekt” (100 poäng av 100) till vinproducenten, eftersom Almaviva från 2015 fick samma fantastiska betyg.

Almaviva från 2017 kostar cirka 2000 kr per flaska.

FAKTA

Fakta Almaviva 2017

Utseende: Rubinrött, djupt, intensiv och lysande.

Doft: Hög intensitet, ren, fruktiga aromer, björnbär, Cassis, lakrits, vanilj, rökelse och kryddiga toner.

Smak: generös, runda tanniner, koncentrerad, fina, mogen frukt, elegant, täta, köttiga, komplex, kraftfull, balanserad, lång eftersmak.
Pris: Ca 2 000 kr/ flaskan

Druvor: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot.

Passande mat: Hjort, grillade svampar och peppar stek.

Serveringstemperatur: 16 ° C

Alkohol: 15%
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer