HEM

Aktuellt

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 viner de senaste tio åren.
– Almaviva från 2017 får 100 poäng av 100 – vinet är en fullträff, säger Suckling.

I helgen var det ett stort event i Miami, USA, som gick under namnet ”Great Wines of the World”. Där samlades de flesta av världens vinkännare och recensenter för att tillkännage några prestigefyllda utnämningar. En av höjdpunkterna var förstås ”Decenniets bästa vin” och det var James Suckling och hans team av vinprovare som fick utse vinnaren: det chilenska vinet Almaviva från 2017, producerat i Maipo Valley.

Och tro nu inte att utnämningen kommer efter bara några kvällars provdrickande. Nej, James Suckling hävdar att han och hans team under de senaste tio åren har druckit 100 000 viner, slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till den här vinnaren.

– Det är med stor glädje vi utnämner Almaviva 2017 till decenniets bästa vin, sa James Suckling. Det här vinet utmärker sig med en fantastisk struktur och potential att åldras och har tagit en ikonisk plats bland chilenska viner. Det är andra gången vi ger ”perfekt” (100 poäng av 100) till vinproducenten, eftersom Almaviva från 2015 fick samma fantastiska betyg.

Almaviva från 2017 kostar cirka 2000 kr per flaska.

FAKTA

Fakta Almaviva 2017

Utseende: Rubinrött, djupt, intensiv och lysande.

Doft: Hög intensitet, ren, fruktiga aromer, björnbär, Cassis, lakrits, vanilj, rökelse och kryddiga toner.

Smak: generös, runda tanniner, koncentrerad, fina, mogen frukt, elegant, täta, köttiga, komplex, kraftfull, balanserad, lång eftersmak.
Pris: Ca 2 000 kr/ flaskan

Druvor: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot.

Passande mat: Hjort, grillade svampar och peppar stek.

Serveringstemperatur: 16 ° C

Alkohol: 15%
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Rioja-viner är på väg tillbaka

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen. – Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder so..

Läs mer
MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

Nu lanseras MYTH Red Blend i Systembolagets beställningssortiment. Förpackad i en flaska helt unik i sitt slag kommer detta vin att bli höstens stora samtalsämne. The wine. The myth. The legend! Gr..

Läs mer
Coolaste vindistriktet är Chiles hetaste

Coolaste vindistriktet är Chiles hetaste

Det är ett av Chiles svalaste vinområden. Men det är också ett av de mest spännande, hetaste om man så vill. I synnerhet som trenden går mot svalodlade vindruvor. Bienvenidos a Bío Bío. Visst finns ..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer
Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer