HEM

Aktuellt

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets Dag

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget?

Ölets Dag blev en succé redan första året, 2012, när flera tusen människor tog chansen att se hur ett öl blir till. Under de år som dagen hittills firats, har intresset och antalet besökare på bryggerierna ökat stadigt år för år.

På Ölets Dag håller de flesta av Sveriges Bryggeriers medlemmar öppet hus för allmänheten, och flera har även provningar där man kan testa helt nya öl. Och trots coronaepidemin har bryggerierna även i år kunnat hålla öppet med evenemang. Men du kan förstås fira hemma med vänner – och botanisera på Systembolagets hyllor. För i dagarna släpps några spännande produkter i tillfälliga sortimentet.

Vinguiden ger dig snabbkollen på nykomlingarna:

Collective Arts Guava Gose
Collective Arts Guava Gose
Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det är en 1 000 år gammal ölstil, som förknippas med staden Leipzig. Denna gose är smaksatt med guava, koriander och salt. Smaken kan beskrivas som fruktig och med inslag av ljust bröd. Doften är kryddig.

Collective Arts Brewing grundades av Matt Johnston och Bob Russel och verksamheten har sitt säte i Ontario, Kanada. Matt och Bob samarbetar med olika konstnärer som designar deras etiketter.

355 ml - 4.9% -
29.90 kr

Even Sassier Rye IPA
Even Sassier Rye IPA
En India Pale Ale från USA – med tydlig beska och liten sötma, inslag av apelsinmarmelad, rågbröd, mango, ananas, örter och apelsin. Three Weavers Brewing Company har sitt säte i Inglewood, Kalifornien. Företaget grundades av Lynne Weaver.

Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA, india pale ale, är framställt med extra mycket humle och malt.

473 ml - 6.9% -
47.90 kr

Hamnvik Hefeweizen
Hamnvik Hefeweizen
En svensk veteöl från Nynäshamns ångbryggeri, som ägs och drivs av Christer Johansson, Lars Ericsson, Thomas Hansen och Tony Magnusson. Bryggeriet grundades 1997. Hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och betyder att ölet är ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar.

Fruktig smak med inslag av vetebröd, banan, aprikos och kryddnejlika. Det finns fler olika typer av öl som innehåller vete. Gemensamt för i stort sett all veteöl är att de är varmjästa och har låg till måttlig beska.

500 ml - 5.3% -
32.70 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Här är julölet som är både glögg och öl på samma gång. Glögg Sour är ett samarbete mellan tre bryggerier – som hoppas på succé. – Glögg Sour blir årets julöl om ni frågar mig, säger Jona..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Arsenal får sitt eget officiella öl. Camden Town Brewery kommer att säljas på alla hemmamatcher. – Om du hade sagt till mig för tio år sedan att ölet jag skapade i min källare en dag vara öl till Ar..

Läs mer
Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till. Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och..

Läs mer
Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer