HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 viner de senaste tio åren.
– Almaviva från 2017 får 100 poäng av 100 – vinet är en fullträff, säger Suckling.

I helgen var det ett stort event i Miami, USA, som gick under namnet ”Great Wines of the World”. Där samlades de flesta av världens vinkännare och recensenter för att tillkännage några prestigefyllda utnämningar. En av höjdpunkterna var förstås ”Decenniets bästa vin” och det var James Suckling och hans team av vinprovare som fick utse vinnaren: det chilenska vinet Almaviva från 2017, producerat i Maipo Valley.

Och tro nu inte att utnämningen kommer efter bara några kvällars provdrickande. Nej, James Suckling hävdar att han och hans team under de senaste tio åren har druckit 100 000 viner, slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till den här vinnaren.

– Det är med stor glädje vi utnämner Almaviva 2017 till decenniets bästa vin, sa James Suckling. Det här vinet utmärker sig med en fantastisk struktur och potential att åldras och har tagit en ikonisk plats bland chilenska viner. Det är andra gången vi ger ”perfekt” (100 poäng av 100) till vinproducenten, eftersom Almaviva från 2015 fick samma fantastiska betyg.

Almaviva från 2017 kostar cirka 2000 kr per flaska.

FAKTA

Fakta Almaviva 2017

Utseende: Rubinrött, djupt, intensiv och lysande.

Doft: Hög intensitet, ren, fruktiga aromer, björnbär, Cassis, lakrits, vanilj, rökelse och kryddiga toner.

Smak: generös, runda tanniner, koncentrerad, fina, mogen frukt, elegant, täta, köttiga, komplex, kraftfull, balanserad, lång eftersmak.
Pris: Ca 2 000 kr/ flaskan

Druvor: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot.

Passande mat: Hjort, grillade svampar och peppar stek.

Serveringstemperatur: 16 ° C

Alkohol: 15%
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer
Rioja-viner är på väg tillbaka

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen. – Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder so..

Läs mer