HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets Dag

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget?

Ölets Dag blev en succé redan första året, 2012, när flera tusen människor tog chansen att se hur ett öl blir till. Under de år som dagen hittills firats, har intresset och antalet besökare på bryggerierna ökat stadigt år för år.

På Ölets Dag håller de flesta av Sveriges Bryggeriers medlemmar öppet hus för allmänheten, och flera har även provningar där man kan testa helt nya öl. Och trots coronaepidemin har bryggerierna även i år kunnat hålla öppet med evenemang. Men du kan förstås fira hemma med vänner – och botanisera på Systembolagets hyllor. För i dagarna släpps några spännande produkter i tillfälliga sortimentet.

Vinguiden ger dig snabbkollen på nykomlingarna:

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det är en 1 000 år gammal ölstil, som förknippas med staden Leipzig. Denna gose är smaksatt med guava, koriander och salt. Smaken kan beskrivas som fruktig och med inslag av ljust bröd. Doften är kryddig.

Collective Arts Brewing grundades av Matt Johnston och Bob Russel och verksamheten har sitt säte i Ontario, Kanada. Matt och Bob samarbetar med olika konstnärer som designar deras etiketter.

355 ml - 4.9% -
29.90 kr

En India Pale Ale från USA – med tydlig beska och liten sötma, inslag av apelsinmarmelad, rågbröd, mango, ananas, örter och apelsin. Three Weavers Brewing Company har sitt säte i Inglewood, Kalifornien. Företaget grundades av Lynne Weaver.

Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA, india pale ale, är framställt med extra mycket humle och malt.

473 ml - 6.9% -
47.90 kr

En svensk veteöl från Nynäshamns ångbryggeri, som ägs och drivs av Christer Johansson, Lars Ericsson, Thomas Hansen och Tony Magnusson. Bryggeriet grundades 1997. Hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och betyder att ölet är ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar.

Fruktig smak med inslag av vetebröd, banan, aprikos och kryddnejlika. Det finns fler olika typer av öl som innehåller vete. Gemensamt för i stort sett all veteöl är att de är varmjästa och har låg till måttlig beska.

500 ml - 5.3% -
32.70 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa