HEM

Aktuellt

Tareq Taylor: ”Uppvaktad av fem vinbolag”

Tareq Taylor gör succé och vann en dubbelseger i tv-priset Kristallen: Årets tv-personlighet och Årets livsstilsprogram. Resan dit har varit lång och full av hårt arbete och motgångar. Nu är stjärnkocken uppvaktad av fem olika vinföretag som vill att han ska släppa sitt eget vin.
– Jag jobbar stenhårt med att hitta det rätta vinet, jag har en klar uppfattning om vad för vin jag vill släppa. Det måste verkligen hålla hög kvalitet, säger han i en stor intervju med Vinguiden.

Det mesta ser ljust ut nu för stjärnkocken Tareq Taylor. Pandemin börjar lätta och läget har ljusnat för att hans hårt drabbade restauranger. Han har precis vunnit två Kristallen: själv blev han Årets tv-personlighet och hans program Tareq Taylors matresa vann Årets livsstilsprogram.

– Det är väldigt häftigt och väldigt smickrande. Vi är ju flera som delar på priset men corona-restriktioner gjorde tyvärr att min pappa Seif och bror Zafer inte kunde åka på galan. Jag är överraskad att jag vann årets tv-personlighet, jag trodde verkligen inte att jag skulle slå Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso. Extra kul när det var tv-tittarna som röstade.

Tareqs matresa fram till rampljuset och tv-succén har varit fylld av många års oglamouröst arbete bakom kulisserna i restaurangkök. Få andra yrkeskategorier jobbar så intensivt och har så långa arbetsdagar som kockar.

– Jag har aldrig räknat, men tror inte att jag någonsin haft en arbetsmånad under 200 timmar. Det är arbete från morgon till kväll och många som jobbar hårt inom restaurangvärlden. Det kan finnas lugnare stunder under dagen när man står och preppar, då man kan återhämta sig. Det är inte vila, men mental återhämtning.

Tareq Taylors resa till Sveriges hetaste tv-personlighet och mest kända kock har varit allt annat än spikrak. Det var nära att han blev arkeolog i stället för kock.

– Det har verkligen inte varit en spikrak resa. Men vägen fram har varit att jag jobbat hårt. Jag började redan som 16-åring på pizzerior och kvarterskrogar. Efter att ha spritsat plankstekar i flera år tänkte jag hoppa av och bli arkeolog. Men då fick jag en chans att jobba på en japansk restaurang i Stockholm som hette Fujiyama och där vände allt.

– Köksmästaren tog mig under sina vingar och introducerade mig till det japanska köket och dess stolthet och passion. Inte bara över maten, stoltheten var centralt i allt. Hantverket representerar ens personlighet och man lämnar inget halvdant. Jag älskade det och det gav mig en helt ny dimension. Jag vågade pusha mig och där startade något annat i gång.

Några år senare öppnade Tareq Taylor sin första egna restaurang. Det som till en början var en stor framgång vände till motgång och kris.

– Jag trodde inte det var möjligt för mig att starta en egen restaurang för mig som aldrig haft pengar. När vi hittade vårt gastronomiska språk blev det väldigt bra. Men 2007 gick min kollega in i väggen och 2008 hade jag inte råd att driva restaurangen längre och tvingades sälja. När allt var klart hade jag 1,6 miljoner kronor i skulder. Jag var arbetslös och trodde att allt var över.

Men när allt såg som mörkast ut vände livet uppåt igen. Tareq Taylor hade ”Never give up” som hälsning i mobiltelefonen och blev bönhörd. Ett mantra som fungerar, enligt Tareq, för livet går upp och ner.

– Plötsligt ringde SVT och frågade om jag ville gå på audition för ”Trädgårdstider”. Och en kort tid senare fick jag uppdraget att sköta Slottsträdgårdens café som jag drev i åtta år. Efter sex år hade jag betalat av skulden och sedan har jag börjat bygga upp saker igen.

Allt såg väldigt ljust ut ända fram till pandemin slog till för 1,5 år sedan. Inte ens en tv-stjärna som Tareq Taylor är immun mot pandemins effekter.

– Jag satsade alla pengar som jag lyckats få ihop, i tre projekt som skulle lanseras 2019. Då kom covid och alla företagen visade röda siffror. Nu har jag och mina kollegor lyckats vända dem, det ser ljusare ut och förhoppningsvis klarar vi upp det. Men det har krävt aktieägartillskott och mycket hårt arbete på annat håll för att klara det.

