HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget.

Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finns inga tecken på att denna trend kommer att avta. Varenda år dyker det upp nya bryggerier som experimenterar med olika ölsorter och tekniker. Det finns många trendiga mikrobryggerier att hålla koll på och i Sverige har vi flera som brygger utmärkt öl.

En regel är inom mikrobryggeri är att bryggningen ska ske enligt hantverksmässiga metoder och baseras på den klassiska bryggeritraditionen. Denna regel lockar till sig genuina ölfantaster och det är i regel de som startar mikrobryggerier. Många av bryggerierna har olika inriktningar och fokuserar sina recept på olika typer av humle och malt.

Här är bara ett litet urval av veckans nyheter.

En pilsner i tjeckisk stil med gotländsk touch. Gute Bryggeri grundades 2016 med den enkla strategin att skapa ”den genuina smaken från Guteland”. De första produkterna, Gute Pilsner och Gute IPA, lanseras den 29 november 2017 och nu har bryggeriet börjat få fans långt utanför ön.

Fårskallens Aromsöta Pilsner är maltig med något humlearomatisk doft med inslag av knäckebröd, aprikos, honung och apelsin.
330 ml - 5.3% -
23.20 kr

Västerås stolthet Coppersmith´s har skapat en god dubbel-IPA med fruktig doft och inslag av papaya, kryddor, torkade aprikoser, tallkåda, ljust bröd och ananas.

Dubbel-IPA innebär att den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale), och det ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska.
440 ml - 8% -
47.80 kr

The Odd House Brewing Company i skånska Sösdala satsar på en blond ale med maltig smak och inslag av knäckebröd, kryddor, aprikos och grapefrukt.

Häxkitteln startade 2016 och drivs av entusiasten Björn Holgersson med hjälp av familj med hjälp av vänner. Bryggargänget inriktar sig på tillverkning av öl med förankring i naturtro och lokal magiska platser kring Sösdala.
330 ml - 5% -
24.90 kr

Se hit, alla fans av pilsner. Det här är en pilsner i tysk stil (som är lite torrare än tjeckisk pilsner) och skapad av värmländska entusiaster på Fryksdalens Bryggeri.

Resultatet är en maltig smak med tydlig beska och inslag av knäckebröd, aprikos, örter och apelsinskal. Fryksdalens Bryggeri i Lysvik drivs av vännerna Niklas Nilsson och Rikard Olsson.
330 ml - 4.2% -
25.30 kr

En dubbel-IPA från Sveriges nordligaste bryggeri – i Kiruna. Arbetet med att bygga upp bryggeriet startade 2017 av fem entusiaster.

Nu kan vi få testa resultatet i tillfälliga sortimentet – en öl med tydlig beska och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, tallkåda, mango, ananas, sockerkaka och pomerans. Humle av sorterna amarillo, citra, mosaic och cascade har använts.
330 ml - 7.8% -
46.80 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa