HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget.

Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finns inga tecken på att denna trend kommer att avta. Varenda år dyker det upp nya bryggerier som experimenterar med olika ölsorter och tekniker. Det finns många trendiga mikrobryggerier att hålla koll på och i Sverige har vi flera som brygger utmärkt öl.

En regel är inom mikrobryggeri är att bryggningen ska ske enligt hantverksmässiga metoder och baseras på den klassiska bryggeritraditionen. Denna regel lockar till sig genuina ölfantaster och det är i regel de som startar mikrobryggerier. Många av bryggerierna har olika inriktningar och fokuserar sina recept på olika typer av humle och malt.

Här är bara ett litet urval av veckans nyheter.

Gute Pilsner Fårskallens Aromsöta Pilsner
Gute Pilsner Fårskallens Aromsöta Pilsner
En pilsner i tjeckisk stil med gotländsk touch. Gute Bryggeri grundades 2016 med den enkla strategin att skapa ”den genuina smaken från Guteland”. De första produkterna, Gute Pilsner och Gute IPA, lanseras den 29 november 2017 och nu har bryggeriet börjat få fans långt utanför ön.

Fårskallens Aromsöta Pilsner är maltig med något humlearomatisk doft med inslag av knäckebröd, aprikos, honung och apelsin.
330 ml - 5.3% -
23.40 kr

Coppersmith's Dubbel IPA
Coppersmith's Dubbel IPA
Västerås stolthet Coppersmith´s har skapat en god dubbel-IPA med fruktig doft och inslag av papaya, kryddor, torkade aprikoser, tallkåda, ljust bröd och ananas.

Dubbel-IPA innebär att den innehåller mycket mer humle och malt än en vanlig IPA (india pale ale), och det ger ett fylligt och sötare öl med väldigt mycket humlearom och beska.
440 ml - 8% -
47.80 kr

Häxkitteln Vägkorset
Häxkitteln Vägkorset
The Odd House Brewing Company i skånska Sösdala satsar på en blond ale med maltig smak och inslag av knäckebröd, kryddor, aprikos och grapefrukt.

Häxkitteln startade 2016 och drivs av entusiasten Björn Holgersson med hjälp av familj med hjälp av vänner. Bryggargänget inriktar sig på tillverkning av öl med förankring i naturtro och lokal magiska platser kring Sösdala.
330 ml - 5% -
24.90 kr

Pilsnerdricka
Pilsnerdricka
Se hit, alla fans av pilsner. Det här är en pilsner i tysk stil (som är lite torrare än tjeckisk pilsner) och skapad av värmländska entusiaster på Fryksdalens Bryggeri.

Resultatet är en maltig smak med tydlig beska och inslag av knäckebröd, aprikos, örter och apelsinskal. Fryksdalens Bryggeri i Lysvik drivs av vännerna Niklas Nilsson och Rikard Olsson.
330 ml - 4.2% -
26.50 kr

Kiruna Bryggeri Hop Rocket dIPA
Kiruna Bryggeri Hop Rocket dIPA
En dubbel-IPA från Sveriges nordligaste bryggeri – i Kiruna. Arbetet med att bygga upp bryggeriet startade 2017 av fem entusiaster.

Nu kan vi få testa resultatet i tillfälliga sortimentet – en öl med tydlig beska och liten sötma, inslag av torkade aprikoser, tallkåda, mango, ananas, sockerkaka och pomerans. Humle av sorterna amarillo, citra, mosaic och cascade har använts.
330 ml - 7.8% -
46.50 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påsköl är en ung men kär tradition som många tagit till sina hjärtan.I år firar påskölen 30 år i Sverige. Du välja bland hela 75 olika sorter – 15 nationella och 60 lokala. Ägg, lax, sill, köttbull..

Läs mer
Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Maj månads första nyhetssläpp är här fullspäckad med spännande dryckesnyheter. Vad sägs om bag-in-box-öl? Det är andra gången någonsin i Sverige. Eller får det lov att vara en exklusiv riesling-sekt..

Läs mer
Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
Så firar du internationella öldagen

Så firar du internationella öldagen

För ett par veckor sedan firades ”Ölets dag” i Sverige.  Fredagen 2 augusti är det dags för internationella öldagen. Syftet med agen: Samla goda vänner och fira med öl. Sveriges Bryggerier har utse..

Läs mer