HEM

Aktuellt

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget.

Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finns inga tecken på att denna trend kommer att avta. Varenda år dyker det upp nya bryggerier som experimenterar med olika ölsorter och tekniker. Det finns många trendiga mikrobryggerier att hålla koll på och i Sverige har vi flera som brygger utmärkt öl.

En regel är inom mikrobryggeri är att bryggningen ska ske enligt hantverksmässiga metoder och baseras på den klassiska bryggeritraditionen. Denna regel lockar till sig genuina ölfantaster och det är i regel de som startar mikrobryggerier. Många av bryggerierna har olika inriktningar och fokuserar sina recept på olika typer av humle och malt.

Här är bara ett litet urval av veckans nyheter.

Gute Pilsner Fårskallens Aromsöta Pilsner
Gute Pilsner Fårskallens Aromsöta Pilsner
En pilsner i tjeckisk stil med gotländsk touch. Gute Bryggeri grundades 2016 med den enkla strategin att skapa ”den genuina smaken från Guteland”. De första produkterna, Gute Pilsner och Gute IPA, lanseras den 29 november 2017 och nu har bryggeriet börjat få fans långt utanför ön.

Fårskallens Aromsöta Pilsner är maltig med något humlearomatisk doft med inslag av knäckebröd, aprikos, honung och apelsin.
330 ml - 5.3% -
23.40 kr

Coppersmith's Dubbel IPA
Coppersmith's Dubbel IPA
Västerås stolthet Coppersmith´s har skapat en god dubbel-IPA med fruktig doft och inslag av papaya, kryddor, torkade aprikoser, tallkåda, ljust bröd och ananas.

Dubbel-IPA innebär att den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale), och det ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska.
440 ml - 8% -
47.80 kr

Häxkitteln Vägkorset
Häxkitteln Vägkorset
The Odd House Brewing Company i skånska Sösdala satsar på en blond ale med maltig smak och inslag av knäckebröd, kryddor, aprikos och grapefrukt.

Häxkitteln startade 2016 och drivs av entusiasten Björn Holgersson med hjälp av familj med hjälp av vänner. Bryggargänget inriktar sig på tillverkning av öl med förankring i naturtro och lokal magiska platser kring Sösdala.
330 ml - 5% -
24.90 kr

Pilsnerdricka
Pilsnerdricka
Se hit, alla fans av pilsner. Det här är en pilsner i tysk stil (som är lite torrare än tjeckisk pilsner) och skapad av värmländska entusiaster på Fryksdalens Bryggeri.

Resultatet är en maltig smak med tydlig beska och inslag av knäckebröd, aprikos, örter och apelsinskal. Fryksdalens Bryggeri i Lysvik drivs av vännerna Niklas Nilsson och Rikard Olsson.
330 ml - 4.2% -
28.20 kr

Kiruna Bryggeri Hop Rocket dIPA
Kiruna Bryggeri Hop Rocket dIPA
En dubbel-IPA från Sveriges nordligaste bryggeri – i Kiruna. Arbetet med att bygga upp bryggeriet startade 2017 av fem entusiaster.

Nu kan vi få testa resultatet i tillfälliga sortimentet – en öl med tydlig beska och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, tallkåda, mango, ananas, sockerkaka och pomerans. Humle av sorterna amarillo, citra, mosaic och cascade har använts.
330 ml - 7.8% -
53.50 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök. – Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dess..

Läs mer
Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer