HEM

Aktuellt

“Rosé är den nya tidens champagne”

Rosévin har på senare år tagit stor plats på den internationella vinmarknaden. Detta är mycket tack vare arbetet som den erkände vinmakaren Matthieu Perrin gjort tillsammans med sin affärspartner Brad Pitt. Vi fick en pratstund med Matthieu om vinerna, framtiden och hur det är att samarbeta med en megakändis.

Matthieu Perrin är delägare och ansvarig för familjen Perrins vintillverkning på Château de Beaucastel i Provence. Tillsammans med Brad Pitt driver han dessutom vingården Château de Miraval. Brad köpte gården tillsammans med sin dåvarande fru Angelina Jolie för 15 år sedan. Brad och Matthieus gårdar gränsar varandra men den första kontakten fick de via en gemensam bekant.

Initialt ville Brad och Angelina få hjälp med sin vintillverkning, men efter att ha pratat en stund kom man istället fram till att det skulle gynna alla om att ingå i ett partnerskap. Det gemensamma målet var att bredare etablera rosévinet i världen.

Enligt Matthieu är vinmakande inget man plockar upp genom att läsa en bok eller följa ett recept. Det är snarare något man lär sig genom att föra information från generation till generation. Familjen Perrin har gjort vin i över 110 år. Att ta fram rosévin är dessutom väsentligt annorlunda än att producera rött eller vitt vin, anser Matthieu. Det krävs en helt annan typ av kontroll och fingertoppskänsla för att bevara de flyktiga och fina nyanserna som blir till ett välbalanserat rosévin.

– Det är som att jämföra en kock med en konditor. Båda jobbar med matvaror men hantverket och resultaten är helt olika, säger Matthieu.

Från andra klassens vin till finsalongerna

För tio år sedan ansågs rosévin vara den andra klassens vin och förekom sällan på finare restauranger. Men genom samarbetet, där familjen Perrin tar hand om vinmakandet och Brad har hand om marknadsföringen, har de lyckats göra rosévin till nya tidens champagne.

Ett tydligt exempel på detta är att vingården Miraval två år i rad har tillhandahållit sitt vin till Oscarsgalan. Nyligen uppmärksammades Miraval dessutom som det mest eftertraktade Provencalska rosévinet i världen, av tidskriften Le Figaro.

– Vi är oerhört stolta över samarbetet med Brad Pitt. Tillsammans har vi lyckats göra rosévin till en framgångsrik och eftertraktad vinkategori, säger Matthieu.

“Årets rosevin är som ett krispigt Riesling”

Miraval har nyligen lanserat årets rosévin – Miraval Famille Perrin 2022. Matthieu menar att vinet på ett utmärkt sätt representerar konceptet “komplexitet genom enkelhet”. Det är ett välbalanserat vin med mycket fruktighet och låg sötma. Det har en friskhet som Matthieu liknar vid tyska Rieslingviner och som ger en fräsch krispighet.

Perrin driver även champagnehuset Fleur de Miraval tillsammans med champagnehuset Pierre Péters. Det är det enda champagnehuset i världen som enbart tillverkar roséchampagne. Den nya årgången produceras i en exklusiv upplaga om 20.000 flaskor och kommer att lanseras i september 2023.

Matthieu ser gärna att bra rosévin finns tillgängligt för alla, därför har de även tagit fram en enklare cuveé som heter Petit Fleur. Den kommer att tas fram i en större upplaga och då säljas till ett lägre pris.

Rosévinet matchar nya tidens matupplevelser

Matthieu hoppas att rosé fortsätter att utvecklas. Han observerar att allt fler vinmakare tar sig an uppgiften och utvecklar högkvalitativa roséviner. Det är en spännande tid just nu då rosévinet tagit en större plats på kartan och allt fler börjar intressera sig för hantverket. De får även positiv respons från yngre generationer som gärna parar rosévin med rätter som serveras på fusion-restauranger runt om i världen.

– Rosévin passar utmärkt in i den mix av traditionellt och internationellt som många restauranger idag strävar efter att uppnå, säger Matthieu.

Själv har Matthieu svårt att välja ett vin som är hans personliga favorit.

– Som vinälskare ändras mina favoritviner varje dag. Det är som att välja mellan Picasso, Monet och van Gogh, det går helt enkelt inte.

Men om han måste välja så vill han ha viner gjorda av familjeägda vingårdar som drivit sin verksamhet en längre tid.

– Det ger en extra dimension till upplevelsen när det finns en historia bakom vinet, avslutar han.

Vi tackar Matthieu för hans tid och önskar honom lycka till med det fortsatta vinmakandet och samarbetet med Brad Pitt.

Miraval Famille Perrin
2022
Miraval Famille Perrin
Fruktig, mer komplex ton, smakrik i generös, matbitter stil, relativt lång eftersmak med örtig karaktär och en liten mineral ton.
750 ml - 13% -
195 kr

Studio by Miraval Rosé
2022
Studio by Miraval Rosé
Undomlig frisk och fruktig smak med inslag av röda bär, grapefrukt, mineral och örter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Fleur de Miraval Rosé Fleur de Miraval
Fleur de Miraval Rosé Fleur de Miraval
Elegant och nyanserad doft med inslag av röda bär, blodapelsin, mineral och rostat bröd.
750 ml - 12.5% -
3290 kr

FAKTA

Faktaruta:

Château de Beaucastel
I familjen Perrins ägo sedan 1909.

Château de Miraval
Ägs av Brad Pitt tillsammans med familjen Perrin sedan 2011.

Fleur de Miraval
Champagnehuset grundades år 2020 av Brad Pitt tillsammans med familjen Perrin och familjen Péters. Världens enda champagnehus som enbart producerar roséchampagne.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa rosévinerna just nu

Fem bästa rosévinerna just nu

I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..

Läs mer
Nya rosén som bara kan avnjutas på vinhotellet

Nya rosén som bara kan avnjutas på vinhotellet

Svart flaska och rosa innehåll. Här är rosévinet som nu är redo att hällas upp till alla förväntansfulla gäster på The Winery Hotel i Solna. – Det är spännande att se vad som händer om man utmanar f..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Leif GW: Här är mitt nya vin

Leif GW: Här är mitt nya vin

Nu vill Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida. Därför lanserar han ett rosévin lagom till sommaren. – Äntligen sommar och hög tid att dricka att glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare si..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer
Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Snart är våren här och vad passar inte bättre under varma och blomsterrika vårkvällar än ett glas välkyld cava? Den folkkäre trädgårdsprofilen och floristen Karl Fredrik Gustafsson lanserar nu sitt ..

Läs mer