Du har gått från ganska anonym kock på några få år till Sveriges hetaste tv-person. Hur har det förändrat dig?

– Jag hoppas att det inte har förändrat mig till den grad att jag blivit kaxig eller arrogant. Jag jobbar på som vanligt och är oerhört tacksam för den uppmärksamhet som har kommit. Jag är extremt lyckligt lottad men det innebär inte att mitt jobb är klart. Jag blir inte en annan typ av person.

Jag såg dig i Kockarnas kamp och har inte sett någon förr eller senare med sådant handlag. Hur har du tränat upp det?

– Tack, det var smickrande. Jag har jobbat i väldigt många olika kök, då lär man sig. Jag har jobbat ensam i många kök och då blir man snabb. Vill man göra saker från grunden måste man till exempel lära sig att stycka och det har kommit av intresse.

När Tareq Taylor inte lagar mat i tv eller skriver kokböcker är det hårt jobb i den egna restaurangen som gäller. Han driver Kockeriet i Malmö, Paul Taylors lanthandel i Sundbyberg samt ett hotell i Stockholm.

Hur hinner du allt?

– När covid slog till var jag på plats varje dag på Kockeriet. Nu när det börjat öppna upp har det varit så mycket annat jobb för att komma ikapp saker som förlorats under pandemin, att jag inte hunnit jobba aktivt i köket sedan före sommaren. Så jag börjar få köksabstinens. Det är mer än ett heltidsjobb, men som tur är har jag bra medhjälpare runt omkring mig.

Du har skrivit en uppmärksammad kokbok och haft tv-program om att äta nyttigare. Vad gör de flesta för fel?

– I grund och botten är all mat som du lagar från grunden hälsosam. Vad som kan göra maten mindre hälsosam är halvfabrikat. Där någonstans slår det slint. Utgå mycket från det gröna och saker som doftar och smakar gott. Man behöver inte utesluta fett eller salt. Njutbar mat som är lagad från grunden är bra för kroppen. Det är hur enkelt som helst att göra en omelett eller slänga ner saker i en gryta. En pasta kan vara som en pyttipanna med grönsaker och lite matrester. Det finns inga gränser och behöver inte vara svårt, det blir en schysst rätt att äta. Det behöver inte bara innehålla fibrer och bönor. Vad som är allra bäst för oss är individuellt, men att utesluta halvfabrikat är en bra början.

Kan jag inrymma vin i en nyttig kosthållning?

– Gud ja, klart man kan. Det handlar om konsumtion med måtta. Det finns inget som säger att man inte kan göra det, men man mår inte bra av att klunka i sig en hel flaska om dagen varje dag i förlängningen.

Hur viktig del tycker du att vinet är av matupplevelsen ?

– Dryck överlag är en viktig del av en matupplevelse. Vin, öl och cider kan lyfta hela upplevelsen. Ett plus ett ska bli tre och det ska svinga tillsammans. Det gäller att hitta den dryck som lyfter hela upplevelsen. Alla krogar som har lite ambition lägger vikt vid detta. Det är kul att vi har gått från ”vitt eller rött” till nyanser som druvor eller fatlagring. Men man behöver vara fri i sitt tänk och inte snöa in på en viss sorts dryck, utan öppna hela paletten. En del restauranger i Sverige är oerhört duktiga på detta, andra istället har bestämt sig för en viss typ av dryck. Då har sommelieren och köksmästaren inte pratat tillräckligt.

Ska jag välja vin till mat eller kan man tänka mat till vin? Hur ska jag tänka när jag kombinerar mat och vin?

– Vi utgår alltid från maten. Det är det klassiska sättet. Vi låter säsongen styra och sedan försöker vi hitta den bästa drycken. Linda, vår köksmästare på Kockeriet, jobbar intensivt med våra leverantörer. Vi provar många sorter och kokar det ner till tre, och sedan sitter rätt sort till en viss rätt. Ibland händer det att jag får uppdraget att hitta en rätt till någon som har en viss flaska exklusivt vin och det är jättespännande. Vissa gånger är vinet så dyrt att det inte går att provsmaka innan, men när jag får veta karaktären går det oftast att träffa rätt.

Många kända personer släpper egna viner. Hur många sådana erbjudanden har du fått?

