HEM

Aktuellt

Måns: ”Mitt nya vin blev ännu bättre än väntat”

Hans cava har blivit en riktig hit – nu släpper Måns Zelmerlöw sitt eget rödvin. MZ Raval är en förförisk spanjor med intensiva toner av frukt och kryddighet.
– Jag är väldigt stolt över den här lanseringen. Slutresultatet blev faktiskt ännu bättre än väntat, säger Måns Zelmerlöw till Vinguiden.

Artisten Måns Zelmerlöws första bidrag till vinvärlden har blivit en omedelbar succé, ja rent av en hit. MZ Cava by Måns Zelmerlöw har slagit sig in i hyllorna på åtskilliga svenska Systembolag i sommar.

Nu tar Måns nästa steg och släpper ett eget rött vin i Systembolagets beställningssortiment. MZ Raval by Måns Zelmerlöw heter det nya vinet och kommer i en helt ny typ av flaska, till största delen gjord av återvunnet glas. Varje flaska är unik med färgvariationer och små luftbubblor som ger en vågig struktur.

MZ Raval by Måns Zelmerlöw är ett rött vin gjort på syrah och garnacha och är både ekologiskt samt veganvänligt. Producenten är legendariska D.O Terra Alta i Katalonien. Även vinets namn, MZ Raval by Måns Zelmerlöv, härstammar härifrån – nämligen den historiska stadsdelen El Raval i Barcelona.
– Under mina år i Barcelona bodde jag i El Raval. Jag har så många härliga minnen därifrån så på den vägen är det, berättar Måns.

Druvorna skördas i Terra Alta på hög höjd från vinstockar som är upp till 60 år gamla. Vinet framställs genom att musten från syrah-druvorna har lagras på stora franska och amerikanska ekfat i 6 månader, medan garnachadruvorna har lagras i betongtankar i 12 månader. Lagringssätten ger vinet en finstämd karaktär, lite animaliska toner och en lätt vaniljsötma.

– Jag gillar Garnacha-druvan för sin smakintensiva karaktär och sin komplexitet. Området är unikt med sin höga höjd och klimatet här gör att druvorna får fin elegans, hög syra och unik karaktär. Vinstockarna beskrivs som ”old vines”, vilket innebär att druvorna kommer från vinstockar som är upp till 60 år gamla. Detta ger en ytterligare dimension till vinet smak- och doftmässigt.

Måns har valt att producera även MZ Raval tillsammans med Barcelona Brands S.L, samma välrenommerade vinproducent som gör hans cava. Majoriteten av druvorna till det röda vinet skördas för hand.
– Jag kunde inte vara mer stolt över den här lanseringen och är väldigt stolt över slutresultatet. Jag har varit med i val av område, druvor, lagring och slutligen valt ut rätt blend. Flaskval, etikettsdesign, pris, ja allt har jag varit högst delaktig i. Det är det som gör det så fantastiskt kul! Och det slutgiltiga resultatet blev faktiskt ännu bättre än väntat.

Måns tycker att det känns bra att vinet tappas i en ny, speciell flaska av återvunnet glas. Eftersom flaskan innehåller 65-75% återvunnet glas från externa och interna källor har den mindre klimatpåverkan jämfört med vanligt glas.

– I en tid då hållbar konsumtion blir viktigare för var dag tyckte jag att det här är ett steg på vägen. Det går såklart alltid att göra annorlunda och ännu bättre, men den här flaskan är ett steg i rätt riktning, säger Måns.

För den som vill prova en flaska MZ Raval har Måns Zelmerlöw tips på maträtter som gifter sig extra bra med nykomlingen.
– Favorit hemma just nu är salsicciapasta – väldigt gott tillsammans med ett glas MZ Raval. Annat som passar bra ihop är kötträtter av alla dess slag eller goda spanska korvar, chark och lagrade ostar.

MZ Raval by Måns Zelmerlöw
2019
MZ Raval by Måns Zelmerlöw
MZ Raval by Måns Zelmerlöw är ett rött vin gjort på druvorna Syrah och Garnacha. Musten från syrah-druvorna har lagrats på stora franska och amerikanska ekfat i 6 månader, medan den populära druvan Garnacha lagrats i betongtankar i 12 månader. Lagringssätten ger vinet en finstämd karaktär, lite animaliska toner och en lätt vaniljsötma.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Artisten Snoop Dogg släpper eget vin

Ett coolt vin från Australien och en av världens mest kända artister. Det är samarbetet som nu ska få fler att vilja dricka rödvin. – Jag är ett stort fan av 19 Crimes och väldigt exalterad över att..

Läs mer
Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Filmstjärnan Brad Pitts nya vin “Studio” hyllar vinhuset Miravals legendariska musikstudio, där flera världsstjärnor spelat in låtar. Under åren har Brad och den välkända vinfamiljen Perrin produce..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer
Jill Johnsons vin blev snabbt populärt

Jill Johnsons vin blev snabbt populärt

Svenska folket gillar Jill Johnsons musik – och nu också även hennes vin. I fjol lanserade hon sitt röda vin ”Nashville Stories” och på bara några månader sålde det 29.000 liter på..

Läs mer