– Jag sitter just nu med fem olika vinföretag och diskuterar detta. Jag har en bestämd uppfattning om vilket typ av vin jag vill släppa och vilken kvalitet det ska hålla. Vissa som kommit ut håller hög klass, men inte alla. Jag skulle bli så otroligt besviken över att släppa ett vin där innehållet i flaskan inte rimmar med priset, utan att man bara köper det för mitt namn. Jag måste kunna stå för innehållet. När jag gjort gin och whisky ti står jag för det och vet att det är bra. Det kommer att komma vin under nästa år, som kommer att ligga någon tia över de som finns ute, men man ska veta att det som är i flaskan är av hög klass och att man får en riktigt fin produkt. Vi har höga ambitioner med restaurangen och siktar på en Michelin-stjärna, då måste vinet rimma med det.

Vad blir nästa tv-program där vi kan se dig?

– Det blir ”Bäst i köket” på SVT med My Feldt och Niklas Ekstedt. Det är familjer som tävlar i matlagning med varandra. Det händer mycket när man sätter familjer mot varandra vill jag lova! Det kommer i oktober och vi sitter i juryn. Det har varit fantastiskt kul att få vara med.

Och så kommer du med en ny kokbok. Vad handlar den om?

– Den heter Middag i en gryta och handlar om gryträtter. Det är något som står alla nära och det är det jag lagar mest. Det är enkelt och generöst och oftast det godaste. Gryträtter passar inte bara på hösten utan det finns så många olika typer, exempelvis många asiatiska grytor som inte bara är vintergrytor.

Blir du aldrig less på att laga mat och går och beställer hem en pizza eller går på Donken?

– Donken går jag aldrig på, det har blivit en principfråga. Jag mår inte bra av det, maten ger mig ingen energi eller näring. Jag lade en hamburgare därifrån på vinden i tre veckor och den möglade inte ens. Inte ens möglet vill äta en Donken-burgare, den är död och inget vill leva på den.

För Tareq Taylors egen del gjorde snabbmaten att hälsan blev lidande. Stjärnkocken som lagade mat åt andra hann själv inte med att äta nyttigt och tvingades till slut till en omställning.

– Jag blev sjuk av snabbmat och fick ledvärk. Det gick så pass långt att jag skulle få rör i handlederna och gick på artrosmedicin. Jag var så trött. Till slut lade jag om kosten. Jag gav mig själv en grundregel att allt ska vara lagat från grunden, ingen glass, ingen korv och inget godis. Jag hade enorm abstinens i tre veckor. Jag stod och skakade utanför bagerier. Efter sex veckor var alla mina problem borta. Jag gjorde ett experiment och tryckte i mig snabbmat igen och då kom allt tillbaka. Men – har du en en bra grund att stå på behöver du inte vara superstrikt. Det händer att det kan bli en pizza. En välgjord hamburgare kan vara fantastiskt god. En bra kebab kan vara asgott precis som god falafel. Läsk dricker jag dock inte längre, det var inte gott när jag väl slutat.

Fotograf: Cecilia Wikbladh

FAKTA

Tareq Taylor

Ålder: 52 år.
Familj: Hustrun Stina och dottern Ellen.
Bor: I Lomma, cirka en mil norr om Malmö.
Yrke: Kock, krögare, programledare och kokboksförfattare.
Kokböcker: Givit ut mer än 10 kokböcker, i höst kommer ”Middag i en gryta”
Tv-karriär: Varit med i mer än 10 olika tv-program. 2017 vann han “Kockarnas Kamp” i TV4 med flest medaljer för delsegrar i programmets historia. Dubbelt Kristallenbelönad för ”Tareq Taylors matresa”: Årets livsstilsprogram och tv-personlighet. Ses närmast i ”Bäst i köket” i SVT i höst.
Restauranger: Kockeriet i Malmö och Paul Taylors lanthandel i Sundbyberg tillsammans me Paul Svensson.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Ett coolt vin från Australien och en av världens mest kända artister. Det är samarbetet som nu ska få fler att vilja dricka rödvin. – Jag är ett stort fan av 19 Crimes och väldigt exalterad över att..

Läs mer
Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
“Rosé är den nya tidens champagne”

“Rosé är den nya tidens champagne”

Rosévin har på senare år tagit stor plats på den internationella vinmarknaden. Detta är mycket tack vare arbetet som den erkände vinmakaren Matthieu Perrin gjort tillsammans med sin affärspartner Br..

Läs mer
Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Det finns många faktorer i hemmet som kan påverka vinets kvalité. De största hoten är starkt solljus och värme. Så hur ska du förvara vinflaskorna över längre tid? Vinflaskorna mår som bäst på en p..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer